Aproximativ 2.000 de fermieri covăsneni s-au prezentat deja la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a depune cererile de sprijin pe suprafață pentru anul 2013.
Campania de primire a cererilor unice de sprijin pe suprafaţă a început în urmă cu aproximativ două săptămâni, iar potrivit conducerii APIA Covasna, lucrurile decurg într-un ritm bun.
„Ritmul este normal. Până acum s-au prezentat aproape 2.000 de fermieri din 14.000, câţi s-au înregistrat anul trecut. Spun că este un ritm bun pentru că până la închiderea campaniei se vor prezenta toţi fermierii care au fost invitaţi să vină la APIA. Fermierii sunt interesaţi să acceseze fonduri europene sau naţionale, fiindcă acestea constituie un venit la bugetul de familie sau al societăţii prin care le accesează, indiferent de forma de organizare”, a declarat directorul executiv al APIA Covasna, Angela Negoiță.
Potrivit acesteia, fermierii covăsneni au fost informați cu privire la această oportunitate în cadrul întâlnirilor organizate de Asociaţia Crescătorilor de Bovine Covasna cu sprijinul autorităţilor locale, în primele luni ale anului în curs, la care a participat directorul executiv adjunct al APIA Covasna, Marius Popica. ”Aceste întâlniri au avut ca ţintă informarea primarilor şi a agenţilor agricoli despre importanţa şi credibilitatea Registrelor agricole în relaţia APIA cu auditorii externi, pe de o parte, iar pe de altă parte informări şi explicaţii pe înţelesul fermierilor despre modul de a-şi completa cerea, de a-şi digitiza parcelele, şi, nu în ultimul rând, care sunt consecinţele unei digitizării greşite a parcelelor sau a nerespectării angajamentelor şi a SMR-urilor (cerințele legale în materie de gestionare- n.red), ori bifarea greşită a cererii de plată. Desfăşurarea acestei campanii nu ne-a dat bătăi de cap fiindcă ne-am organizat foarte bine, la toate nivelurile”, a explicat directorul executiv al APIA Covasna.
Atenție la teledetecție!
Directoarea Angela Negoiță a menționat că în acest an aproape tot judeţul va fi sub teledetecţie și, de aceea, este foarte important ca digitizarea parcelelor de către fermier să se facă acolo unde le este locul în realitate. ”Nu se admite nicio toleranţă, cele incorect digitizate vor fi scoase de la plată. O altă situaţie de a fi penalizat fermierul este atunci când acesta pune bifa incorect pe cererea unică pe suprafaţă, şi aici mă refer la angajamentele de agromediu despre care fermierul este informat, despre consecinţele nerespectării lor şi, nu în ultimul rând, sancţiunile de nerespectare a SMR-lor”, a explicat directorul executiv Angela Negoiță.
Alte sancţiuni pe care fermierii le-ar mai putea primi sunt: sancţiuni pentru supradeclararea suprafeţelor; sancţiuni pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate; sancţiuni pentru depunerea cu întârziere a cererii de plată; sancţiuni pentru nedeclararea tuturor suprafeţelor; sancţiuni pentru nerespectarea ecocondiţionalităţii și, nu în ultimul rând, sancţiuni multianuale. ”Fermierul trebuie să înţeleagă că cel mai important lucru este ca el să declare la APIA terenurile pe care le lucrează, real şi la timp, pentru a primi în întregime suma de bani care i se cuvine”, a încheiat directorul executiv al APIA Covasna.
Ana Alina Costache