14 membri ai Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) – Filiala Covasna au participat, luna trecută, la un program de învăţare pe tot parcursul vieţii, ce răspunde unor nevoi de formare a profesioniştilor contabili în domeniul financiar-contabil şi fiscal al sistemului contabil anglo-saxon, pentru care există oferte de locuri de muncă şi de colaborare în ţară şi în Europa.
Chiar dacă reprezentanţii CECCAR Covasna au recunoscut că în momentul de faţă informaţiile dobândite de cei 14 membri nu pot fi puse în practică în actualul sistem românesc, au punctat că proiectul „Dezvoltarea competenţelor în domeniul financiar-contabil, însuşirea de bune practici şi diseminarea acestora” urmăreşte şi diversificarea serviciilor profesionale de calitate oferite, bazate pe o mai buna cunoaştere a sistemului anglo-saxon, identificarea şi prezentarea bunelor practici ale sistemului contabil și fiscal austriac, cu posibilitatea transpunerii acestora în România.
Proiectul a fost gândit cu scopul de a îmbunătăţi calitatăţii serviciilor contrabile, de a inova domeniul financiar-contabil dar şi de a îmbunătăţi abilitatea de comunicare în limba engleză, limba folosită pe parcursul celor două săptămâni de şedere a contabililor români.
În prezentarea membrilor CECCAR care au luat parte la proiectul european de mobilitate “Leonardo Da Vinci”, s-au amintit câteva asemănări şi deosebiri între cele două sisteme contabil-financiare din Austria şi România. Printre acestea, modificarea prea rapidă a reglementărilor în domeniul fiscal şi financiar-contabil şi menţinerea clienţilor şi identificarea de noi clienţi sunt cele mai importante aspecte comune întâlnite în cele două ţări. Totuşi, Andrei Mihai Marius, responsabilul financiar în cadrul proiectului şi liderul grupului în cadrul mobilităţii a amintit că Austria, care are o populaţie de 8 milioane de locuitori, din care 50% angajaţi, are TVA-ul de 20% şi PIB-ul de 4 ori mai mare ca al României.
Şi directorul CECCAR Covasna, Tanko Paracshiva, a amintit că procedura de stocare şi arhivare a documentelor se face pe o perioadă mult mai scurtă decât se face în momentul de faţă în Romînia, şi anume pe o perioadă se 7 ani pentru orice fel de document, şi nu 10 ani, respectiv 50 de ani pentru statele de plată. În acelaşi context, ca o concluzie, doamna director a menţionat că în România, CECCAR- ce are la nivel naţional 40.000 de membri “nu reuşeşte să fie iniţiator de lege şi nu are competenţa să schimbe legea. Din lipsa încrederii în specialiştii contabili, nu se vor putea face mari schimbări.”
Proiectul, ce s-a desfăşurat în Austria în perioada 5-18 mai a.c., a fost finanţat de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi a costat 38.000 de euro.
Maricela Dan