Peste 29.000 de persoane, majoritatea medici în spitalele din ţară  au format un grup pe pagina de socializare Facebook Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!”, unde îşi vocalizează nemulţumirile după valurile de schimbări care au avut loc în sistemul de sănătate din ultima vreme.

Revenirea la denumirea de „funcţionar public”, interzicerea şi pedepsirea acceptării donaţiilor sau atenţiilor din partea pacienţilor, „creşterea salarială” la sfârşit de program pe banii pacienţilor şi pe timpul şi oboseala medicilor, dar şi creşterile salariale „nesimţite” ale parlamentarilor de pe o zi pe alta, sunt principalele  nemulţumiri care i-au determinat pe doctori să se grupeze şi să ceară salarii decente  şi un mediu de lucru adecvate unei ţări membre UE din secolul XXI.

Potrivit declaraţiilor televizate făcute de premierul ţării, Victor Ponta, din luna octombrie salariile din Sănătate vor creşte cu 25%, ceea ce pentru un medic rezident înseamnă încă 300 de lei pe lună. Medicii se declară contrariaţi de aceste propuneri şi spun că „ar fi groaznic de proşti dacă ar accepta aşa ceva”.

În momentul de faţă, în judeţul Covasna lucrurile sunt aparent calme, medicii aşteptând să se ia nişte decizii concrete la nivel,  înalt înainte de a face un pas. Totuşi, principalii factori de conducere din structurile reprezentative ale  cadrelor medicale spun că oricare ar fi decizia medicilor, aceasta va fi susţinută.

Doamna doctor Seres Lucia, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, judeţul Covasna, este de părere că în România totul pare că este mai important decât Sănătatea, medicii fiind de cele mai multe ori suprasolicitaţi,  executând munca a doi oameni ca să facă faţă numărului mare de pacienţi.

„Au perfectă dreptate. (…)  Dacă sunt suprasolicitaţi, obosiţi şi neplătiţi, ce să mai aşteptăm? Nici dotarea, nici instrumentarul, nici salariile nu sunt cum trebuie  în Sănătate. Se bagă bani în sistemul informatic care minte că s-au făcut economii. În sfârşit, bine că s-au trezit şi medicii şi se coagulează, pentru că trebuie să se trezească şi decidenţii, pentru că oamenii de rând rămân fără medici. Majoritatea pleacă în alte ţări să trateze, nu le pasă de oamenii de aici”, este de părere dr. Seres.

Pe pagina „Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!” se discută intens despre intrarea în grevă generală dacă Guvernul nu acţionează cu simţ de răspundere. Potrivit declaraţiilor liderului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, greva generală în sistemul de sănătate nu va fi posibilă: „ Nu au cum să facă grevă. În condiţiile legii nu pot face grevă, pentru că din 2011 codul Dialogului Social ne-a cam tăiat dreptul de a face grevă în România. Există o singură situaţie: când angajatorul refuză să negocieze un contract colectiv de muncă. Restul sunt poveşti”, a declarat Vasile Neagovici.

. .

Totuşi, acesta s-a declarat susţinător a cauzei medicilor, aceea de a primi salarii decente, şi a spus că în acest sens s-au făcut nişte promisiuni de la 1 septembrie de către Minister, fiind aşteptată o creştere salarială de 10%. Totodată, acesta a amintit că se discută intens pe marginea unei noi grile de salarizare în sistemul medical,  care prevede o majorare de 47% a salariului de încadrare.

„Medicii au comparat salarizarea lor cu cea a magistraţilor; dacă de magistrați  depinde libertatea omului, de medici depinde viaţa omului, şi cred că pot fi încadraţi la acelaşi nivel (…) Draftul pe care ni l-a dat Ministerul Muncii arată mult mai rezonabil faţă de sistemul actual de salarizare. Acum, în sistemul sanitar este acelaşi sistem de salarizare din 2008. Noi avem şi o revendicare mai veche, de 10% începând cu 1 septembrie, dar aşteptăm un răspuns ferm din partea ministrului”, a mai spus sindicalistul.

Soluţia pe care Vasile Neagovici  o vede ca fiind salvatoare este o nouă lege a salarizării, odată cu care va dispărea şi problema donaţiilor şi atenţiilor către medici. Acesta a anunţat că dacă Ministerul nu se ţine de cuvânt şi nu măreşte salariile aşa cum a promis,  de la 1 septembrie Sanitas va ieşi în stradă, fiind aşteptaţi toţi cei care consideră că sunt nedreptăţiţi.

„Eu m-aş bucura să fie medicii lângă noi, în toamnă,  pentru că suntem pregătiţi să ieşim în stradă dacă nu va fi nicio mărire de salarii. (…) Am văzut iniţiativa, mă bucur foarte tare că iau atitudine faţă de sistemul acesta mizerabil în care ne desfăşurăm activitatea, dar sper să rămână consecvenţi, să ne fie alături la acţiunile de protest ”, a cochis Vasile Neagovici.

Nepăsarea  şi obrăznicia parlamentarilor, a miniştrilor şi a politicienilor de a-și creşte salariile, de la o zi la alta, au pus capac

 Pe altă parte, dacă Sanitas nu vede cum s-ar putea înfăptui o grevă generală în Sănătate, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe a declarat că nu va împiedica nicio manifestare a angajaţilor, dacă va fi aprobată.

Dr. Antal Almos, directorul medical al spitalului, este de părere că medicii au tot dreptul să fie revoltaţi în momentul de faţă,  după ce au aşteptat ani la rândul să le fie mărite lefurile,  aşa cum s-a întâmplat şi în alte domenii, dar au fost ignoraţi sistematic. Mărirea salariilor şi a pensiilor cu sume enorme, de pe o zi pe alta, pentru parlamentari, arată că sistemul poate suporta asemenea cheltuieli, fiind vorba doar de nepăsarea şi nesimţirea parlamentarilor.

„Pentru ei au făcut pasul: au votat pensiile speciale, salarii de zeci de ori mai mari decât a medicilor, dar nesimţirea asta a ajuns la limită şi medicii s-au organizat pe Facebook. Am înţeles că și sindicatele sunt în organizate. Sanitas-ul probabil că va face un pas înapoi pentru că a fost ademenit cu povestea cu creştere salariilor până în 2017-2018, însă un guvern nu poate să facă promisiuni pentru un alt guvern. Actualul Guvern ori face creştere salarială, ori dacă nu poate, să spună că nu are bani. (…) Dacă o să fie grevă, va fi numai în condiţii legale. Nu ştiu dacă cineva va aproba o grevă totală în sistemul sanitar, dar o grevă de avertizare cred că va putea fi. Cuţitul ne-a ajuns la os. Dacă nu ar fi fost nesimţirea politicienilor, a parlamentarilor – fără excepţie de niciun partid – faţă de creşterea salariilor, pensiile speciale şi toate acestea, medicii ar putea să se uite calm la televizor şi să lucreze. Dacă se vor organiza, noi nu vrem să împiedicăm cererea unor  revendicări care au o bază socială reală. Eu cred că într-o ţară europeană normală, lururile se aşează în Parlament şi nu în stradă, dar la noi s-au obişnuit că dacă oamenii tac şi lucrează, sunt lăsaţi la urmă sau nici nu sunt băgaţi în seamă. Această ameninţare ce se conturează, de a organiza o grevă generală a medicilor – fără de care spitalele nu funcţionează-, va paraliza tot sistemul sanitar.Ştiţi cum este, nemulţumirea nu se programează, ci vine de-odată”, a declarat dr. Antal Almos.

Cea mai mare îngrijorare pe care o are acum conducerea Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe este o viitoare lipsă a medicilor care să facă gărzi,  din cauza revenirii la denumirea de „funcţionar public” formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 4 iunie şi publicată în Monitorul Oficial în data de 5 august.

Pe pagina de Facebook, medicii au declarat la unison că odată cu revenirea la denumirea de „funcţionar public” a doctorilor, atribuţiile acestora se vor opri imediat după scurgerea celor 7 sau 8 ore de muncă stipulate în contractul încheiat cu spitalul angajator, scoţând din ecuaţie  gărzile. „Acum, colegii sunt nemulţumiţi şi din cauză că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul că medicii români sunt  funcţionari publici. Din această cauză, dacă medicii refuză să facă gardă şi pleacă acasă,  aşa cum fac funcţionarii publici, noi, conducerea spitalului nu putem face nimic. Să vină cei de la Curtea Supremă să facă gărzi”, a mai spus dr. Antal Almos.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail