Dragi prieteni, am ajuns la ultimul material dedicat marșului nostru. A fost o experiență unică, istorică și plină de momente emoționante. A fost dovada unității de neam, a fost un mesaj viu, pe care l-am transmis întregului popor.

De rezultatul inițiativei noastre nu s-au bucurat doar cei prezenți, ci toți cei care ne-au întâmpinat, ne-au văzut și ne-au susținut. De la bătrânica ce alerga după căruțe pentru a ne întinde un cozonac, până la băiețelul ce stătea în brațele tatălui și flutura steagul tricolor. Marșul Centenarului Marii Uniri – Vâlcele – Alba Iulia a fost dovada că în Covasna  există  multă trăire românească, iar românii din restul țării sunt solidari cu frații lor din centrul țării.

Zilele trecute, am fost vizitați de către cei trei organizatori, Viceprimarul din Vâlcele, Nicolaie Cucu, Directorul Direcției Județene de Sport și Tineret, Marian Știopu, respectiv Părintele Vasile Antonie Tămaș.

Cei trei au fost „sufletul” acestui marș, s-au implicat exemplar în buna organizare și desfășurare a acestuia, iar munca lor a fost recunoscută de toți cei prezenți, cât și de oamenii ce au interacționat cu noi pe parcurs.  Cu această ocazie, principalii organizatori ne-au transmis că munca lor nu ar fi avut același rezultat, fără implicarea altor câteva sute de persoane.

Marșul Centenarului Marii Uniri – Vâlcele – Alba Iulia a avut o serie de sponsori, persoane fizice. Fără implicarea acestor persoane, marșul nostru ar fi fost mai dificil. Pe această cale, organizatorii  transmit cuvinte de mulțumire pentru: Neculae Radocea, Gheorghe Șimon, Marius Popica, Constantin Gheorghincă, Radu Preda, Silviu Manole, Ioan Ilaș, Felician  Ursache și George Carcadia.

Un alt segment important al marșului a fost asistența auto; pe lângă căruțe, au existat și autovehicule, fără acestea marșul s-ar fi desfășurat cu mari greutăți. Atunci când frigul devenea o problemă pentru cei aflați în căruță, aceștia se urcau în mașinile ce ne însoțeau și se încălzeau sau se odhineau pentru câteva minute. Le mulțumim domnilor Ionuț Palău și Petru Oltean pentru sprijinul acordat, prin punerea la dispoziție a autovehiculelor ce ne-au însoțit.

Dacă pe parcursul marșului demersul nostru a devenit tot mai cunoscut datorită Preotului Vasile Antonie Tămaș, a căror filmări au fost vizualizate de milioane de ori, acum, după ce marșul s-a încheiat, în mediul online circulă foarte mult poza în care Flora, avându-l călăreț pe Aurelian Sima, îngenuchează în fața statuii Marelui Voievod Mihai Viteazul. Îți mulțumim, Aurelian, pentru parada și momentul istoric la care am asistat!

În edițiile anterioare am scris despre comunitățile și instituțiile care ne-au întâmpinat, însă nu am pomenit despre partenerii instituționali, ONG-urile și partenerii media ai acestui marș.

Lista partenerilor instituționali:

Instituția Prefectului – Județul Brașov

Instituția Prefectului – Județul Mureș

Instituția Prefectului – Județul Sibiu

Instituția Prefectului – Județul Alba

Primăria Orașului Întorsura Buzăului

Primăria Orașului Covasna

Primăria Comunei Vâlcele

Primăria Comunei Hăghig

Primăria Comunei Dobârlău

Primăria Comunei Valea Mare

Primăria Comunei Barcani

Primăria Comunei Sita Buzăului

Primăria Comunei Arieșeni, județul Alba

           

La această listă, se adaugă zecile de primării ce ne-au întâmpinat și care ne-au găzduit pe parcursul acestui marș. Vă mulțumim!

 

În drumul nostru spre Alba Iulia au fost implicați și au participat membri ai unor asociații din județul Covasna. Pe această cale, le mulțumim pentru efortul depus:

Asociației GRIT Covasna

Asociației „ALEXANDRA DUCANCEA” Întorsura Buzăului

Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM)

 

Marșul Centenarului Marii Uniri – Vâlcele – Alba Iulia 2018 a fost cunoscut la nivel național, și descoperit, datorită partenerilor media și a celor ce au promovat demersul nostru. Organizatorii transmit mulțumiri pentru: Agenția Națională de Presă AGERPES, Radio România, Televiziunea Română și Mesagerul de Covasna. Ca o notă personală, aș mai adăuga Radio Târgu Mureș, cei ce ne-au sunat zi de zi, pentru a le povesti ascultătorilor  momentele inedite pe care le trăiam.

Marșul istoric al românilor din Covasna a fost o adevărată demonstrație de unitate, a fost dovada vie că doar împreună putem aduce un omagiu pentru cei ce, în urmă cu 100 de ani, s-au jertfit pentru Idealul Național. Marșul Centenarului Marii Uniri a fost organizat prin binecuvântarea alaiului, de către PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. Totodată, PS Părinte Andrei a sfințit monumentul și drapelul Marșului Centenarului Marii Uniri – Vâlcele – Alba Iulia.

 

Conform organizatorilor, numărul covăsnenilor care au participat  în marș este cu mult peste 100, foarte mulți dintre aceștia plecând și fiind înlocuiți de către alți participanți. Cu toate acestea, un fapt este cert, locurile din căruțe nu au fost niciodată suficiente pentru cei ce au participat în acest drum spre Capitala Marii Uniri.

„Ce m-a impresionat pe mine foarte mult, printre altele, a fost că nu mi-am imaginat că prin acele condiții meteo- ploaie, frig, vânt, căruțele să fie totuși neîncăpătoare. Am crezut că vor fi momente în care căruțele vor fi goale, însă n-a fost deloc așa.” – a declarat Nicolaie Cucu, viceprimarul din Vâlcele, unul dintre organizatori.

Chiar dacă, deseori, sentimentul că românii din Covasna sunt abandonați de către autorități, în săptămâna ce tocmai a trecut, foarte multe autorități locale au demonstrat că sentimentele lor se îndreaptă spre românii din această zonă.

„Vreau să subliniez că sunt și autorități care ne sprijină, s-a văzut și pe drum, când ne-au așteptat primarii, consilierii locali, viceprimarii, prefecții, asta este o dovadă că totuși, nu suntem marginalizați de către toate autoritățile. Avem foarte mulți primari români din județ, care au sprijinit această acțiune. Faptul că pe parcurs au fost primării care nu erau pe traseul nostru, dar care totuși au ieșit să ne întâmpine, și s-au intersectat cu noi, este o dovadă a solidarității.” – a declarat Marian Știopu, Directorul Direcției de Sport și Tineret Covasna, unul dintre principalii organizatori.

Vă mulțumim tuturor celor ce ați contribuit la această mare realizare! Poate că în prezent, pare doar un simplu eveniment, organizat cu dăruire, emoții și implicare colectivă, însă în viitor, acest drum reconstituit, va rămâne, cu siguranță, în istoria neamului românesc. Au fost multe momente unice, precum cel în care iapa Flora a îngenuncheat în fața statuii Marelui Voievod Mihai Viteazul, au fost momente în care inimile românilor au bătut sub același gând. Dar lupta nu se termină aici, lupta continuă, nu împotriva vreunui dușman sau inamic, ci împotriva uitării. Suntem obligați să păstrăm vie istoria acestei țări, dar mai ales, să facem cunoscut sacrificul înaintașilor noștri.

Trăiască România Mare!

Cosmin Teodor IOSUB

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail