Direcția de Sănătate Publică a Județului Covasna, Compartimentul Promovarea Sănătății în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna și Inspectoratul de Poliție Județean Covasna organizează, astăzi, 16 noiembrie, cu ocazia a Zilei Naționale fără Tutun, un marș anti fumat în centrul municipiului Sfântu Gheorghe.  

Potrivit reprezentantei Direcției de Sănătate Publică ( DSP) Covasna, Klaudia Lazăr, aproximativ 600 de elevi din instituțiile de învățământ din municipiu  vor conștientiza efectele nocive ale consumului de tutun.

„Marșul anti fumat va avea loc între orele 13.30 – 14.30 pe partea carosabilă și va avea următorul traseu: punct de plecare Statuia Gróf Mikó Imre din Parcul Elisabeta – Magazinul Universal Șugaș – Primăria Municipiului Sf. Gheorghe – scena de piatră din fața Teatrului Tamási Áron, unde va avea loc un mic discurs din partea organizatorilor” a precizat Klaudia Lazăr.

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, în scopul sensibilizării populației României în ceea ce privește beneficiul renunțării la fumat.

Consumul de tutun este principala cauză evitabilă a cancerului de plămân, riscul de cancer pulmonar fiind de 20-25 de ori mai mare la bărbații și femeile care fumează, în raport cu cei care nu fumează și este totodată factor de risc pentru alte trei grupe de boli netransmisibile: bolile cardiovasculare, diabetul și bolile respiratoria. Fumătorii au un risc de 2-4 ori mai mare decât nefumătorii de a dezvolta o boală cardiovasculară. De asemenea, fumatul dublează riscul de apariție a accidentului vascular cerebral.

Riscul de deces și invaliditate din cauza consumului de tutun crește odată cu numărul de țigări fumate. Riscul de mortalitate și morbiditate în rândul fumătorilor din cauza bolilor legate de tutun, cum ar fi boala cardiacă ischemică, crește odată cu numărul de țigări fumate pe zi.

De asemenea, fumul de țigară afectează sănătatea nefumătorilor, prin fumat pasiv.

În țara noastră:

■ Consumul de tutun (inclusiv fumatul pasiv) a contribuit, conform estimărilor, la 17 % din totalul deceselor și anilor de viață pierduți prin dizabilitate în 2019.

■ Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare. Conform studiului Institutului Național de Statistică din anul 2021, procentul persoanelor fumătoare în rândul adolescenților și tinerilor din grupa de vârstă 15‐24 ani, care fumează zilnic este de 10,16% în timp ce 9,81% fumează ocazional.

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail