Prima zi a marșului nostru  a fost una de succes! Am fost întâmpinați de oameni minunați și am avut parte de momente istorice. Traficul a fost liniștit, iar șoferii înțelegători. Cele mai emoționante momente au fost cele în care vârstinici, ce aveau lacrimi în ochi, ne-au întâmpinat cu flori în mână și ne-au aplaudat.

Ziua s-a încheiat la „Restaurant Ionuț”, unde gazdele foarte primitoare ne-au așteptat cu multă voie bună, cu o masă încărcată și muzică de petrecere. Între timp, caii au fost adăpostiți, hrăniți și îngrijiți, pentru a se odihni, așa cum se cuvine.  A fost o seară aglomerată, având și invitați surpriză; Ansamblul „Brâulețul” din Sita Buzăului, fiind alături de noi, muzica a răsunat toată seara. Petrecerea celor 100 de români aflați în marșul istoric ce a plecat duminică din Vâlcele, a durat până târziu.

Cea de-a doua zi a început cu râsete și multă voie bună, iar după ce am luat micul dejun, ne-am adunat în jurul Troiței din curtea pensiunii și am depus o jerbă de flori, după care am rostit o rugăciune. După acest moment simplist, dar cu o importanță foarte mare, ne-am îmbrățișat gazdele, le-am mulțumit din suflet pentru primire și am pornit din nou la drum.

Imediat după ce au fost înhămați cei șase cai, a început să plouă mărunt, dar asta nu i-a deranjat pe cei ce au călătorit  în atelajele trase de minunatele cabaline. Spre deosebire de ziua de luni, drumul de marți  a fost puțin mai aglomerat, putem afirma că am fost acompaniați  toată ziua de claxoanele și urările șoferilor, pesemne că marșul nostru devine tot mai cunoscut.

Prima oprire importantă din această zi a fost în orașul Rupea, iar felul în care am fost întâmpinați a fost unul impresionant și plin de emoții. Luni, 26 noiembrie 2018, în Rupea, a fost sărbătoare, localitatea a fost împodobită de cele trei culori sfinte, oamenii au ieșit pe strâzi, iar clopotele au bătut până în înaltul cerului. În fața Bisericii din localitate am fost așteptați de sute de oameni și fanfara ce cânta Imnul României. Am intrat cu toții în curtea Bisericii, unde a urmat o slujbă de binecuvântare.

„Astăzi este un moment istoric, chiar dacă n-am ajuns aici pe vremea când prietenul românilor din Covasna, domnul inginer Mircea Florea, era încă în viață. (…) După cum bine știți, din Covasna lui Decebal, noi suntem cei care ținem sus stindardul tricolor, suntem neînfricați în fața oricăruri dușman, văzut sau nevăzut. Astăzi, vreau să vă propun ceva, fraților din Rupea, cu binecuvântarea Părinților, începând de astăzi, Parohia Rupea să se înfrățească cu Parohia Vâlcele, sunteți de acord?” – au fost cuvintele rostite de Preotul Paroh Vasile Antonie Tamaș.

Mulțimea adunată în curte a răspuns afirmativ, într-un singur glas puternic și unit. După această propunere, Preotul din Vâlcele, a afirmat că Parohia Vâlcele se va înfrăți și cu celelalte Parohii prin care vom trece, în drumul nostru spre Alba Iulia.

După scurta cuvântare a preoților a urmat un moment artistic susținut de elevii de gimnaziu ai localității. Momentul a fost unul plin de emoții, deoarece Nicușor, un băiețel aflat în clasa pregătitoare, a fredonat cu glas puternic, versuri ale unor minunate cântece patriotice. Mai apoi, câteva zeci de elevi, în frunte cu Nicușor, ne-au încântat cu o serie de melodii patriotice, cântate de toți cei prezenți în jurul Bisericii. Dacă atunci când am pornit la drum vremea era ploioasă, când ne-am apropiat de Rupea, soarele și-a făcut apariția. Astfel, românii uniți de acest marș, câteva sute la număr, au ieșit pe stradă și, împreună cu fanfara prezentă, s-au prins într-o Horă a Unirii. Toți cei prezenți, în frunte cu atelajele trase de cai, au pornit într-un marș până la ieșirea din localitate. Pe drum, casele erau împodobite cu tricolor, iar oamenii ne așteptau la porți, pentru a ne saluta și a ne transmite un gând bun. Mulți dintre covăsnenii porniți spre Alba Iulia au plecat din localitate, cu lacrimi în ochi, sentimentele pe care le-am trăit, fiind unice.

Mulțumim pe această cale autorităților, preoților și tuturor cetățenilor din Rupea, care ne-au întâmpinat într-un mod istoric. După ce au plecat din localitate, covăsnenii prezenți în marș au afirmat că nu se așteptau ca Rupea să-i aștepte atât de frumos, cu o atâta bucurie.

După ce am pornit din nou în marșul nostru istoric, am continuat să ne bucurăm de claxoanele, salutările și oamenii ce ne așteptau la porți.

Următoarea oprire a fost la Biserica din Fișer, unde  ne-au așteptat, din nou, localnicii împreună cu preotul din localitate. Am intrat în biserică, iar după ce am rostit o rugăciune, i-am dăruit Preotului o traistă cu câteva suveniruri ce vor rămâne în Parohie, ca dar, în semn de recunoștință și prețuire.

Satele în care oamenii ne întâmpină  sunt tot mai dese, există tot mai multe localități în care oamenii ies și ne așteaptă la porți, ori la biserică. Imediat după ce am poposit la Fișer, am fost salutați de către localnicii din Bunești, adunați în fața bisericii din localitate. În bătaia clopotelor, am fredonat versuri patriotice și ne-am salutat cu localnicii. Cozonacul și ceaiul devin deja tradiție, suntem așteptați în foarte multe locuri cu gustări și băuturi.

Tot astăzi (luni), am reușit să ajungem în județul Mureș, trecerea dintre cele două județe fiind marcată, la fel ca duminică, printr-un moment simbolic.

Trecerea dintre județele Brașov și Mureș s-a marcat prin predarea ștafetei dintre autorități, Președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Marian Știopu, citind hrisovul ce a marcat și trecerea dintre județele Covasna și Brașov.  Actul a fost semnat de către Primarul Localității Mihai Viteazul și celelalte autorități prezente. După marcarea simbolică a acestui pas, pe care noi, cei plecați spre Alba Iulia, l-am făcut cu multă dăruire, am pornit spre următoarea noastră cazare.

Cea de-a doua zi s-a încheiat la Saschiz, unde  am fost  întâmpinați cu multă căldură, bucurie și dăruire.

Primele două zile ale marșului nostru le-am rezervat, personal, pentru a evidenția pașii și etapele pe care le parcurgem. În următoarele zile voi cuprinde,  în acest jurnal de călătorie, o serie de declarații și povești din căruță, căci în căruțele ce parcurg traseul marșului,  există tot mai multe povești cu și despre oamenii pe care i-am întâlnit în primele două zile.

Trăiască România Mare!

Cosmin Teodor IOSUB

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail