Ţinând cont de rezultatele slabe obtinuţe de elevii din liceele covăsnene, la simularea examenului de bacalaureat ce a avut loc în luna aprilie, o parte din conducerile unităţilor de învăţământ au iniţiat un set de măsuri care să ducă la îmbunătăţirea performanţelor elevilor din anul terminal.
În acest sens, colectivele de profesori au întocmit un program de pregătire gratuită, la disciplinele de bacalaureat, pentru elevii de clasa a XII-a. Reprezentanţii liceelor doresc să intensifice pregătirea elevilor pentru acest important examen din viaţa lor, mai ales că Bac-ul din acest an se va desfăşura în condiţii mult mai stricte.
Totodată, în afara şedinţelor de pregătire suplimentară adresate lor, în ultima perioadă elevii din clasa a XII-a au trecut prin mai multe evaluări la câteva dintre disciplinele de bacalaureat, acestea având rolul de a-i obişnui cu atmosfera de examen. De cealaltă parte, profesorii au avut posibilitatea de a vedea progesele şi de a corecta, în perioada rămasă, eventualele lacune.
La Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe, elevii din ultimii ani de liceu au fost supuşi unor testări, încă de la începutul anului şcolar în curs. Rezultatele obţinute de viitorii absolvenţi au fost comunicate părinţilor, cu care s-a ţinut o legătură mai strânsă, pe perioada celor două semestre.
“Colegiul nostru organizează sesiuni de pregătire cu elevii de clasa a XII-a, de mai mulţi ani de zile. Am avut parte de înţelegerea colegilor care, în timpul lor liber, ţin aceste meditaţii gratuite cu elevii. Pregătirile se fac la toate disciplinele de bacalaureat, încă de la începutul anului. Dacă, la început, elevii au participat într-un număr mai mic la meditaţii, după rezultatele obţinute la simularea exemenului de bacalaureat aceştia au conştientizat faptul că au nevoie de pregătiri suplimentare, şi au răspuns afirmativ iniţiativei noastre, în procent de 95% . Succesul la un examen este asigurat, în proporţie de 80 %, de aportul şi implicarea pe care o are elevul, în studiul individual pe care trebuie să îl realizeze. Noi, profesorii, avem doar rolul de a veni în sprijinul lămuririi noţiunilor“, a declarat Rădiţa Palela, directoarea adjunctă a CNMV Sfântu Gheorghe.
Acesta ne-a mai spus că are speranţa ca, în acest an, în rândul elevilor ce vor susţine examenul de bacalaureat, promovabilitatea să fie mai mare decât cea de anul trecut.
Anna-Maria Chiţu