Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerului Sănătăţii şi Guvernului României să retragă proiectul de modificare a Contractului-cadru şi să organizeze în cel mai scurt timp o dezbatere publică privind acest subiect.

Potrivit SNMF, prin modificările propuse, cele trei insituţii aduc atingeri grave independenţei profesionale a medicilor de familie, stării de sănătate a populaţiei ţării şi, totodată, facilitează fraudarea bugetului FNUASS.

În opinia medicilor de familie, proiectul propus spre aprobare are un impact negativ din cauză că elimină pârghiile de control care asigură numărul optim de medici de familie independenţi necesar conform nevoilor populaţiei şi stabilit conform experienţei internaţionale, permite dezvoltarea lanţurilor de cabinete medicale şi dispariţia medicilor de familie independenţi, şi facilitează migrarea medicilor de familie din zonele rurale  şi izolate către zonele urbane, din cauza sporurilor insficiente.

În contextul acesta, doamna doctor Seres Lucia, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Covasna,  a explicat că scoaterea pragului obligatoriu minim de 800 de pacienţi, va duce la falimentarea unor cabinete medicale, întrucât întreţinerea şi funcţionarea unui cabinet se poate susţine la limită, doar în cazul în care numărul pacienţilor contractaţi de către medicul de familie este mai mare de 800:  „Pentru ca un cabinet medical să se poată menţine şi medicul să aibă şi un salariu minim, trebuie să aibă cel puţin 800 de pacienţi. Suntem ca o întreprindere mai mică; în fiecare zi vin contracte care trebuie semnate şi plătite. (…) Cu 20 de persone cu care se poate intra în contract, ce face? Ce plăteşte? Ei spun că vor să deschidă piaţa pentru tinerii medici.” Pe lângă acest aspect, desfiinţarea comisiilor paritare, care decideau dacă într-o localitate trebuie să se deschidă sau nu un cabinet de medicină de familie, şi din care făceau parte şi reprezentanţii medicilor de familie, îi nemulţumeşte pe aceştia, fiind îndepărtaţi de la problematici punctuale care îi priveşte în mod direct pe medici şi pe pacienţii acestora.

De-asemenea, schimbarea procentului de 50-50% per capita şi servicii, la 20-80% se află printre primele nemulţumiri pe care medicii de familie doresc să o  să semnaleze, explicând că nu este normal, mai ales după introducerea cardului naţional de sănătate şi neregulilor actuale întâmpinate în activarea lui.

SNMF susţine că există semne clare de concurenţă neloială, risipa banilor publici şi „transformarea medicinii într-un supermarket de servicii medicale, într-un sistem şi aşa sărac, prin încurajarea risipei şi abuzului prin alcătuirea de monopoluri care să includă importatori, distribuitori de medicamente, cabinete medicale, farmacii şi spitale.”

Nemulţumirea medicilor de familie vine şi pe fondul unor discuţii pe care le-au avut până acum cu Ministerul Sănătăţii şi CNAS, în urma cărora nu s-a modificat nimic. „Anul acesta au fost de câteva ori la discuţii, au pus pe hârtie toate nemulţumirile, le-au predat,  şi contractul apare exact cum a fost înainte, fără să se ia în considerare niciuna dintre părerile noastre”, a mai spus dr. Seres. Medicii de familie cer retragerea proiectului de modificare a Contractului-cadru şi amintesc cât de importanţi sunt pentru populaţia ţării: „Se vine din nou cu modificări extraordinare pe un contract care deja este semnat şi este valabil. Contractul a intrat în vigoare din iunie anul trecut şi e perfect valabil şi pe 2015. De obicei, când ceva merge şi e în vigoare,  trebuie schimbat. Aşa se întâmplă şi de data aceasta, iar medicii de familie protestează din două puncte de vedere: o dată pentru că sunt medici, sunt furnizori de servicii medicale şi îi interesează pacienţii; prin mâna a 12.000 de medici trece întreaga populaţie a României. Pe de-altă parte suntem şi noi asiguraţi şi vedem zi de zi, ne confruntăm cu sistemul sanitar şi din poziţia de asiguraţi”, a mai spus dr. Seres Lucia.

Maricela Dan

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail