. . Începând de marți, medicii de familie poartă din nou banderolele albastre în semn de protest. Aceștia sunt nemulţumiți de sistemul informatic, dar mai ales de sistemul bugetar.

Se pare că oricât ar încerca, Guvernul și Ministerele nu reușesc să îi mulțumească pe salariații din diferitele sectoare. Începând de marți, medicii de familie au intrat în grevă japoneză nemulțumiți de faptul că nu le sunt ascultate problemele. Cadrele medicale amenință că nu vor semna noile contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru că, spun ei, nu a fost lansată în dezbatere publică o formă îmbunătăţită a Contractului Cadru şi a Normelor de aplicare ale acestuia.

„La 1 aprilie trebuia să semnăm contractul pe anul acesta, dar s-a prorogat semnarea până la 1 iulie, pentru că modificările ce au apărut în Norme nu erau pe placul nostru – nu apărea nimic din ceea ce noi am cerut. Și anul trecut bugetarii au avut măriri de salarii, acum au avut din nou și pe noi ne-au uitat, deci noi nu facem parte din sistemul sanitar. Pur și simplu, nu numai medicii de familie ci și ceilalți medici specialiști care au cabinete medicale, sunt uitați la măririle de salarii, deși sunt în contract cu Casa de Sănătate, deși lucrăm toți pe același Fond de Sănătate – nu bani de la buget ci Fond de Sănătate, banii adunați de la oameni – și din asta la unii dau, la alții nu dau. (…) Da, era necesară mărirea veniturilor în Sănătate, dar să țină cont de toți angajații din sectorul sanitar și să nu îi excepteze pe unii – acesta este primul punct. Al doilea ar fi sistemul informatic care nu merge sub nicio formă: când pică o componentă, când cealaltă. Nu numai cardurile, pentru că sunt numai o componentă, ci tot sistemul informatic, mai e prescrierea de rețete – o altă componentă a sistemului informatic. Cardul arată numai că pacientul este în cabinet și că i se validează acel serviciu, dar mai sunt alte componente: nu e bună baza de date, unii apar asigurați deși nu sunt, iar cei care sunt asigurați apar că nu sunt. Cardurile vin cu întârziere pentru cei de 18 ani, alții deși nu au fost niciodată asigurați, figurează ca fiind asigurați. (…) Acestea sunt principalele revendicări, plus o a treia, foarte importantă, este modificarea sancțiunilor: când medicii de familie au trei pagini de obligații și Casa de Asigurări, partenerul nostru contractual, are trei obligații. Nouă, medicilor de familie, se trezesc întotdeauna să ne impute câte ceva, deși nu e treaba noastră baza de date: că pacientul a fost internat, deși nu a fost, vine la medicul de familie să ceară banii pentru rețete, pentru prescrierea scrisorii medicale pe care trebuia să o elibereze medicul de altă specialitate, îl trimite la medicul de familie și tot lor li se impută și asta,  am cerut de nenumărate ori: să le modifice. Noi spunem, noi auzim, și de asta protestăm!” – a declarat în cursul zilei de ieri, pentru ziarul nostru, președintele Colegiului Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Seres Lucia.

Dacă revendicările acestora nu vor fi soluționate până la 1 iulie, medicii spun că următorul pas este nesemnarea contractului cu Casa de Sănătate, lucru ce ar duce la neeliberarea rețetelor sau trimiterilor, și i-ar afecta și pe pacienți.

„Deocamdată suntem în grevă japoneză, sunt tot felul de discuții, am tot solicitat să fim ascultați, și în următoarele două săptămâni vom hotărâ ce mai facem. Nu vom semna contractul, numai că nici nu am văzut cum arată noul contract, și ce se va întâmpla vom vedea doar de la 1 iulie. (…) Până la 1 iulie am semnat actele adiționale, avem vechiul contract, de la 1 iulie ar trebui să se întâmple ceva, dar mai sunt două săptămâni  și noi nu știm ce se va întâmpla, nu am văzut forma viitorului contract. Ar trebui să fie pe transparență decizională, să apară, să știm ce trebuie să aplicăm. (…) Să fie atenți pentru că există și medicina de familie!” – a mai declarat Seres Lucia.

Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail