Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Covasna consideră necesară luarea unor măsuri de protecţie în apropierea căilor ferate şi rutiere pentru prevenirea accidentării animalelor sălbatice.
Reprezentantul APM Covasna, Ioan Mihai Pop, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că anul trecut au fost accidentaţi de tren patru urşi, respectiv un adult şi trei pui, în zonele Malnaş, Bixad şi Bodoc, iar altul a fost lovit de o maşină pe raza judeţului Harghita, între localităţile Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.
„Putem găsi soluţii pentru protejarea animalelor în zonele în care ştim că apar în mod frecvent (…) Pe calea ferată nu putem institui restricţii de viteză, dar putem pune nişte garduri în vecinătatea căii ferate”, a declarat acesta.
Referindu-se la urşi, Ioan Mihai Pop a mai spus că anul trecut, în judeţul Covasna, au fost găsite trei exemplare prinse în capcanele unor braconieri, iar un urs a fost găsit împuşcat în zona Moacşa-Dalnic în circumstanţe încă neelucidate.
„Nu am găsit persoana care a împuşcat acest urs (…) Ceilalţi trei urşi credem că au căzut în laţ în mod accidental, capcanele fiind puse de braconieri pentru alte specii de animale, cum ar fi căpriori ori mistreţi. Urşii au fost eliberaţi şi relocaţi”, a menţionat Ioan Mihai Pop.
Potrivit acestuia, anul trecut au fost identificaţi şi doi pui de urs rămaşi orfani, care au fost duşi la Centrul de reabilitare de la Bălan.
„Anul trecut vânătorii au fost nevoiţi să împuşte o femelă care se obişnuise să intre în sate, dar puiul a fost găsit. De asemenea, am mai găsit un pui de urs la Brăduţ (…) Sunt situaţii în care ursoaica îşi abandonează puii dacă se simte în pericol, iar noi încercăm să-i salvăm”, a menţionat reprezentantul APM.
Acesta a mai adăugat că se caută soluţii pentru relocarea altor doi urşi adulţi găsiţi şi crescuţi de persoane particulare timp de mai mulţi ani, printre soluţiile întrevăzute numărându-se mutarea în Rezervaţia de la Zărneşti, la o grădină zoologică din ţară ori la vreun centru pentru protecţia animalelor din Europa.
Un studiu realizat anul trecut relevă că în judeţul Covasna trăiesc între 600 şi 680 de exemplare de urs brun, iar APM Covasna derulează, în parteneriat cu judeţele Harghita şi Vrancea, un proiect menit să conserve această specie în zona central-estică a Carpaţilor Orientali. Proiectul intitulat Lifeursus este finanţat de Comisia Europeană prin Programul Life Natura cu 500.000 de euro.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES