„Agenţia Naţională Antidrog desfăşoară periodic studii şi cercetări în rândul tinerilor, privind consumul de droguri. Conform studiilor se evidenţiază o disponibilitate mai mare a acestor substanţe în rândul lor, dar şi o creştere a consumului, precum şi o scădere a vârstei de debut în consumul de droguri. Media este de 13 ani, dar punctual, ocazional mai sunt şi cazuri în care există chiar şi la o vârstă mai fragedă care au experimentat consumul de astfel de substanţe.” a declarat într-un interviu acordat AGERPRES, medicul Bogdan Gheorghe, din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog.

Acesta a precizat că în Bucuresti şi în oraşele mari este înregistrat cel mai mare consum de droguri, iar accesul la aceste substanţe este din ce în ce mai uşor. Potrivit statisticilor ANA, 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent). Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP).

Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Cei mai vulnerabili în faţa consumului de droguri sunt #adolescenţii, spun specialiştii ANA.

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive), cât şi de populația școlară.

În 2022 Agenţia Naţională Antidrog a derulat 13.830 de activităţi de prevenire în mediul şcolar, 219 în mediul universitar, 833 în familie, 2.929 în comunitate. În 2022 ANA a furnizat 50.237 de servicii integrate de asistenţă unui număr de aproape 3.000 de beneficiari.

AGERPRES                                                                                    

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail