A trecut la cele veșnice, la doar 61 de ani neîmpliniți, inginerul Ioan – Mugur Topolnițchi, personalitate implicată activ și benefic în viața cetății, publicist – patriot, unul dintre liderii comunității românești din județul Covasna, din perioada postdecembristă. S-a născut la data de 27 septembrie 1956, pe meleagurile încărcate de istorie ale Bucovinei, la Suceava, din părinții Valentin Topolnițchi și Verginica Doroftei. A urmat școala primară, pe cea gimnazială și liceul în orașul natal, în perioada 1963-1975. Între anii 1975-1980 a fost student al Facultății Tehnologia Construcțiilor de Mașini (TCM), din cadrul Universității Transilvania Brașov. După absolvirea Facultății, în anul 1980, a fost repartizat la Întreprinderea de Aparataj Electric și Motoare Electrice (I.A.E.A.M.E.) din Sf. Gheorghe, unde a activat ca inginer proiectant. În același an s-a căsătorit cu medicul Lăcrămioara Octavia Constantinescu, Dumnezeu binecuvântând familia Topolnițchi, prin venirea pe lume, în anul 1981, a unicul fiu, Cosmin.
Inginerul Ioan – Mugur Topolnițchi a făcut parte din generația care a dat mii de intelectuali, din toate zonele țării, repartizați după terminarea facultăților în localitățile județului, pentru a pune umărul la dezvoltarea economică, socială și culturală a meleagurilor covăsnene. Cu entuziasmul și generozitatea specifice vârstei tinere, s-a integrat firesc în realitățile locale, devenind apreciat de colegii de muncă, de vecini și prieteni. După evenimentele din decembrie 1989, s-a numărat printre intelectualii orașului, împuterniciți să conducă noile organisme ale administrației publice locale, îndeplinind, între anii 1990-1992, funcția de subprefect al județului Covasna. Peste ani, amintindu-și de acele vremuri, în mesajul transmis prietenului său, avocatul Ioan Solomon, la împlinirea vârstei de 60 de ani, Ioan Mugur Topolnițchi, spunea: „Au trecut mulți ani de când eram coleg de serviciu cu domnul Ioan Solomon. Îmi aduc aminte, cum destul de tânăr fiind, avea pe umeri o sarcină foarte grea. Era secretarul Prefecturii Județului Covasna. O prefectură care funcționa precum funcționează astăzi unele firme mai mari sau medii. Adică instituția era condusă de un consiliu format din 11 persoane cu drept de vot din care făcea parte prefectul, cei 2 subprefecți, secretarul prefecturii și 7 reprezentanți ai partidelor politice, din care nu lipseau feseniștii și udemeriștii. Udemeriștii erau 6 iar ceilalți 5. Deciziile se luau foarte greu, deoarece erau necesare 7 voturi „pentru” și documentele ce le justificau erau întoarse pe toate fețele, pentru a nu crea dezavantaje sau avantaje pentru unii sau alții…. Îmi amintesc cum de multe ori plecam de la serviciu seara, pe jos, pentru a ne dezmorți de atâta stat pe scaun cu ochii în acte, mai ales el, concentrați să nu ne scape nici un amănunt care să aibă consecințe defavorabile pentru români”.
Împreună cu ceilalți colegi de la Prefectură, cu cei din conducerea Frontului Salvării Naționale (FSN), și a fundațiilor „Vatra Românească” și „Mihai Viteazul”, subprefectul Ioan -Mugur Topolnițchi a reprezentat și susținut comunitatea românească din municipiul Sfântu Gheorghe și județul Covasna în dezbaterile privind separarea școlilor pe criteriu etnic, schimbarea denumirii unor străzi, stabilirea candidaților pentru alegerile locale, ridicarea bustului domnitorului Mihai Viteazul în comuna Brețcu ș. a.
Convins fiind că numai uniți românii vor putea face față agresiunilor udemeriste care se manifestau sub toate formele pentru a elimina românii din conducerea instituțiilor, din școlile mixte, din viața culturală a județului, Ioan – Mugur Topolnițchi, împreună cu Ioan Solomon, Dan Telea, Adrian Vlad Cășuneanu, Nicolae Cârlănescu, Petre Străchinaru, Gheorghe Tatu, Doina Melinte, Dumitru Manolăchescu, protopopul Gheorghe Rățulea și alții, a fost unul din susținătorii aprigi ai înființării Ligii Cultural Creștine Andrei Șaguna, al cărei prim conducător a devenit, după înființarea acesteia, în martie 1992. Așa cum s-a menționat la vremea respectivă, Liga s-a născut dintr-o necesitate acută de a depăşi „oarba neunire” semănată între români şi întreţinută de dezbinarea politică pe partide, de regăsire a unităţii şi solidarităţii românilor prin cultură şi credinţă, indiferent de convingerea şi apartenenţa politică, pentru păstrarea identităţii şi fiinţei naționale”. Liga a desfășurat o activitate meritorie pe linia promovării valorilor culturii românești și afirmării identității naționale. Împreună cu celelalte asociații culturale românești, Liga a contribuit l-a înființarea unor importante instituții identitare românești, precum Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, la ridicarea statuii monumentale a Mitropolitului Andrei Șaguna și a bustului Mitropolitului Nicolae Colan, la organizarea unor manifestări culturale devenite tradiționale, precum Zilele „Andrei Șaguna” (și în cadrul lor, a Nedeii Sânpetrului), Zilele „Nicolae Colan”, Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație” ș.a.
Din inițiativa conducerii Ligii, încă de la înființarea sa, au fost întreprinse numeroase iniţiative, demersuri, acţiuni, toate legale şi paşnice, vizând poziţia societății civile românești din județul Covasna faţă de cazurile de discriminare individuală sau colectivă a românilor din zonă de către autorităţile locale şi față de diferite manifestări antiromâneşti şi anticonstituţionale. Au fost înaintate Parlamentului şi preşedinţilor celor două camere, preşedinţiei României, primilor miniştri, miniştrilor de resort, liderilor partidelor politice, autorităţilor locale, mai multe memorii, apeluri, comunicate, scrisori, note de probleme, luări de poziţie, note de protest, propuneri de amendare a unor proiecte de lege etc.
Această bogată activitate civică va fi reluată, în anul 2004, când a fondat, împreună cu cumnatul său – inginerul Florin Ignat și alți români de bine din orașul Covasna, Asociația „Noi Românii”. Din anul 2007, devine proprietarul ziarului „Condeiul ardelean”, publicație regională de atitudine și cultură înființată inițial de Filiala Covasna a Fundației Naționale „Neamul Românesc”. În calitate de director executiv al Asociației, Ioan – Mugur Topolnițchi a continuat activitatea de monitorizare și analiză a realităților din societatea românească postdecembristă, în general, și a principalelor aspecte ale conviețuirii interetnice româno-maghiare din județele Covasna și Harghita, în special. A devenit un redutabil publicist patriot, un susținător recunoscut pentru asigurarea unei stări de normalitate în zona noastră, pentru a se putea valorifica plenar potențialul natural și uman al județului, în mod deosebit a celui balnear și turistic. În susținerea acestor deziderate, Ioan – Mugur Topolnițchi venea cu expertiza acumulată în anii când a activat ca președinte – director al Societății Comerciale „Turism” Covasna S.A. și cea de președinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.
Ca Președinte – Director general al Societății de Turism Covasna S.A. s-a preocupat de reabilitarea și modernizarea spațiilor de cazare, de masă și a bazei de tratament, și pentru diversificarea serviciilor oferite turiștilor și sporirea calității tratamentului balnear, iar ca președinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc a militat pentru îmbunătățirea reprezentării, susținerii și apărării intereselor întreprinzătorilor din turism, prin dezvoltarea de strategii pentru atragere de noi turiști pe teritoriul României, îmbunătățirea colaborării între membrii federației și coordonarea intereselor acestora, promovarea intereselor specifice membrilor federației în relațiile cu administrația locală și națională.
În ultimii 20 de ani din viață a locuit în orașul Covasna, împreună cu cea de-a doua soție, Cristina Marcu, cea care i-a fost alături, la bine și la greu, până în ultima clipă a vieții.
Om al Bisericii, creștin ortodox practicant, inginerul Ioan – Mugur Topolnițchi, împreună cu distinsa sa familie, a fost mereu alături de Biserica ortodoxă din orașul Covasna, și nu numai. Numele său este înscris în rândul ctitorilor noii bisericii din Voinești – Covasna cu hramul „Înălțarea Domnului”, membru în consiliul parohial, inițiator și susținător al unor proiecte culturale și filantropice.
Prin întreaga sa activitate publică, prin truda sa pusă în slujba comunității românești din județul Covasna, inginerul Ioan – Mugur Topolnițchi lasă în urma sa o imagine pozitivă, un nume bun. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să îl odihnească în pace, iar pe noi să ne învrednicească să-i cinstim memoria.
În numele asociațiilor culturale și civice din județul Covasna, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna și Harghita
Ioan Lăcătușu și Doru Decebal Feldiorean