Medicii de familie au transmis vineri Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate că ei nu pot verifica veniturile pacienţilor, după ce organele de control au depistat că unii pensionari beneficiau de medicamente compensate, deşi veniturile lor depăşeau plafonul stabilit prin lege.

Pentru pacienţii care au numai pensie mai mică de 700 de lei există o prevedere de protecţie socială iar aceştia pot primi şi medicamentele de pe lista B tot cu compensare de 90% din preţul de referinţă. Casa Naţională de Asigurări ne-a adus în situaţia să plătim noi, în situaţia în care ANAF, Curtea de Conturi au constatat că anumiţi pacienţi mai aveau şi alte venituri, de care medicul de familie nu ştia”, a declarat preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu.
Ea a precizat că astfel de nereguli nu pot fi imputate medicilor de familie, care nu au atribuţii în domeniul fiscalizării.
„Medicul de familie nu e organ fiscal, să i se impute aceste reţete. Nu e obligaţia noastră, nu suntem organ fiscal şi în niciun caz nu avem vreo legătură cu această problemă. Curtea de Conturi, de altfel, a imputat caselor de asigurări, nu medicilor de familie şi nici altor doctori, este problema caselor să rezolve această problemă. Să plătim noi acele medicamente pe care medicii le-au prescris corect în baza unor drepturi legale ale pacienţilor şi pentru o patologie reală şi corectă evident nu e normal”, a adăugat Rodica Tănăsescu.
Ea a reamintit că şi spitalele se confruntă cu situaţii deosebite, în care pacienţii figurează ca fiind internaţi, dar de fapt stau acasă şi vin periodic la analize.
„La fel s-a întâmplat şi se întâmplă în continuare pentru pacienţi care figurau internaţi, dar fie erau internaţi ambulator ori erau într-o fişă de internare continuă pentru, de exemplu, cure de citostatice ori pentru paliaţie şi ei figurau internaţi, dar se duceau la câteva săptămâni o dată în spital pentru cura respectivă şi în rest stăteau acasă”, a mai afirmat Tănăsescu.

Preşedinta SNMF, Rodica Tănăsescu, a participat vineri la Conferinţa de lansare a campaniei ”Spune ce ai pe inimă”, prima campanie de informare pentru depistarea precoce a fibrilaţiei atriale.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail