În ultimii doi ani, în jur de 230 de membri ai Sindicatului Sa­nitas Covasna au urmat cursuri de recalificare, şi, potrivit con­ducerii sindicatului, alţi 300 de sindicalişti se pregătesc să în­ceapă cursurile, în această toam­nă.

Cursurile de recalificare, care sunt gratuite, sunt cofinaţate din Fondul Social European şi se adreseazã tuturor membrilor Sanitas. La absolvire toţi participanţii primesc certificate de calificare avizate de Ministerul Muncii şi de Ministerul Educaţiei, dar şi o subvenţie de 740 lei.

Motivul pentru care angajaţii din sistemul medical, deoarece optează pentru astfel de cursuri este faptul că „piaţa muncii este tot mai nesigurã”. „Astfel, în doi ani am implementat cinci proiecte care se înscriu în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013“, a declarat Vasile Neagovici, preşedintele  Sindicatului Sanitas Covasna.

Vasile Neagovici, preşedintele Sanitas Covasna

Prin organizarea acestor cursuri Federaţia Sanitas le oferã angajaţilor din sistemul sanitar covãsnean posibilitatea sã se recalifice, pentru a se putea reorienta cãtre un loc de muncã, chiar şi în afara ţãrii. „Cererea este foarte mare, astfel cã, la ora actualã un numãr de 310 salariaţi din judeţul Covasna ne-au mai solicitat  formulare de înscriere”, a spus Vasile Neagovici. Potrivit acestuia, formularele sunt trimise la Bucureşti, urmând ca dupã ce  se vor stabili grupele şi formatorii, din 15 noiembrie sã  înceapã  cursurile. Pânã la aceastã datã s-au format nouã grupe, din care douã din Sfântu Gheorghe, trei din Covasna, douã din Târgu Secuiesc, una de la Întorsura Buzãului şi  una din Baraolt.

Unul dintre proiectele care începe sã prezinte “interes“ printre cursanţi este “Dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivitãţii economice prin calificarea şi recalificarea angajaţilor din sectorul medical“. Anul trecut, la acest curs s-au înscris 54 de membri ai Federaţiei Sanitas Covasna. Dupã absolvire, lucrãtorii din sectorul medical pot oferi servicii de îngrijire a bãtrânilor şi bolnavilor la domiciliul acestora, pentru care  pot câştiga în jur de 600 -1.000 de lei.

Preşedintele Federaţiei Sanitas este de pãrere cã, pe cele cinci proiecte implementate în judeţul Covasna, încã 500 de persoane salariate din domeniul medical vor avea parte de consiliere şi pregãtire. “Ne aşteptãm ca pânã la 25% din totalul salariaţilor din sãnãtate sã participe la aceste cursuri. Cererea este foarte mare, motiv pentru care ne-am gândit ca, pentru toamna anului viitor,  sã mai accesãm încã vreo douã proiecte”, a concluzionat liderul Sindicatului Sanitas Covasna.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail