Oraşul Porec din Croaţia a fost gazda Campionatului mondial DANCE STAR WORLD FINALS 2019 care s-a desfășurat în perioada 22-26.05.2019,la care s-au întrecut 7000 de dansatori din 20 de țări.
În Liga A și Liga B s-au calificat 2020 de echipe, România fiind reprezentată de 140 de trupe de dans înscrise la diferite categorii de vârstă.
Printre acestea s-au numărat și echipele de la Asociația LOVE TO DANCE și de la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, care au obținut rezultate excepționale. În Liga A, la categoria de vârstă Juniors, trupa formată din Rianna Ecaterina Trandafir, Denisa Cernescu și Zsigmond Zsanett a câștigat locul I cu coregrafia „Charlie Angel’s”. Este cel mai bun rezultat pe care dansatorii covăsneni l-au obținut la Campionatul Mondial de dans, la care ajung cei mai buni dintre cei buni. Iată că aceșți copii, cu multă muncă și sacrificii, au reușit o performanță uimitoare, demonstrând că și dansatorii dintr-un mic oraș din România, Sfântu Gheorghe, pot ajunge să urce pe podium, pe cea mai înaltă treaptă posibilă.
„ Au fost momente de vis. De fapt era un vis…realizat!”
Cred că dansatorii pot exprima cel mai bine în cuvinte această extraordinară reușită, ce înseamnă pentru ei și ce au simțit în momentul premierii.
„A fost o experiență unică! Nu credeam că voi ajunge vreodată la nivelul acesta. Participând am realizat că a trebuit să muncim foarte mult pentru a câștiga. Înainte de a întra pe scenă emoțiile au fost mari, nu numai pentru mine ci și pentru ceilalți coechipieri, chiar și pentru adversari. Momentul în care îți auzeai numele de la dansul respectiv, era unul nemaipomenit. Eu am concurat cu 4 dansuri: trio, star Wars, i like Drilling, one beat.
Când a fost premierea, nu ne-am așteptat să ajungem pe podium. Eram pregătite să coborâm de pe scenă fără nimic. În momentul în care ne-au strigat și am realizat că am luat locul 1, am început să plâng, antrenoarea Eni era mândră de noi și avea și ea lacrimi în ochi…Am simțit că mi s-au înmuiat picioarele. Au fost momente de vis. De fapt era un vis…realizat!
Fericirea asta nu o poți descrie. Premiul nu este doar o cupă, o medalie sau o bucată de plastic. E un sentiment unic, pe care foarte rar îl trăieșți, înseamnă evoluție, maturizare, putere și încredere de sine.
Vreau să îi mulțumesc antrenoarei Eni pentru că m-a instruit, a avut încredere în mine, m-a învățat ce însemnă să munceșți pentru ceva ce îți dorești cu adevărat. Le mulțumesc colegilor pentru că m-au învățat ce înseamnă să faci parte dintr-o echipă, o familie. Multumesc doamnei care ne-a făcut costumele de scenă și doamnei Ildiko care mereu a avut grijă de noi. Nu în ultimul rând îi mulțumesc lui Cosma Levi care ne-a făcut mixurile și a contribuit cu experiența lui la succesul nostru.”, a declarat pentru Mesagerul de Covasna una din membrele trupei care a câștigat medalia de aur, Rianna Ecaterina Trandafir.
„Nici nu am cuvinte să descriu sentimentele pe care le-am trăit acolo alături de colegii mei și alături de cea mai bună profesoară, Eniko Molnar. În cele patru zile de concurs am trecut prin diferite stări, începând de la emoții puternice așteptând să dansăm și să arătăm ce știm cel mai bine să facem, la fericire, pentru că am reușit să ajungem atât de sus și să învățăm din tot ce am trăit și văzut în acest concurs. În momentul în care ai pășit pe scenă pentru a da tot ce ai mai bun, nu mai contează nimic altceva decât să arăți rezultatul muncii tale și să faci, până la urmă, ceea ce îți place. Cu toate că am participat la nenumărate concursuri, de fiecare dată emoțiile sunt la fel de mari. De data asta poate chiar imense, deoarece această competiție înseamnă enorm pentru noi. Ca și concurs pot spune că este cel mai frumos organizat deoarece îți dă ocazia de a te simți bine alături de ceilalți concurenți din diferite țări, ești tratat cu respect și admirație. Tot ceea ce am trăit acolo a fost uimitor, fiind alături de frumoasa mea familie „Love to dance”.
Vreau să-i mulțumesc lui Eniko Molnar, coregrafului Cosma Levi Lennon, sponsorilor și părinților pentru tot efortul depus pentru a ne împlini acest vis.”, ne-a spus una din membrele trupei care a câștigat medalia de aur, Denisa Cernescu.
Dansatorii covăsneni au obținut la Campionatul Mondial din Croația și trei medalii de argint.
În Liga A, la categoria de vârstă Children au urcat pe podium cu coregrafia „Two minutes from India” și la categoria de vârstă Juniors, cu dansul „China Town”.
În Liga B, la categoria de vârstă Juniors, locul al doilea a fost câștigat de copiii care au concurat cu dansul „I like drilling”.
Tot în liga B, la categoria de vârstă Juniors, covăsnenii au obținut medalia de bronz cu coregrafia „Light”.
Și alte coregrafii, la diferite secțiuni, au acumulat un punctaj apreciabil, clasându-se în concurs pe pozițiile 5, 8 și 11.
Echipa covăsneană, care a reprezentat România, la Campionatul mondial DANCE STAR WORLD FINALS 2019 a fost formată din următorii dansatori: Alexandrescu Andreea-Victoria, Anton Ioana, Barabáși Janka-Johanna, Bartha Csilla, Bălănică Alexandra, Bălănică Brianna, Berecz Andreea, Bernad Andreea, Bezsnei Abigél, Bercea Andreada, Cernescu Denisa-Maria, Coman Emilia, Csutka-Daczó Zsanna, Dima Cosmin, Dobri Anita, Galang Nicole Anne, Gombos Andrea, Iancu Henrietta, Imreh Izabella, Imreh Diána-Andrea, Imreh Evelin-Léda, Imreh Edina-Gyöngyvér, Karácsony Adrienn, Koós Adrienn, Konnát Barbara, Krizbai Attila, Laslo Renáta-Brigitta, Moldovan Andreea, Pandele Mara-Ioana, Popa Ana-Maria, Sándor Mátyás, Szakács Johanna, Sylvester Henrietta-Vanda, Turturică Diana-Oana, Trandafir Rianna-Ecaterina, Todor Maja, Toma Ştefania-Alexia, Urdă Andreea-Mălina, Vass Barbara – Nikolett, Vlăsceanu Andrea-Renáta, Zsigmond Zsanett.
„Gândeşte, visează şi realizează!”
Despre prestația și performanța acestor copii, despre satisfacția muncii antrenoarei și a celorlalți profesioniști care au contribuit la succesul echipei covăsnene, Eniko Molnar ne-a spus:
„De mult timp visul meu este să pot concura în Liga Profesioniştilor, iar acum a venit momentul în care am putut să ne măsurăm forţele şi aici. Fiecare tematică a fost bine gândită, iar copiii au realizat- o cu succes. Nivelul în Liga profesionistă este foarte înalt, toţi sunt foarte buni, şi din fericire şi locul nostru este acolo. Echipele din România s-au dovedit a fi foarte bune şi la acest succes am putut contribui şi noi. Și dacă nu urcam pe podium, tot eram fericită că am ajuns să concurăm cu cei mai buni din Liga A. Am urmărit din tribună prestația tuturor echipelor și am fost uluită de ceea ce am văzut. Au urcat pe scenă copii foarte, foarte buni, care când dansau, ți se făcea pielea de găină.
Când am văzut că și copiii mei au obținut premii așa de importante, am uitat de toate sacrificiile făcute, de toate orele petrecute în sala de dans. Înainte de a pleca la Campionatul Mondial, 10 zile am muncit cu acești copii de la ora 7 dimineața până la ora 23 noaptea, inclusiv în weekend. Oboseala, sudoarea, sacrificarea timpului liber, efectiv se uită în momentul în care eşti pe podium la acest nivel. Nu pot reda în cuvinte ce am simțit când a fost premierea, când ne-am auzit numele, când în fața a mii de oameni au defilat toate echipele, inclusiv cea a României din care făceam și noi parte.
Sunt copii care concurează deja a treia oară pe marea scenă a campionatului mondial Dance Star, sunt şi copii care au urcat pentru prima oară pe această scenă, dar toţi au fost pentru prima dată în Liga A.
„Gândeşte, visează şi realizează!” – acesta este motto-ul meu după acest concurs.
Mulţumesc frumos pentru susţinere şi galerie părinţilor, sponsorilor care au contribuit la realizarea acestui vis, croitoresei Bartok Ildiko, domnului director de la Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, Kerekes Jeno, lui Cosma Levi Lennon, doamnei Imreh Ildiko şi nu în ultimul rând copiilor care timp de 3 zile s-au luptat cu cei mai buni din lume ca să-şi realizeze visele. Sunt foarte mândră de echipa mea, de cei care mă ajută, mă susţin şi au încredere în mine. Împreună, cu multă muncă şi sacrificiu, dar cel mai important cu mult suflet, vom putea să realizăm lucruri mari şi de acum încolo.”
Din păcate acest gen de sport nu este sprijinit de autorităţile statului, toate eforturile finaciare revenind în principal părinţilor. De data aceasta participarea la Campionatul Mondial a fost posibilă datorită unor sponsori, care au înțeles cât este de important să sprijine aceșți copii talentați.
Sponsorii au fost: Prod si Comercial TRIO Impex SRL, Productie Zarah Moden SRL, Speed Trust SRL, Comert BATU SRL, Dolphi SRL, Bandrino Import-Export SRL, Brutăria Baby, Bertis, Amigo, Gosp Com Apa, Brutăria Dioszegi, Prest.Industriale Vulturul Întorsura Buzăului, Walor Ro SRL, Eurohouse SRL, Novo Inwest SRL, S.C.Textila Olt S.A., Delta Plus SRL, S.C.Prod Prest Servicii Ager Întorsura Buzăului, M&m P Agro SRL, Reparații Autocompres Arcus, Dunapack Rambox Prod Impex, SC Nikos Impex SRL, S C Transgat Sort SRL, Coni Trans Exp Packaging SRL, S.C. Consulting Fiscal NL, Turism și Comerț Connect SRL, Speed Troust, Siculom SRL, Amiro Group, Agrico – M Tg.Secuiesc , Laborator de Citologie Jancso Rita, Lucifer SRL, Sky Distrib SRL, Farmacia Farma-Line, Hope Sped SRL, Eltor SRL, Sport Vilag, Ariadne Impex SRL, Natur Island, Tribox, Farmacia Salvia, SolFarms SRL, Trans Farm SRL, Prest Serv Samba SRL Mageva Agent, Csiszer Istvan Intr Ind., Tofer SRL, Telazore SRL, Tricomserv, MTA House Systems SRL, 24 TBK Cons SRL, Opal AgroTur Lazarea.
Așa cum a concluzionat și coregraful Levi Lennon Cosma la finalul campionatului Mondial de dans, o spunem și noi răspicat: Cu şi prin muncă, nimic, dar chiar nimic, nu este imposibil!
Larisa AXINIA