O serie de fotografii realizate la MARȘUL MEMORIEI organizat de Asociația Sionistă din România (ASR) împreună cu Federația Comunităților Evreiești (FCER)şi Fundaţia CARITATEA, la 75 de ani de la deportarea  la Auschwitz a evreilor din Nordul Transilvaniei, pot fi văzute în cadrul unei expoziții deschise la Centrul de Cultură Arcuș  – la Casa Bastion din Sfântu Gheorghe.

 

Marșul Memoriei 2019, un pelerinaj simbolic de comemorare a victimelor Holocaustului a fost organizat în luna mai, a  pornit, de la Cluj și a ajuns până la Auschwitz, pe parcursul acestuia fiind realizate fotografii de către Maximilian Marco Katz, preşedintele MCA România şi vicepreşedintele Asociaţiei Sioniste din România şi de Irina Airinei,preşedintele Asociaţiei ANIMA FORI.

 

Iniţiativa organizării pelerinajului a aparţinut preşedintelui  Asociației Sioniste din România, Tiberiu Roth, care a pierdut la Auschwitz 18 membri de familie (ai dumnealui și ai soției).

„Tragedia evreilor din Transilvania de Nord a fost una deosebită, prin  faptul că s-a petrecut într-un timp record (…) Tragedia evreilor din Transilvania de Nord s-a precipitatdin data de 16 mai 1944 și s-a încheiat în27 iunie 1944. Primul tren de deportați a plecat de la Sighet, iar ultimul a plecat de la Oradea (…).Important de subliniat este că la Auschwitz nu există niciun fel de evidență pentru evreii din Transilvania de Nord. Ei nu au fost înregistrați la Auschwitz, deşi aici existau niște evidențe foarte exacte (…) Evreii din Transilvania de Nord nu au avut niciun fel de evidență, ei nici măcar nu au trecut prin Auschwitz, au fost debarcați din vagoane la Birkenau (…) și de acolo au fost dirijați spre  camerele de gazare și spre crematorii (…). 135.000 de evrei au pierit în această perioadă extrem de scurtă, de mai puțin de două luni. (…)De ce trebuia să facem acest demers?Pentru că acești 135.000 de oameni nu au nici măcar o piatră de mormânt şi am zis să aprindem niște lumânări în memoria lor şi să punem, după obicei, nu flori, ci câte o piatră (…)”, a spus, la vernisajul expoziției, Tiberiu Roth.

La pelerinaj au participat 75 de persoane din aproape toate comunitățile evreiești din Ardealul de Nord.

„A fost un pelerinaj care ne-a lăsat pe toți cu amintiri dureroase, de neșters pentru toată viața (…) A fost o călătorie inițiatică, o călătorie către noi înșine, pentru că tot ce am văzut, de fapt, a fost ca o expoziție în oglindă. Ne-am putut da seama cât de răi putem să fim și cât de buni putem să fim, ce înseamnă a fi om, ce înseamnă a fi neom şi îmi doresc din tot sufletul ca generaţiile care  vin să păstreze aceste amintiri  tragice pentru a fi conștiente de ceea ce trebuie să evite pe viitor (…).”,  a declarat preşedinta Asociaţiei Anima Fori,  Irina Airinei Vasile.

La pelerinaj a participat și Cristina, care a declarat că a făcut acest lucru în memoria bunicilor ei.

„Am văzut-o ca (…) pe o datorie față de bunicii mei, de familia lor. Ştiam că îmi va fi greu, că ceea ce voi vedea acolo mă va marca, dar mi-am spus că nu am (…) voie să nu ajung măcar o dată acolo, pentru că doar dacă ai fost acolo, poți să ajungi să crezi că înțelegi…pentru că este dincolo de orice imaginație ceea ce s-a întâmplat. (…) Cred că cel mai important e să nu dăm voie să se uite. Uitarea este cel mai mare dușman, uitarea dă voie lucrurilor să se repete. Avem datoria față de înaintașii noștri, dar mai ales față de copiii noștri să povestim, să repetăm poveștile, să arătăm unde poate duce ura, extremismul, agresivitatea și nepăsarea. (…) Grămezi de încălțări care nu şi-au dus la sfârșit drumul, grămezi de geamantane cu destinația înscrisă pe ele, dar la care nu au mai ajuns niciodată; fotografii și nume,  șiruri nesfârșite de nume, și cu fiecare nume scris acolo, într-un lung șir, o inimă s-a oprit pentru totdeauna. Numere … numere în loc de nume, fiecare sperând să apuce ziua în care în coșul crematoriilor nu o să mai iasă fum (…) Tot ce putem face este să nu uităm și să nu îi lăsăm nici pe alții să uite”, a spus Cristina.

Vernisajul expoziției, extrem de emoționant,  a fost găzduit vineri, 2 august de Centrul de Cultură Arcuș, la Casa Bastion, a cuprins o proiecţie de fotografii comentate de Tiberiu Roth, preşedintele Asociaţiei Sioniste din România şi iniţiatorul MARŞULUI MEMORIEI, pelerinajul simbolic la Auschwitz Birkenau, dar și prezentarea filmului documentar „Prietena mea, Hanna”, realizat de Cleopatra Lorinţiu şi prof. univ. dr. Magda Stroe, producţie a Departamentului ALTE MINORITĂŢI al TVR,  în colaborare cu Asociaţia interetnică Anima Fori.

 

„Este vorba despre rememorarea unor lucruri care nu trebuiau să se întâmple, dar se întâmplă din păcate și în zilele noastre, și mesajul acestor întâlniri și mesajul acestor acțiuni este acela de a ne organiza să nu se mai întâmple în viitor. Asistăm, din păcate, zilnic, la conflicte, la ură, la lupte fără sens, care opresc omenirea și mica noastră familie, de aici, de unde ne aflăm, să mergem înainte. Aș vrea să subliniez faptul că județul Covasna a fost întotdeauna un județ prietenos care a susținut activitatea absolut deosebită pe care Mica obște evreiască din Sfântu Gheorghe Covasna condusă cu atâta competență și atâta dăruire de prietenul meu și al nostru domnul Herman Rosner căruia, și autorităților, le datorăm una dintre frumoasele și impresionantele monumente dedicate holocaustului (…). Cred că cel mai important mijloc de a evita conflictele, de a evita ura, de a evita lupta fără sens între oameni, este calea cunoașterii. Pe această cale se înscrie și această mică întrunire (…)”– a declarat Tiberiu Roth, preşedintele Asociaţiei Sioniste din România.

Expoziția, organizată de MINISTERUL CULTURII ŞI IDENTITĂŢII NAŢIONALE, CENTRUL DE CULTURA ARCUŞ, împreună cu ASOCIAŢIA SIONISTĂ DIN ROMÂNIA și Asociaţia interetnică ANIMA FORI, poate fi vizitat la Casa Bastion (sediul Centrului de Cultură Arcuș, din Sfântu Gheorghe, str. Oltului 6), până în 15 august, între orele 9.00-15.00.

 

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail