Membrii Guvernului Grindeanu au depus jurământul de învestitură

Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis privind numirea Guvernului condus de Sorin Grindeanu a fost publicat în Monitorul Oficial.  După ce Guvernul Grindeanu a primit miercuri votul de încredere din Membrii Guvernului Sorin Grindeanu au depus, miercuri, jurământul de învestitură în fața președintelui Klaus Iohannis.

La ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni au participat președinții Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu-Tăriceanu, respectiv Liviu Dragnea, președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu.

 

Iohannis, membrilor Guvernului: Aveți de îndeplinit promisiuni complicate; trebuie să livrați ceea ce a fost promis în campanie

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că noul Guvern are promisiuni complicate de îndeplinit și le-a solicitat membrilor Cabinetului Sorin Grindeanu să livreze ceea ce a fost promis în campania electorală.

„Din acest moment, dvs sunteți Guvernul României. Aveți o misiune grea, aveți de îndeplinit promisiuni complicate. Trebuie să livrați ceea ce a fost promis în campania electorală”, a afirmat șeful statului la ceremonia de învestitură a Cabinetului condus de Sorin Grindeanu.

El a felicitat Guvernul pentru votul de încredere primit în Parlament și pentru depunerea jurământului.

Grindeanu: Am fost votat premierul României, programul de guvernare este pe 2017-2020

Premierul Sorin Grindeanu a declarat miercuri, după votul de învestitură din Parlament, că a fost validat în funcția de șef al Guvernului pentru un mandat de patru ani și că programul de guvernare este pentru perioada 2017-2020, astfel că nu se pune problema de a renunța la funcție.

„Eu azi am fost votat premierul României, programul de guvernare este pe 2017-2020″, a răspuns Grindeanu întrebărilor presei referitor la posibilitatea ca CCR să adopte sesizarea pe care Avocatul Poporului a anunțat că o va depune pe Legea 90/2001, conform căreia pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Premierul Grindeanu a precizat că Guvernul are un calendar foarte bine pus la punct pentru a transpune în practică toate proiectele prezentate în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

„Noi avem un scadențar foarte bine pus la punct, pe care îl vom urmări. Îmi dădea cineva exemplu în urmă cu câteva zile, așa cum se urmărea scadențarul pentru aderarea la Uniunea Europeană, până în 2007. Vom urmări acest scadențar pe fiecare minister în parte, pe fiecare trimestru, pe fiecare lună, fiecare săptămână, astfel încât tot ceea ce am promis cetățenilor să se și întâmple”, a spus Grindeanu.

Acesta a reiterat ideea că Guvernul pe care îl conduce este unul politic și a respins aluziile că ar fi un guvern subordonat președintelui PSD, Liviu Dragnea.

„Suntem un guvern politic, un guvern al unei coaliții PSD-ALDE. La componența Guvernului pe partea PSD, eu fiind membru PSD, am lucrat împreună cu dl președinte Liviu Dragnea, și nu doar. Deci, toate aceste lucruri mi se par un pic forțate, dar rămâne ca viitorul să-mi întărească spusele. (…) Guvernul e al României, nu al PSD, nu al ALDE, și odată cu acest vot a devenit Guvernul întregii țări. Această responsabilitate trebuie să ne coordoneze în activitatea pe care o vom desfășura în perioada următoare și i-am mai îndemnat pe colegii mei la modestie și la respect față de români”, a arătat Grindeanu.

Prim-ministrul a amintit că miercuri seară, la ora 21,00, a fost programată  prima ședință de guvern.

„Vreau să intrăm cât mai repede în pâine, astăzi ( ieri-n.red) avem prima ședință de guvern, chiar dacă este neobișnuit la ora 21,00, dar toate aceste schimbări trebuie să arate hotărâre, determinare și rezolvarea problemelor cetățenilor”, a punctat premierul Sorin Grindeanu.

AGERPRES

 

Tăriceanu: Semnificația zilei de astăzi este mult mai mare decât a unui simplu vot de învestitură

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că semnificația zilei de miercuri, în care Guvernul Sorin Grindeanu cere votul de încredere al Parlamentului „este mult mai mare decât cea a unui simplu vot de învestitură”.

„În 2012 românii au dat un vot covârșitor, dar un vot negativ, a fost un strigăt de disperare și de patimă la adresa PDL și a președintelui de atunci. Astăzi, mă aflu în fața dumneavoastră la un alt vot de învestire al Guvernului PSD și ALDE. Și acum avem o alegere la fel de clară a românilor, dar data aceasta este vorba de un vot pozitiv, de un vot al speranței. Desigur că în 11 decembrie, românii au sancționat acele partide care nu au înțeles că respectarea libertăților și drepturilor cetățenilor nu este un moft”, a spus Tăriceanu, miercuri, în plenul Parlamentului.

El a punctat că românii au votat pentru o țară care are curajul să își susțină interesele în UE și „pentru o Românie suverană care își ghidează acțiunea politică în baza interesului național”.

„Semnificația zilei de astăzi este mult mai mare decât a unui simplu vot de învestitură. Trebuie să revenim la logica instituțională impusă de Constituție. Logica corectă de colaborare dintre cele două instituții este aceea în care Parlamentul legiferează, iar Guvernul are rolul executiv, adică pune în aplicare cadrul legislativ și gestionează treburile curente ale țării în conformitate cu direcțiile stabilite de Parlament”, a adăugat Tăriceanu.

Președintele Senatului a subliniat că „deciziile într-un stat democratic nu se iau nici împotriva instituțiilor de forță, nici în favoarea instituțiilor de forță, ci în afara influenței lor”.

„Cetățenii, după cum știți, nu aleg șefii instituțiilor de forță. Este o vorbă pe care o reamintesc și de care trebuie să ținem cont în viitor. Serviciile cu serviciile și civilii cu civilii. Deciziile într-un stat democratic nu se iau nici împotriva instituțiilor de forță, nici în favoarea instituțiilor de forță, ci în afara influenței lor. Rolul lor este să servească statul și cetățeanul, nu să devină centre de putere în afara oricărui cadru de control democratic. Nu aș vrea să ajungem în perioada în care aceste instituții funcționau după logica tovarășului Stalin — ‘nu există om nevinovat, există numai persoană de care nu ne-am ocupat îndeajuns’. Așadar, cred că prin propunerile de miniștri am arătat acest lucru într-o manieră foarte clară”, a mai spus Tăriceanu.

El susține că foarte importantă revizuirea activității comisiilor parlamentare de control. Tăriceanu a menționat că nu dorește să își „amăgească electoratul”.

„Ce înseamnă asta? Printre altele presupune modificare Codurilor penale pentru a le pune în conformitate cu deciziile Curții Constituționale, înseamnă reglementarea mult mai strictă a modului în care instituțiile de forță pot asculta convorbirile cetățenilor, înseamnă continuarea politicilor liberale în economie (…), înseamnă sprijinul pentru capitalul autohton, pentru întreprinzătorii români și pentru produsele românești. Vreau ca România să se angajeze într-un nou proiect de țara prin care sa facem din țara noastră a șaptea putere economică a Uniunii Europene. În toate aceste demersuri, sunt sigur că Executivul Grindeanu va fi un bun partener”, a mai subliniat șeful Senatului.

Potrivit acestuia „este esențială colaborarea dintre Parlament, Guvern și președinte pentru îndeplinirea dezideratelor pentru care au votat românii”.

„Atunci când drepturile și libertățile cetățenilor sunt încălcate, presedintele are datoria să vorbească, chiar dacă asta înseamnă să le dea dreptate celor pe care îi consideră adversari sau să tragă un semnal de alarmă pentru instituțiile de forță. Și atunci când se comit abuzuri împotriva cetățenilor, presedintele nu poate să închidă ochii.(…) Există multe zone de colaborare între Parlament, Guvern și Președinție și vreau să atrag atenția asupra a cel puțin uneia și anume domeniul de politică externă. Parlamentul și Presedinția împart, alături de Guvern, responsabilitatea pentru politică externă a României. Din acest punct de vedere, este timpul ca România să renunțe la politica ‘capului plecat, sabia nu îl taie’, mai ales în relația cu partenerii din UE. Este un deziderat pentru atingerea căruia este necesar un dialog intens între președinte, Parlament și Guvern”, a mai spus Tăriceanu.

Președintele Senatului susține că votul de miercuri din plenul Parlamentului „trebuie să reprezinte un nou început pentru români”.

AGERPRES

 

Kelemen Hunor: Vrem să contribuim la recâștigarea încrederii în societatea din România

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat că votul în Parlament pentru Guvernul Sorin Grindeanu a fost acordat cu gândul la un parteneriat și o colaborare parlamentară, în spiritul acordului politic semnat cu PSD și ALDE.

„Vrem să contribuim la recâștigarea încrederii în societatea din România, fiindcă dorim să avem o țară care va cunoaște succesul economic și social, o țară în care fiecare om dorește să trăiască în siguranță și să proiecteze un viitor pentru familia lui. În aceste condiții, vom vota lista Guvernului și programul de guvernare cu gândul la un parteneriat și o colaborare parlamentară în spiritul acordului politic semnat”, a afirmat Kelemen Hunor, miercuri, în plenul Parlamentului.

El a susținut că, după 27 ani de la căderea dictaturii comuniste și după zece ani de la aderarea României la UE, se poate afirma „că societatea din România se află într-o criză profundă și suferă, tot mai mult pe zi ce trece, de o lipsă acută de încredere”.

„Nimeni nu mai are încredere în nimeni: instituțiile statului, inclusiv cele de forță, nu au încredere în proprii cetățeni și îi tratează permanent ca pe niște suspecți și vinovați, fiind doar o chestiune de timp până când vor dovedi vinovăția lor. Instituțiile de control îi tratează ca pe niște hoți, care parazitează statul, pe toți cei care asigură sau ar trebui să asigure creșterea economică, crearea locurilor de muncă. Majoritatea nu are încredere în minoritățile etnice. De cele mai multe ori, pune la îndoială loialitatea lor și permanent vede un pericol în aceste comunități, un pericol care, de fapt, nu există. În aceste condiții, nu trebuie să ne mirăm când constatăm că nici cetățenii nu mai au încredere în stat, în instituțiile statului și nu se simt în siguranță în propria țară. Ei văd permanent aplicarea dublei măsuri, lipsă de respect și lipsă de solidaritate, aroganță și dispreț”, a spus Kelemen.

El a mai declarat că parlamentarii au obligația să arate că „se poate face politică în mod onest, corect, fără minciuni și ținând cont de așteptările, dorințele și nevoile comunităților locale”.

„Avem datoria să redăm încrederea oamenilor în instituția Parlamentului și în actul politic, avem obligația să readucem deciziile politice în Parlament, trebuie să redăm Parlamentului greutatea și rolul consacrat într-o societate democratică, atât în ceea ce privește procedura de legiferare, cât și în ceea ce privește controlul Guvernului și al instituțiilor de forță. Coaliția de guvernare PSD-ALDE are un rol esențial și o responsabilitate crucială, dar și celelalte partide sau formațiuni politice vor avea un rol important”, a mai spus liderul UDMR.

El a subliniat că va susține parteneriatul cu PSD în Parlament „în măsura în care va exista din partea coaliției de guvernare o deschidere la un dialog sincer, corect și o guvernare în folosul fiecărui om”.

„Avem în fața noastră un program de guvernare în care regăsim multe elemente și din programul nostru electoral. În același timp, acest program de guvernare lasă și o marjă de manevră a coaliției de guvernare de a găsi cele mai bune soluții economice și de investiții ținând cont de capacitatea noastră bugetară. Nu vom da un cec în alb Guvernului condus de Sorin Grindeanu! Dar în noi veți găsi un partener serios în acele demersuri și în susținerea acelor inițiative prin care veți propune crearea locurilor de muncă și implicit o creștere economică sustenabilă, deduceri fiscale familiilor cu mai mulți copii, creșterea nivelului de trai, inclusiv printr-un sistem de salarizare mai echitabil pentru cei din sănătate, educație și administrația locală”, a punctat Kelemen.

El s-a declarat convins că „este nevoie de normalizarea relațiilor interetnice, bazate pe respect reciproc și aplicarea tuturor reglementărilor legale, inclusiv cele care sunt prevăzute în acordurile și tratatele internaționale semnate și ratificate de către România și care nu sunt respectate de ani de zile”.

„În anii care au trecut, în mod artificial, s-a blocat procesul de restituire a bunurilor confiscate de statul comunist. Convingerea noastră este că restabilirea încrederii nu se poate realiza fără o relansare a procesului de restituire și despăgubire”, a adăugat președintele UDMR.

El a menționat că în cazul unei alte proceduri parlamentari, UDMR ar fi avut un vot pentru fiecare membru al Guvernului și ar fi existat „o abordare mai nuanțată”.

„În aceste condiții, responsabilitatea pentru funcționarea Cabinetului și pentru atitudinea miniștrilor, începând de azi, este a premierului pe de o parte, și a liderilor coaliției de guvernare, pe de altă parte. Sunt de acord să facem o încercare de a ne orienta spre viitor, dar acest lucru nu înseamnă că ștergem din memoria noastră instituțională câteva declarații extrem de dure la adresa comunității maghiare din partea unui viitor ministru”, a spus Kelemen.

AGERPRES

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail