Ieri, 2 noiembrie, a avut loc o acțiune de protest a medicilor de familie, reprezentanți ai Coaliției „Solidari pentru Sănătate”, pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care aceștia se confruntă în exercitarea profesiei.

Într-un comunicat de presă primit pe adresa redacției noastre, „Coaliția Solidari pentru Sănătate” anunță că a decis să avertizeze prin acțiuni de protest actuala clasă politică, precum şi instituţiile responsabile, privind sustenabilitatea sistemului naţional de asistenţă medicală primară, cu privire la situaţia de criză majoră prelungită în care se află acest segment de îngrijire a pacienţilor.

Coaliția a fost înființată în data de 28 octombrie 2017, din ea făcând parte nouă entități: Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Salvați Copiii – România, Federația Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România (APAN), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) și Asociația „Mame pentru mame”. Scopul acesteia este de a îmbunătăți sistemul public de sănătate. Statutul suă stipulează, în conformitate cu prevederile Protocolului de funcționare, faptul că această Coaliție este o structură non-guvernamentală, non-profit, independentă politic, care își propune să urmărească obiective comune și să ofere un cadru pentru organizațiile partenere pentru a coopera și a se sprijini reciproc în campanii la nivel național sau la nivel european, în vederea îndeplinirii obiectivelor comune stabilite.

Cadrele medicale și pacienții au pichetat sediile Prefecturii și al Casei de Asigurări de Sănătate

Astfel, ieri, 2 noiembrie 2017, aproximativ 20 de medici de familie și pacienți din județul Covasna au pichetat atât sediul Prefecturii, cât și pe cel al Casei de Asigurări de Sănătate Covasna, această acțiune făcând parte din protestele ample, organizate simultan în toată țara. În Memoriul înaintat prefectului județului Covasna, Sebastian Cucu, manifestanții au cerut, printre altele, debirocratizarea actului medical, îmbunătățirea serviciilor medicale, precum și creșterea finanțării asistenței medicale primare. Preşedinta Asociației Medicilor de Familie din judeţul Covasna, dr. Lucia Sereș, a declarat că la manifestație nu au participat foarte multe cadre medicale întrucât acestea nu își pot neglija pacienții, prin lipsa de la cabinet, scopul manifestării fiind acela de a atrage atenția asupra problemelor din ce în ce mai acute cu care se confruntă medicii de familie din România și implicit din județul Covasna.

Conform evidențelor Direcției de Sănătate Publică Covasna, la momentul actual, în județ își desfășoară activitatea un număr de 100 de medici de familie, la o populație de peste două sute de mii de locuitori. Mai grav este faptul ca 78 dintre aceștia au vârsta de peste 50 de ani, ceea ce va duce, în viitorul apropiat, la o adevărată criză în sistemul medical covăsnean.

În cazul  în care revendicările protestatarilor nu vor fi luate în considerare,  Coaliția „Solidari pentru Sănătate”  va organiza, în data de 15 noiembrie (a.c.), un miting în București, în care împreună- pacienți și medici- vor arăta că în România nu se mai poate asigura asistența medicală primară în lipsa unor schimbări fundamentale care să asigure calitatea adecvată a actului medical, după cum se arată în același comunicat de presă.  Dr. Lucia Sereș a declarat ieri că la miting va participa și o delegație din județul Covasna.

„De la începutul anului am făcut tot felul de demersuri, la toate instituțiile din județ, de la care am primit numai răspunsuri evazive, fără să se întâmple nimic. (…) Birocrația ne omoară, iar în Sănătate, problema aceasta este și mai mare. Noi suntem puși să facem hârtii, în  loc să ne facem meseria; nu am făcut atâția ani de studii ca să facem hârtii. Vrem echitate în sănătate și îngrijiri centrate pe pacienți. În sănătate, de anul trecut au tot crescut salariile, (…) dar de fapt au crescut pentru o mică parte din personal – pentru medicii bugetari din spitale, iar cei care lucrează în ambulatoriu sau în medicina primară nu au primit decât opt la sută, care nu se văd, întrucât au crescut și cheltuielile. (…) Avem un contract cadru stufos și interpretabil, care nu ne lasă să vedem de bolnavi. Săptămânal apare câte un protocol care ne oprește să prescriem orice, (…) dacă trimitem pacientul pentru analize de laborator, programările se fac peste două luni, în cel mai bun caz,  și nu mai putem pune un diagnostic la timp. Toate acestea duc la lipsa medicilor de familie. Medicina de familie a devenit neatractivă – nu mai sunt medici de familie.”, a declarat dr. Lucia Sereș.

O tânără asistentă medicală, participantă la protest, care lucrează de zece ani în cadrul aceluiași cabinet de medicină de familie din județ, a declarat că marea recompensă morală este legătura de suflet care se creează între pacienți și personalul medical: „Ajungem să îi cunoaștem pe fiecare în parte, copiii cresc sub ochii noștri, dar din păcate, din cauza birocrației, nu putem să le acordăm atâta timp cât am dori. Pentru fiecare pacient trebuie să întocmim fișe la care trebuie să fim foarte atenți, pentru că dacă prescriem un medicament de mai multe ori decât ne lasă Casa de Asigurări, costurile sale ni se impută nouă.” Astfel, se ajunge în situația în care să se pună mai mare accent pe timpul petrecut completând hârtii, decât pe cel acordat interacțiunii directe cu pacientul.

Pacienții, solidari cu medicii

La manifestațiile de ieri au participat și membrii unei asociații a bolnavilor de cancer, „Împreună împotriva cancerului”, care s-au arătat solidari cu medicii, subliniind faptul că problemele din sistemul medical îi afectează în mod direct pe pacienți.

„Uneori trec săptămâni până când bolnavul de cancer poate obține o programare, iar această boală nu așteaptă. Din câte știu eu, în județul Covasna lucrează un singur medic oncolog și probabil că este suprasolicitat și fizic și psihic. (…) Noi am venit aici să îi susținem pe toți medicii, nu doar pe cei de familie, pentru promovarea unui sistem medical mai apropiat bolnavilor. ” a declarat  Balogh Klara, membră a Asociației „Împreună împotriva cancerului”.

Și C.N.S.L.R – Frăția anunță declanșarea protestelor

În paralel, Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România – Frăția a emis, ieri, un comunicat de presă prin care transmite decizia Biroului Operativ de a începe procedurile în vederea declanșării grevei generale în economia națională pentru nemulțumiri legate, printre altele, de scăderea salariilor, în special în mediul privat, dar și de pierderea de locuri de muncă, generate de modificările aduse codului fiscal.

Greva generală va fi susținută în unsprezece sectoare de activitate, puternic reprezentate în cadrul C.N.S.L.R. – Frăția, printre acestea aflându-se și sectoarele de sănătate și asistență socială.

Potrivit comunicatului, data declanșării grevei generale va fi stabilită după strângerea semnăturilor celor 500.000 de salariați din cadrul Confederației.

Oana-Mihaela Bărzic

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail