Colegiul Medicilor de Familie din județul Covasna a organizat ieri, alături de alte câteva sute de cadre medicale din România, un marș de protest în fața sediului Ministerului Sănătății. . .

La doar câteva zile de la instituirea grevei japoneze în rândul cadrelor medicale din sistemul sanitar, câteva sute de medici de familie, cadre medicale și asistenți au participat ieri, la București, la un marș de protest pentru a-și arăta nemulțumirea față de bugetul alocat medicinei primare, de modul de funcționare al cardului de sănătate dar și pentru proasta funcționare a sistemului sanitar.

„Noi, medicii de familie, susținuți și de Sindicatele Medicilor Specialiști, am protestat în fața Ministerulul Sănătății pentru condițiile din sistemul de Sănătate: pentru finanțare, pentru nefuncționarea sistemului, pentru birocrație. În același timp, în toate județele s-a depus materialul care a fost depus la Minister, ca să poată lua la cunoștință și Casele de Sănătate județene, care sunt nemulțumirile și doleanțele noastre. Pentru că președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a demisionat, am fost la Minister, care este Forul  Superior, iar la nivel local, s-au depus la Casele județene.” – a explicat președintele Colegiului Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Seres Lucia.

Marșul s-a desfășurat în intervalul orar 10:30 – 12:00 și a fost unul  în mișcare, întrucât aprobarea necesară pentru desfășurarea protestului, pe care Primăria  trebuia să o elibereze, a fost cerută prea târziu, după cum a declarat chiar președintele Colegiului Medicilor de Familie din județul Covasna.

„Deocamdată am depus materialul, zilele următoare va fi Conferința Națională a Medicilor de Familie la București, sâmbătă va fi ședința de Senat și până atunci sperăm că vom primi răspuns. Noi dorim o rectificare bugetară pentru că veniturile noastre vor scădea față de anii trecuți, dacă va rămâne această formă de contract-cadru. Vom vedea ce răspuns vom primi la materialele depuse de noi astăzi, și sâmbătă vom lua o hotărâre legată de ce se va mai întâmpla în continuare.” –  mai spus dr. Seres Lucia.

Cu toate că revendicările pe care le-au făcut sunt similare, Federația Sanitas nu a participat la niciuna dintre acțiunile de protest care s-au desfășurat în perioada aceasta, întrucât, potrivit liderului sindical Vasile Neagovici, aceștia se află în negocieri cu Ministerul Sănătății: „Sindicatul Sanitas nu a hotărât o asemenea acțiune, pentru că suntem la momentul actual în negocieri pentru cele trei probleme majore: inechitățile salariale, creșterea veniturilor și deblocarea de posturi.”

„Sanitas-ul nu participă la aceste proteste, Sanitas-ul este Sindicatul cadrelor sanitare. Medicii specialiști au mai multe sindicate și mai este și Alianța Medicilor, unde sunt mai multe Asociații prezente. Ei sunt cei care ne-au susținut și sunt alături de noi, așa cum și noi i-am susținut cu greva japoneză, care este declanșată din data de 21 martie. Suntem împreună toți medicii din România.” – a mai spus dr. Seres Lucia.

Seria protestelor este susținută de către Filialele județene ale Colegiului Medicilor din România, Federația Patronatelor Medicilor de Familie din România, Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical și Societatea Națională de Medicina Familiei din România. Medicii amenință cu declanșarea grevei generale, începând din luna aprilie a.c., dacă nu le vor fi soluționate revendicările. În urmă cu doar câteva zile, sub presiunea protestelor iscate, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a demisionat din funcţie, invocând motive personale.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail