Unii medici de familie din judeţul Covasna sunt nevoiţi să scoată bani din buzunarele proprii pentru a acoperi parte din valoarea reţetelor compensate emise către pensionari.
Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Covasna, dr. Lucia Sereș, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că s-a ajuns în această situaţie datorită faptului că legea privind compensarea cu 90, 70 sau 50% a valorii medicamentelor prescrise către pensionari îi pune în dificultate atât pe medicii ce trebuie să se transforme în funcţionari care să verifice veniturile pacienţilor, dar şi pe pensionarii care nu cunosc legislaţia cu privire la veniturile ce se iau în calcul la stabilirea compensaţiei ce li se cuvine.
„Este un caz excepţional când, deşi pacientul declară că nu are venituri sau are cupon de pensie sub 700 de lei, dacă mai are chirii sau terenuri vine Curtea de Conturi şi ia banii înapoi de la medicii de familie, deşi pacientul a declarat că nu are alte venituri. Ni s-a spus să îi dăm în judecată şi să ne recuperăm banii. Unii medici au plătit înapoi la medicaţii. (…) Mulţi pensionari au declarat, de bună credinţă, că nu au ştiut că dacă au un teren, undeva, nu mai beneficiază de compensarea medicamentelor” a declarat dr. Lucia Sereș.
Aceasta a menţionat că medicii se confruntă şi cu alte alte situaţii ce i-ar putea aduce în postura de datornici care să suporte contravaloarea compensaţiei aferentă reţetelor eliberate. Potrivit medicului, există cazuri în care unii pacienţi, deşi sunt internaţi în spital, ori ies de acolo pentru câteva ore şi vin la medicul de familie, ori trimit aparţinătorii care solicită prescrierea reţetei pentru afecţiunile cronice de care suferă. Iar cum medicul nu are de unde să ştie că bolnavul este internat, îi scrie medicamentaţia ce i se cuvine… şi iar e bun de plată. „Nici asta nu e voie, deoarece nu poate să existe pacientul în acelaşi timp şi internat, şi la medicul de familie. Şi aşa s-a întâmplat că pe perioada internării s-a emis reţetă ce trebuie imputată… cui? Medicului de familie, că el e la îndemână ! ” a mai spus dr. Lucia Şereş.
Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Covasna atrage atenţia şi colegilor din spitale cu privire la faptul că, deşi au posibilitatea să emită reţete electronice, există cazuri în care la externare „pacientul nu primeşte reţetă, deşi el trebuie externat totdeauna cu reţeta în mână, cu concediul medical şi toate cele necesare”. În această situaţie, potrivit dr. Sereş, bolnavul proaspăt externat vine la medicul de familie, care, conform legii nu are posibilitatea să-i prescrie reţetă în ziua în care acesta s-a externat, „deoarece în evidenţa acelei zile figurează ca internat… şi iar nu e bine”.
Iar lista cazurilor în care medicul nu poate să-l servească pe pacient deoarece ar încălca legea, iar pacientul e pus pe drumuri deşi este îndreptăţit să primească medicamentaţia ce i se cuvine, mai poate continua. Însă, Dr. Lucia Sereş speră că aceste inconveniente vor fi corectate prin viitoarea lege a sănătăţii, pentru ca medicii să-şi poată practica meseria fără teamă că pot greşi, din cauza birocraţiei, iar pacienţii să-şi poată vedea de sănătatea lor.
Maria Graur