Marți, 25 iulie 2017 a plecat la cele veșnice academicianul Horia Colan – vrednic fiu al meleagurilor covăsnene.

Prof. univ. dr. ing. Horia Colan s-a născut în 11 mai 1926 în Covasna (dar familia sa este originară din Araci), fiind nepot al mitropolitului Nicolae Colan. În anul 1936 a fost elev al Liceului „Moise Nicoară” din Arad, unde a susţinut Bacalaureatul, în 1944, ocupând locul I în comisia din care a făcut parte. În perioada 1944-1949 a urmat cursurile Facultății de Electromecanică a Şcolii Politehnice din Timişoara, la adminitere fiind admis pe locul I la cele trei facultăţi: Electromecanică, Construcţii, Mine şi Metalurgie. În anul 1971 devine Doctor inginer în Ştiinţa Materialelor (metalurgie fizică, metalurgia pulberilor), la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, cu teza „Cercetări privind influenţa şi difuzia cuprului în oţeluri şi aliaje fier-carbon sinterizate”.

În decursul unei cariere universitare excepționale s-a ocupat mai ales de metalurgia pulberilor. Este autorul unor studii şi în domeniul istoriei ştiinţei şi tehnicii, cu preocupări de valorificare a unor tradiţii şi priorităţi româneşti. Activitatea ştiinţifică a profesorului universitar dr. Horia Colan se concretizează în peste 250 de lucrări în care a abordat, singur sau în colaborare, o problematică variată, axându-se, în principal, în domeniul metalurgiei pulberilor şi asupra studiului metalelor. Este un inginer, specialist în domeniul metalurgiei. În anul 2010 a fost ales ca membru titular al Academiei Române. A fost membru al Academiei de Ştiinţe din New York, Societăţii Franceze de Metalurgie, doctor honoris causa în inginerie al Universităţii Internaţionale „Pro Deo” din New York şi a altor instituţii de cercetare şi învăţământ din ţară şi străinătate, şi preşedinte de onoare al Despărţământului ASTRA, Covasna-Harghita.

Cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca de peste 75 de ani, academicianul Horia Colan nu a uitat niciodată meleagurile natale. În interviuri şi în alte pagini memorialistice, profesorul Horia Colan a evocat cu emoţie şi recunoştinţă oamenii şi locurile Covasnei copilăriei sale. Întotdeauna și-a amintit cu recunoştinţă de tatăl său, Gheorghe Colan, care atunci când a început luptele din Primul Război Mondial, a trecut în România, prin aşa-zisa „Vamă a cucului” şi s-a înrolat voluntar în Armata Română. A participat la luptele de la Mărăşeşti, fiind decorat de cinci ori, între care şi cu Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă cu spade”, cea mai importantă distincţie acordată neofiţerilor. Își amintea, cu emoție, de desele întâlniri, de la Araci, cu „unchiul Culiță”, vrednicul de pomenire, mitropolitul-cărturar Nicolae Colan, unchiul său drag, dar și de numeroșii săi prieteni din zonă. În decursul anilor, acad. Horia Colan a ţinut legătura cu rudele şi prietenii din Araci şi împrejurimi. După evenimentele din decembrie 1989, s-a interesat îndeaproape de evoluţiile din zonă, manifestându-şi public – cu prestigiul şi autoritatea sa profesională şi morală – sprijinul faţă de strădaniile românilor numeric minoritari din judeţele Covasna şi Harghita de a-şi prezerva şi afirma identitatea culturală şi confesională.

În buna tradiţie a intelectualilor ardeleni, academicianul Horia Colan a participat la activitatea Asociaţiunii ASTRA, încă din 1986, când la Sibiu s-au sărbătorit 125 de ani de la înfiinţarea ei, în prezenţa, pentru prima dată după instalarea comunismului, a mitropolitului Antonie Plămădeală, iar după reactivarea Despărţământului ASTRA Covasna-Harghita, în vara anului 1996, prin alegerea Domniei Sale ca preşedinte de onoare. În această calitate, acad. Horia Colan a participat la adunările generale ale Asociaţiunii ASTRA, prezentând de fiecare dată conferinţe de mare interes pe teme referitoare la contribuţiile româneşti la dezvoltarea ştiinţei mondiale. Ca membru de onoare al Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna” şi sprijinitor al activităţii celorlalte instituţii şi asociaţii culturale româneşti din zonă, împreună cu distinsele sale verişoare, vrednicele de pomenire Ileana Leuca şi Cornelia Costea (născută Leuca), dar şi cu stimata doamnă Monica Colan, acad. Horia Colan a sprijinit constant activitatea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, a Centrului European de Studii Covasna-Harghita. A participat la mai multe manifestări cultural-ştiinţifice din zonă, bucurându-se de preţuirea Înaltpreasfinţitului Ioan Selejan, a Preasfinţinului Andrei, și a numeroşilor participanţi care au avut privilegiul de a-l cunoaşte şi a-i audia prelegerile. Credincioşii ortodocşi români din Araci sunt recunoscători familiei acad. Horia Colan pentru sumele donate în scopul construirii noii bisericii ortodoxe din localitate.

Observator avizat al realităţilor din ţinuturile natale, acad. Horia Colan a avut cuvinte de apreciere privind activitatea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, a Școlii gimnaziale „Nicolae Colan” din Sf. Gheorghe, a editurilor „Grai Românesc” și „Eurocarpatica”, sprijinind activitățile de păstrare și afirmare a istoriei și culturii românești, din această binecuvântată parte de țară.

În anul 2006, din îndemnul ÎPS Ioan Selejan, Editura Eurocarpatica şi-a asumat onoranta misiune, dar şi deosebita responsabilitate de a publica un volum omagial cu ocazia aniversării a 80 de ani de la naşterea academicianului Horia COLAN, personalitate marcantă a vieţii ştiinţifice şi culturale româneşti, cunoscută şi recunoscută în ţară şi în străinătate pentru contribuţiile sale la propăşirea ştiinţei şi tehnicii româneşti contemporane. Prin această apariţie editorială s-a reuşit să se redea circuitului public portretul unei proeminente personalităţi a ştiinţei şi culturii româneşti contemporane, născută pe frumoasele plaiuri de la curbura interioară a Carpaţilor.

În anul 2012, la aceeaşi editură a apărut lucrarea monografică Genealogia familiei Colan, cinstind astfel pe membrii acestei binecuvântate familii româneşti, originară din localitatea Araci, comuna Vâlcele, jud. Covasna, aşezare de mare rezonanţă pentru românism odinioară, un fel de Răşinari al Sibiului, care a dat neamului şi culturii româneşti oameni de cinste, din rândul cărora amintim pe cei din familiile înrudite Colan, Cioflec, Nistor și Rafiroiu.

În anul 2016, în Cluj-Napoca, București, Sfântu Gheorghe și Covasna au avut loc mai multe manifestări dedicate împlinirii venerabilei vârste de 90 de ani de către distinsul om de știință și cultură academicianul Horia Colan. În rândul acestor manifestări s-a distins sesiunea omagială Academicianul Horia Colan la 90 de ani, în organizarea Academiei Române, Academiei de Științe Tehnice din România și a Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Cu acordul organizatorilor sesiunii omagiale și cu sprijinul nemijlocit al familiei academicianului Horia Colan, împreună cu bunul nostru prieten istoricul Vasile Lechințan, am avut onorantul prilej de a edita un alt volum dedicat Academicianului Horia Colan, de astă dată la 90 de ani de la naştere, carte în care sunt redate mesajele rostite în cadrul sesiunii menționate, dar şi alte câteva texte prezentate cu ocazia altor evenimente și manifestări dedicate sărbătoririi savantului Horia Colan, în semn de prețuire pentru întreaga sa viață închinată științei, școlii, societății și familiei.

Demersul Editurii Eurocarpatica a găsit ecoul cuvenit din partea unor distinse personalități ale mediului academic și cultural românesc care și-au exprimat respectul, stima și prețuirea față de un dascăl de excepţie, apreciat şi stimat de studenţi, „creator de şcoală”, mentor al Şcolii de Inginerie din Cluj-Napoca, recunoscut specialist în ştiinţa materialelor, autor al unor valoroase cercetări fundamentale proprii. În aceste mesaje este evidențiat faptul că, prin întreaga sa activitate didactică, profesorul Horia Colan s-a impus prin prestanță, seriozitate, competență, exigență, fiind recunoscut pentru corectitudinea şi onestitatea proverbială, prin moralitatea şi prestanţa profesională exemplare. Generaţii întregi de studenţi, ingineri şi de cadre didactice, azi ajunse ele însele personalităţi în inginerie, au beneficiat în cariera lor de lecţiile şi sfatul profesorului Horia Colan.

A fost remarcată contribuția cercetătorului Horia Colan la descoperirea şi valorificarea unor priorităţi româneşti în ştiinţă și punerea în evidenţă a vieţii şi operei unor personalităţi de mare anvergură, precum și legăturile strânse formate şi întreţinute cu specialişti în domeniu din ţări dezvoltate. Impresionanta activitate științifică, culturală și civică, importantele contribuții la dezvoltarea domeniilor de care s-a ocupat în îndelungata și prolifica activitate didactică și de cercetare rezultă din Cronologia cuprinsă în paginile volumului menționat. Din mesajele adresate nu lipsesc referirile la OMUL, cu majuscule, Horia Colan, la erudiția, bunătatea, modestia și umorul său.

Acum, la despărțirea vremelnică de academicianul Horia COLAN, născut pe meleagurile Arcului Intracarpatic, aducem, din nou, omagiul, preţuirea şi respectul nostru savantului patriot, susţinător al cunoaşterii şi promovării valorilor ştiinţifice şi culturale româneşti, intelectualului implicat în viaţa cetăţii, iubitor al istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti, sprijinitor al Bisericii strămoşeşti şi susţinător al proiectelor culturale, sociale şi filantropice iniţiate de Biserica ortodoxă şi de societatea civilă.

Ne luăm rămas bun de la această personalitate marcantă a ştiinţei româneşti, care nu a uitat niciodată de unde a plecat, preţuind oamenii şi locurile natale, promovând o concepţie modernă referitoare la convieţuirea interetnică din zonă şi sprijinind demersurile instituţiilor şi asociaţilor culturale româneşti, pentru prezervarea şi afirmarea identităţii naţionale într-un mediu multietnic şi pluriconfesional, nu de puține ori, bântuit de proiecte autonomiste. Un gând de compasiune și de adâncă recunoștință pentru distinsa familie Colan, în mod deosebit pentru admirabila doamnă Monica Colan, pentru dragostea jertfelnică și dăruirea pilduitoare cu care l-a înconjurat pe iubitul său soț, în momentele dificile, din ultimul an de viață.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Dr. Ioan Lăcătușu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail