În satul Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, în faţa primăriei, ne oprim lângă bustul lui Mihai Eminescu, opera sculptorului ieşean Mircea Ştefănescu, care a însoţit grupul ASTREI din Iaşi. Așezăm o floare, omagiu. Acest bust a fost ridicat la Feşteliţa din iniţiativa Despărţământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, fiind dezvelit, într-un cadru festiv, în urmă cu câţiva ani. Grupul de astrişti veniţi din Iaşi şi cei din Basarabia, sosiţi primii la festival, ne-am fotografiat lângă bust împreună cu sculptorul Mircea Ştefănescu.

 

Fanfara din Slobozia, jud. Ştefan Vodă,  a deschis Festivalul cu Imnul ASTREI. Alaiul format din toate formaţiile participante, în frumoase şi variate costume populare, s-a îndreptat, mai spre marginea localităţii,  spre Cimitirul Eroilor, unde am văzut multe cruci pe care scria „eroi români necunoscuți”. Pe o vreme de vară minunată, cu mic cu mare, participanţii au depus câte o floare şi o panglică tricoloră pe fiecare mormânt de erou, o ofrandă întru cinstirea celor ce şi-au dat viaţa pentru Ţară. S-a păstrat un moment de reculegere, au fost rostite două alocuțiuni, s-a cântat „Hristos a înviat” şi pricesne.

În aceeaşi ordine, toate formaţiile s-au îndreptat spre Casa de Cultură. Am remarcat clădirea arătoasă, renovată, arătând ca nouă. Prezentarea grupurilor s-a făcut la intrarea în Casa de Cultură . . , unde au fost întâmpinate cu câte un colac tradiţional din pâine şi cu sare. Feşteliţa este un sat cu oameni gospodari care ştiu preţul pâinii, simbolul vieţii, şi-şi respectă oaspeţii, închinându-li-se cu sare.

Festivalul Folcloric „Se-ntâlnește Dor cu Dor” a fost organizat de Consiliul Raional Ştefan Vodă, ASTRA Iaşi şi Primăria Feşteliţa. În salutul inaugural primarul Nicolae Tudoreanu  s-a adresat şi fraţilor de peste Prut, spunând „un mare mulţumesc” ASTREI care face lucruri atât de minunate în Basarabia: „Mă înclin în faţa fraţilor români, în faţa guvernului României, pentru tot ce face pentru Republica Moldova”, încât „este bine, ne simţim bine, sperăm ca acest festival să fie de bun augur”. Domnul primar Nicolae Tudoreanu salută toate formaţiile, numindu-le pe rând, doreşte o desfăşurare frumoasă festivalului.

Toți au cântat dorul românesc, au demonstrat încă o dată că neamul nostru trăieşte prin cântec, prin dans, prin tradiţie, prin frate şi soră şi ar fi bine să ne ţinem aşa ca neam, precum zice marele poet Grigore Vieru „ nicio stea nu este săracă atât timp cât se vede. Tot aşa şi un neam, nu este sărac şi nu va muri niciodată cât are un cântec şi o limbă”. Primarul îndeamnă să revină formațiile și cu alte ocazii şi să se reîntregească sub genericul „Se-ntâlnește Dor cu Dor”.

Prof. Areta Moşu preşedinta ASTREI din Iaşi, a declarat la microfon că este impresionată de tot ce vede la festivalul de la Feşteliţa, exclamând: „atâta tinereţe, atâta bucurie! Dumnezeu să ne ajute pe toţi!” Domnia sa remarcă faptul că la festival participă formaţii de la toate cercurile ASTRA din jumătatea de sud a Basarabiei, plus două din România, Ansamblul Folcloric „Olteţul” din comuna Morunglav, judeţul Olt,  şi Ansamblul „Hudeşteanca” din Botoşani.

Vicepreşedintele Raionului Ştefan Vodă: „în raionul Ştefan Vodă au fost multe manifestări culturale, dar ceea ce s-a întâmplat azi în raionul nostru a fost de excepţie. Asemenea manifestări cu o pregătire serioasă sunt rare. Eu mă înclin. Nouă ne rămâne să spunem un mulţumesc frumos participanţilor şi organizatorilor. S-a organizat şi s-a desfăşurat în așa fel acest minunat festival, încât toţi au făcut ca inima să zboare.

Într-un final sărbătoresc, organizatorii au decernat premii, diplome. Trofeul festivalului  a fost luat de Ansamblul Folcloric „Olteţul” din comuna Morunglav, Olt, cei care au obținut cele mai multe aplauze, cei care au adus dorul românesc la Feşteliţa. Dansatorii din Olt  au „furat” premiile şi inimile basarabenilor. Se cuvenea, pentru că au avut o prezenţă absolut de excepţie. Să nu uit de soliștii de la festivalul de la Feștelița. Câte versuri și melodii ne-au mângâiat sufletul: „Cântă cucu bată-l vina / De răsună-n Bucovina”; „De la Nistru mai la vale / Te tot duci pe o cărare”; „Frumos cântă-un moldovean de dragoste și alean”; „Să vii, puiule, să vii pe cărarea ce o știi”.

Fiecare participant simțea cum lumina care dăinuia în suflete, după mare sărbătoare creştină a Învierii Domnului (ne aflam acolo la o săptămână după Paști), va fi înmulţită în spirit naţional ca să trezească mai multă speranţă, mai multă dragoste unul faţă de altul. Festivalul folcloric de la Feștelița pare a fi „un izvor cu apă rece și cristalină, izvorul valorilor spirituale și istorice românești”, cum foarte adevărat spunea cineva dintre cei prezenți acolo.

Luminița  CORNEA

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail