. . masa calda eleviO școală din județul Covasna se află pe lista unităților de învățământ ce ar putea fi incluse într-un program –pilot derulat pe perioada unui an școlar, privind acordarea unui supliment alimentar sub forma unui pachet alimentar sau a unei  mese calde.

Un proiect de Ordonanță de Urgență privind aprobarea unui program național de acordare a unui supliment alimentar (pachet alimentar sau masă caldă) pentru preșcolarii și elevii din învățământul preuniversitar de stat, este supus dezbaterii publice.  Proiectul, elaborat de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice, a fost prezentat într-o ediție anterioară a ziarului nostru, însă o variantă actualizată a acestuia a fost postată, recent, pe site-ul www.edu.ro. În această variantă, proiectul prevede realizarea programului pilot pe perioada unui an școlar, pe un număr de 50 de unităţi de învățământ din țară.

Printre unitățile de învățământ selectate pentru etapa pilot se numără și Școala Gimnazială „Jancso Benedek” din Ghelința, cu 576 de copii, după cum a informat și inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, prof. Kiss Imre, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

„Practic, sunt alese 50 de unități școlare din toată țara în care acest program va fi pilotat. Se dorește ca în loc de programul Lapte și corn, fiecare elev sau preșcolar să primească o masă caldă   sau un pachet alimentar, deci, depinde (…). Nu este un program de tip școala după școală, ci înlocuirea laptelui, cornului, mărului, cu acest pachet alimentar. Din județul Covasna, a fost aleasă să participe școala gimnazială <<Jancso Benedek>> din Ghelința (…). Este un proiect (n.r.- plan). Nu a apărut încă Ordonanța de Urgență.”- a spus inspectorul școlar general al ISJ Covasna.

Potrivit proiectului supus dezbaterii publice, „începând cu anul şcolar 2016 – 2017, cu titlu gratuit, elevilor din învăţământul primar şi gimnazial un supliment alimentar sub forma unui pachet alimentar sau a unei mese calde/ zi în perioada desfaşurării activităţii didactice, în limita unei valori zilnice de 7 lei/beneficiar. „Limita valorică prevăzută (7 lei / beneficiar) cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora, după caz şi se actualizează periodic, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor”.

Conform aceleiași surse, la cererea motivată a părinţilor, elevii care, din considerente de natură medicală, culturală ori religioasă/ confesională nu pot beneficia de pachetul alimentar/masa caldă, vor beneficia de produse alimentare adecvate, în limita unei valori zilnice de 7 lei/ elev sau preşcolar.”

Același document prevede acordarea unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale și că sumele prevăzute pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale sau din alte surse, potrivit legii.

„Unitățile de învățământ selectate pentru etapa pilot sunt în număr de 50 (…), sunt de diverse tipuri de complexitate structurală, echilibrat repartizate la nivel național, cu particularități de infrastructură diferite. Prezentul program pilot se desfășoară pe durata unui an școlar. La închiderea programului pilot, în urma analizei realizate pe baza rezultatelor obținute, Guvernul decide asupra oportunității extinderii acestui program la nivel național.”- se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență aflat în dezbatere publică.

Potrivit aceleiași surse, „pentru unitățile de învățământ incluse în programul pilot, în perioada aplicării ordonanței de urgență nu se mai aplică normele ce vizează programele de alimentație în vigoare ( de exemplu „Cornul și laptele”, „Fructe în Școală”)”.

Varianta actualizată a proiectului de ordonanţă de urgenţă poate fi consultată accesând http://edu.ro/proiect-de-ordonan%C5%A3%C4%83-de-urgen%C5%A3%C4%83-privind-aprobarea-programului-na%C5%A3ional-de-acordare-unui-supliment. Conform aceleiași surse, opiniile  şi propunerile de îmbunătăţire pot fi trimise pe adresa de e-mail [email protected].

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail