Recent, Asociația „Calea Neamului” a aderat la Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, iar medicul Mihai Tîrnoveanu, președinte al Asociației,  a fost desemnat vicepreședinte al Forumului.

Implicat în acțiuni dedicate românilor din județul nostrum și nu numai, medicul Mihai Tîrnoveanu afirmă că alegerea sa în funcția de vicepreședinte al Forumului reprezintă o imensă responsabilitate, o mare onoare și o recunoaștere a eforturilor miilor de persoane de pe întreg cuprinsul țării și din diaspora care, în ultimii ani, au contribuit în cele mai diverse moduri la acțiunile întreprinse de  grupul de inițiativă „Români pentru români” și de „Calea Neamului”.

Despre gândurile cu care pornește la drum în noua funcție, medicul Mihai Tîrnoveanu ne-a vorbit în cadrul unui scurt interviu.

 „Forumul reprezintă o legendă vie, o formulă de rezistență identitară organizată și un simbol al unității românilor din Arcul Intracarpatic”

  • Cu ce gânduri porniți la drum in funcția de vicepreşedinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna Harghita și Mureș? Ce înseamnã pentru dumneavoastră aceastã numire?

 

  • În primul rând vreau să le mulțumesc românilor din Covasna care m-au propus pentru această funcție, precum și tuturor celor din Forum care m-au și votat, în urma Adunării Generale care a avut loc în data de 1 iulie la Miercurea Ciuc sub înalta cupolă a Episcopiei Covasnei și Harghitei. Așadar, pornesc la acest drum cu gânduri de recunoștință față de acești oameni care mi-au acordat încrederea lor. Încrederea este unul din cele mai de preț lucruri pe care cineva ți-l poate da. În același timp, pentru mine, ca și pentru foarte mulți români, Forumul reprezintă o legendă vie, o formulă de rezistență identitară organizată și un simbol al unității românilor din Arcul Intracarpatic, el întrunind peste 30 de organizații din Covasna, Harghita și Mureș. Ținând cont de toate aceste lucruri, alegerea mea în funcția de vicepreședinte reprezintă o imensă responsabilitate, o mare onoare și o recunoaștere a eforturilor miilor de români de pe întreg cuprinsul țării și din diaspora care în ultimii ani au contribuit în cele mai diverse moduri la acțiunile întreprinse de „românii pentru români aflați pe Calea Neamului”, acțiuni a căror menire a fost de a transmite un mesaj de dragoste creștină și solidaritate către frații și surorile lor din inima țării, un mesaj de întărire a identității naționale românești. Icoana ortodoxă, steagul tricolor, cuvântul lui Mihai Eminescu, costumul popular românesc și nu în ultimul rând cultul eroilor și martirilor neamului au fost principalele repere naționale pe care ne-am axat în acțiunile noastre. Aceste lucruri sfinte sunt o armură. Cine o îmbracă nu va putea fi învins niciodată.

 

  • Ce planuri aveți din aceastã funcție?
  • Am o mulțime de gânduri-planuri! Acum, să vedem dacă am și putința de a le pune în acord cu celelalte entități de conducere ale Forumului si cu membrii lui.

Forumul este o structură democratică, deciziile se iau așadar ca atare. Voi încerca, din poziția pe care o am, să conving celelalte asociații care compun organizația – mamă să acționeze mai unitar. Unitatea se obține cel mai greu, sunt conștient de acest lucru. Am să vă dau un scurt exemplu din experiența proprie de cum se poate ajunge la acest mult dorit deziderat. Pe pagina mea de Facebook am un număr destul de mare de prieteni apropiați. Adesea au păreri contrare pe diferite subiecte, de multe ori chiar se ceartă între ei, au loc dezbateri aprige, fiecare om are orgoliul lui, uneori se ajunge și la folosirea unor cuvinte nepotrivite, de zici că dacă s-ar întâlni față în față s-ar putea lua și la bătaie. Ia foc internetul, cum spunem noi. Dar…toți semnează aceeași petiție pentru ca o stradă din Cluj să rămână cu numele de Radu Gyr, o școală din București să poarte în continuare numele lui Mircea Vulcănescu, o mamă româncă din Norvegia căreia statul străin i-a luat abuziv copiii să-i poată avea din nou alături sau ca familia să fie formată din bărbat și femeie. Foarte mulți dintre acești români au contribuit din punct de vedere material la acțiunile inițiate de „Calea Neamului”, au fost de asemenea mii de aprecieri și distribuiri din partea acelorași oameni care mai înainte se certau de mama focului. Acest lucru înseamnă unitatea în acțiune. Dacă Dumnezeu mă va ajuta să propun factorilor de conducere din Forum și asociațiilor componente acțiuni concrete, care vor fi considerate demne de a crea unitate, atunci voi putea spune că nu am fost ales ca vicepreședinte în zadar. Am cunoscut de-a lungul timpului spun eu destul de bine, trei oameni deosebiți din această organizație pe domnul Ioan Lăcătușu, pe domnul Lazăr Lădariu, directorul ziarului „Cuvântul liber” din Târgu Mureș și pe doamna Florentina Teacă. Domnul Lazăr, atunci când eram student la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF), considerat de mulți cam prea naționalist, mi-a întins o mână de român, fiindu-mi sprijin la greu, chiar la foarte greu. Nu voi uita niciodată acest lucru. Când am pornit acțiunile din Covasna și Harghita mi-a fost din nou alături. Iar despre domnul Ioan Lăcătușu și Florentina atât spun: împreună am fost umăr lângă umăr în fiecare pas pe care l-am făcut în satele și orașele din inima țării. Sprijin concret de mare nădejde. Sunt sigur însă că voi avea de acum bucuria să colaborez cu mult succes si cu domnul prof. univ. Ioan Sabău, președintele Forumului, un om despre care știu că este deschis către orice acțiune românească menită a întări pasul poporului pe drumul neamului românesc.

 

– Ce mesaj aveți pentru covãsneni?

– Mesajul meu pentru covăsneni este: Suntem spice, împreună suntem mănunchi ce nu poate fi frânt. Ocrotitorul nostru, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei ne veghează.

A consemnat Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail