„Mărturii fotografice: locuri și oameni din județul Covasna”, un proiect valoros, prin care prof. drd. Florentina Teacă și-a propus să realizeze un „arc peste timp”, prin intermediul unui album dedicat promovării județului, obiceiurilor și a vieții locuitorilor acestuia, continuă. Cel de-al treilea volum al albumului este în curs de realizare. Covăsnenii sunt invitați să facă parte din „poveste”, trimițând „mărturii fotografice” din familiile lor.

 

Proiectul a demarat cu ani în urmă, la inițiativa prof. drd. Florentina Teacă, autoarea mai multor volume despre viața mocanilor din județ și despre traiul covăsnenilor, în general. Un punct central al lucrărilor, o aplecare specială a activității sale  o reprezintă, însă, fotografiile. Fiică de voineșteni, având o puternică prețuire pentru valorile lăsate de străbuni, a făcut, cu timp în urmă, un apel către oamenii ce au rădăcini în Voineștii – Covasnei, să scoată la lumină amintiri creionate prin obiectiv. Încet, încet, demersul său s-a extins și la nivelul altor localități din județ. Așa se face că anii trecuți au apărut cele două volume Mărturii fotografice: locuri și oameni din județul Covasna – vol. I, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2017 și vol. II, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2019, albume care continuă seria dedicată imaginilor din Voineștii Covasnei (Covasna, Voineşti: istorie şi cultură românească în imagini, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2014; Chipuri de demult din inima României: Voineștii Covasnei în imagini din secolul trecut, Editura Magic Print, Onești, 2015; Mărturii ale continuităţii româneşti în Carpaţii de Curbură: Voineştii Covasnei în imagini şi cuvinte, Editura Ștefadina, București, 2016).

Acum se află în lucru volumul cu numărul III. Pozele „culese” până acum pot fi văzute pe pagina FB „Mărturii fotografice: locuri și oameni din județul Covasna” https://www.facebook.com/fotografii.covasna). Ele sunt din mai multe localități ale județului, însă predomină numeric cele din Voineștii Covasnei, iar autoarea nu vrea să fie acuzată de părtinire. Așa că adresează rugămintea către locuitori din alte localități ale județului de a contribui la acest album fotografic al comunităților din județul Covasna de a contribui cu „mărturii fotografice” din familiile lor.

„Dacă aveți fotografii vechi, alb-negru/sepia, care redau viaţa de familie, costume naționale, obiceiuri tradiţionale, ocupaţii, arhitectură populară, industrie casnică, alte evenimente din viața comunității etc., însoțite de un minim de date (personaje, localitate, datare, provenienţa fotografiei etc.) și doriți ca ele să apară în volumul III, asigurându-le astfel neuitarea, dați-ne de veste!”- este apelul inițiatoarei, care continuă neobosită să aducă la lumină povestea în imagini a județului și a locuitorilor săi, printr-un proiect de și cu suflet, cu și despre covăsneni.

„O cărare, chiar lată, bătută, cunoscută, care la un moment dat se opreşte, mereu mi s-a părut mai cu lipsă de folos decât una mai plăpândă, mai înierbită, dar care șerpuieşte fără încetare, care mereu merge mai şi mai departe. Ei, aşa văd eu aceste cărţi ale mele, albume cu imagini vechi din județul Covasna: mai bine să le lipsească tirajul şi audienţa pe care unele de aplomb naţional sau internaţional le au, decât să nu mai urmeze un nou album. De aceea am continuat munca şi după ce au apărut primele volume din Mărturii fotografice: locuri și oameni din județul Covasna (vol. I, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2017 și vol. II, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2019). Au văzut lumina tiparului multe sute de poze.  Mulțumesc celor care mi le-au încredințat, mulțumesc celor care mi-au mijlocit legătura cu deținătorii pozelor și mulțumesc celor care mi-au dat imbold să-mi împlinesc iar bucuria aceasta de a le aduna, pentru că m-au asigurat că merită, că place ceea ce fac. Le-am grupat după proveniență și la fiecare, în măsura în care am știut, am trecut date despre subiecți, localizare, cronologie. Oricum, ca și în celelalte cărți ale mele legate de ce mă interesează, adică oamenii și locurile de la noi, nu am vrut ca lucrurile să fie prezentate prea tehnic, o adresare mai către suflet urmăresc mereu.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, prof. drd. Florentina Teacă.

Sute de fotografii sunt deja pregătite pentru cel de-al treilea volum:

„Anul 2021 va fi anul de apariție al celui de-al treilea volum. Avem sute de fotografii pregătite, însă, în marea lor majoritate, ele sunt din Voineștii Covasnei. Și, pentru ca un album dedicat județului să fie relevant, ne dorim să avem reflectate în paginile lui și „mărturii fotografice” din alte localități covăsnene. Reînnoim rugămintea de a ne anunța dacă doriți ca fotografiile vechi din colecțiile dvs. de familie să apară în albumul tipărit Mărturii fotografice: locuri și oameni din județul Covasna, rugămintea de a vă îndemna să scoateți din clasoare, din sertare fotografiile vechi și să le dați șansa de a fi văzute – să fie publicate. Apropo de acest „sertare”: mai demult, mesele care mobilau camera mare erau făcute cu un sertar sub blat, uneori el avea și o cheie, adeseori demult pierdută; din copilărie aceste sertare m-au vrăjit, mi s-au părut, ca și acum, cufere cu comori, pentru că oamenii țineau acolo, mai țin și acum, pozele vechi ale familiei. Și încă un cuvânt aici: faptul că le țin în sertar de-a valma, amestecate și că de fiecare dată când se umblă la ele apar în altă ordine, mi se pare cu adevărat remarcabil: exact așa sunt și amintirile noastre. Neordonate, aleatorii, neașteptat asociate. Așadar, dragii mei, să ne aducem aminte de cum erau oamenii de pe la noi – la fel de frumoși ca azi. ”- a transmis Florentina Teacă.

Ana CIORICI COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail