Pe zi ce trece, tot mai multe persoane îşi dau seama că cel mai de preţ lucru de care au nevoie este sănătatea. Iar în sprijinul lor, atât pentru prevenţie cât şi pentru tratare, vin tot mai mulţi întreprinzători sau chiar persoane care nu urmăresc să obţină vreun beneficiu, în acest sens.
Printre acestea se numără şi reprezentanţii unui centru din Sfântu Gheorghe care oferă clienţilor posibilitatea să beneficieze, gratuit, de masaj, prin intermediul unor paturi speciale, cu pietre de jad. După cum este cunoscut, medicina tradiţională chineză le foloseşte de mii de ani, chinezii fiind preocupaţi de secretele unei vieţii sănătoase şi longevive.
Ştefan Dănuţ Constantin, directorul centrului demonstrativ de menţinere a sănătăţii, situat în clădirea Romtelecom, ne-a spus că patul de masaj folosit aici este recunoscut ca aparat medical în Ungaria, precum şi în câteva state din SUA dar şi din lume. Acesta a menţionat că, în ţara noastră, acesta este considerat aparat de întreţinere a stării de sănătate. Totodată, directorul centrului a precizat că în spitalele din România patul cu pietre de jad este folosit pentru recuperare după paralizie sau după operaţii de coloană vertebrală.
Beneficiile masajului cu pietre de jad
„Coloana vertebrală reprezintă nucleul corpului omenesc. Toate afecţiunile organismului sunt legate de starea coloanei vertebrale. Astfel, prin tehnologia pe care o utilizează, aparatul acţionează asupra coloanei vertebrale şi a nervilor spinali care se reconectează cu toate organele interioare, îmbunătăţindu-se astfel metabolismul celular. Prin iradierea infraroşie, invizibilă pentru ochiul uman, razele pătrund în ţesuturi la o adâncime de 4 -5 cm, unde, în primul rând, răspund moleculele de apă. Aceste molecule reanimează celulele şi stimulează circulaţia sangvină, stimulându-se transportul oxigenului în corp. O bună circulaţie a sângelui este vitală pentru organismul uman deoarece sângele îndeplineşte funcţia de transportor al mineralelor, al oxigenului şi al vitaminelor necesare. Astfel, se elimină toxinele din corp, acestea fiind hrana celulelor canceroase. De asemenea, proiectorul intern al aparatului efectuează un masaj fin al muşchilor spinali, punctiform, utilizând şi căldura emanată de piatra de jad“, ne-a explicat Ştefan Dănuţ Constantin.
Acesta a menţionat că folosirea aparatului este benefică pentru persoanele care au probleme la coloana vertebrală, la rinichi, ficat, pentru cei care au probleme cu hemoroizii sau cu prostata, femeilor care au probleme la ovare, dar este benefică şi pentru completarea tratamentului în cazul persoanelor bolnave de cancer. Directorul centrului a precizat însă, că aparatele pot determina reacţii mai puţin plăcute utilizatorilor, cum ar fi eliminarea toxinelor din organism prin scaune dese, dureri de cap şi stări de somnolenţă, care dispar după maxim două-trei zile, acestea fiind considerate semne de autoînsănătoşire a organismului.
Ştefan Dănuţ Constantin a declarat că, la Centrul demonstrativ de menţinere a sănătăţii din Sfântu Gheorghje sunt înscrise un număr de 1.350 de persoane, din care circa 250 şi-au făcut abonament şi vin zilnic pentru şedinţa de masaj. Ceilalţi vin când şi când, în funcţie de timpul pe care îl au la dispoziţie.
Clienţii sunt mulţumiţi
Tineri sau mai puţin tineri, femei sau bărbaţi, beneficiarii masajului pe patul cu petre de jad ne-au mărturisit că se simt mult mai bine după şedinţele efectuate la Centrul de menţinere a sănătăţii. O doamnă, Gabriela, ne-a spus că, înainte de folosirea acestor aparate avea mari dureri de spate. Însă, în prezent, se simte foarte bine, dar vine zilnic la masaj, pentru relaxare şi pentru a se menţine în formă.
Şi soţii Horvath, Zita şi Bence, ne-au povestit că masajul pe care îl fac contribuie, pe zi ce trece, la îmbunătăţirea stării lor de sănătate.
O altă doamnă, care suferă de astm, ne-a mărturisit faptul că, de când vine la tratament, a observat că doar după 30 de şedinţe, crizele de astm încep să fie din ce în ce mai rare. «Ceva în mine s-a schimbat, în bine», ne-a spus aceasta, plină de satisfacţie.
Persoanele care doresc să beneficieze de un masaj gratuit pot să o facă zilnic, de luni până vineri, între orele 07.30 şi 17.10, iar sâmbăta de la 7.30 la 13.30, la sediul Centrului, de pe B-dul Gen. Grigore Bălan, în clădirea Romtelecom.
Anna-Maria Chiţu