Cu o suprafață de 30.221.532 km², Africa este al doilea cel mai mare continent de pe Terra. Cele 54 de state plus 4 teritorii însumează ca populație 1.340.598.113 locuitori (în 2020).

Acest conglomerat de structuri statale include o multitudine de etnii și limbi vorbite. Pe lângă cele peste 1000 de limbi indigene africane, mai sunt utilizate și limbi de largă circulație: araba, engleza, franceza, portugheza, spaniola, limbile indiene etc.

Încă de la descoperirea continentului african, diversitatea frumuseților și bogățiilor acestuia au generat atracția exploratorilor străini. Printre cei dintâi au fost portughezii, care încă din 1482 au început să înființeze avanposturi comerciale și să transporte spre Europa aur, fildeș, mirodenii și, desigur, sclavi. Aceștia au fost urmați în scurt timp de englezi, francezi, olandezi, americani etc. , care, prin forță și violență sau înșelăciune, au colonizat noul continent descoperit. Și chiar dacă acele colonii au adus un plus de civilizație, ele au adus africanilor extrem de multă suferință. Abia în ultimele decenii ale sec. al XX-lea țările africane au reușit să-și câștige independența, dar urmele trecutului încă sunt vizibile și astăzi în multe dintre acestea. Istoria Africii este plină de episoade sângeroase, dacă ne gândim doar la „vânătoarea de sclavi” și toate nenorocirile legate de aceasta; majoritoatea locuitorilor de culoare din Statele Unite sunt urmași ai sclavilor de altădată, dezrădăcinați din locurile lor natale. Azi doar filmele mai stau mărturie a dramelor și tragediilor din acele timpuri trecute.

Acum Africa, despre care se mai spune că a fost „leagănul civilizațiilor umane”, fiind primul continent locuit, a început o eră a renașterii. Africa se trezește. Cu toată înapoierea și sărăcia încă prezente pe acest vast pământ al contrastelor, descoperind drumul spre libertate și conștiința de sine, africanii vin tare din urmă. Și au un avantaj: natalitatea sporită și tinerii, care sunt din ce în ce mai atrași de educație și știință. În timp ce Europa îmbătrânește, Africa întinerește, astfel că într-un viitor nu prea îndepărtat va avea un cuvânt de spus pe scena politică mondială acum zdruncinată și scârțâind din încheieturi.

În acest context, cu toate criticile aduse familiei prezidențiale, vizita președintelui Klaus Iohannis în unle țări africane are totuși „sens”, cum se exprima premierul Marcel Ciolacu. E bine că politicienii care conduc azi România și-au adus aminte de vechile legături ale țării noastre cu țările africane, unde românii se bucurau de mult respect și rezultatele relațiilor comerciale au fost benefice pentru România. Mai ales astăzi, când mulți dintre tinerii africani de altădată, care își terminau studiile în România, în țările lor au ajuns persoane importante, și acest lucru ar putea fi un punct câștigat pentru noi, căci relațiile comerciale cu țările africane ar putea contribui substanțial la relansarea economiei României. Așadar, să așteptăm rezultatele vizitei, mai puțin important este dacă Președintele Iohannis și soția s-au dus la safari sau la nu știu ce muzeu, importante vor fi doar rezultatele benefice pentru țara noastră, dacă chiar vor fi.

Poporul român încă mai continuă să spere.

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail