La încercarea primăriei Turda ca statuia eroului național Avram Iancu să fi înlăturată din centrul municipiului Turda, sub pretextul modernizării zonei istorice a orașului, de fapt o eliminare a elementalor identitare românești din centrul orașului pe motiv de finanțare cu fonduri europene, Societatea Culturală „Avram Iancu” a reacționat imediat, ca și grupările patriotice din România.

Societatea Culturală „Avram Iancu” va organiza o manifestare de protest la Turda, pe 10 iulie, între orele 18 -20, și solicită, pe lângă menținerea statuii Crăișorului Munților în aceeași locație din Piața Republicii, și amplasarea statuii Mitropolit Andrei Șaguna.

Într-o scrisoare fermă adresată primarului din Turda, conducerea Societății Culturale „Avram Iancu” menționează:

„În discuțiile avute după-masă la sediul Societății cu membrii Biroului Executiv Național s-a concluzionat ca argumentele prezentate de dumneavoastră în favoarea relocării statuii lui Avram Iancu nu justifică o asemenea decizie.

Membrii Biroului Executiv National consideră că:

  • prin scoaterea statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului și mutarea ei în piațeta din capătul străzii Avram Iancu se realizeaza o mare impietate față de memoria eroului național.
  • Se golește de orice semn de românism piața centrală a orașului și devine o piață dominată de clădirile retrocedate și biserica reformată.
  • După sute de ani în care românii nu au avut acces în orașul Turda, însemnele identitare ale comunității românești a orașului vor fi scoase a doua oară din centrul orașului.
  • Golită de statui piața centrală a orașului va fi seacă, fără viața și fără un monument reprezentativ pentru administrația românească a orașului de la Marea Unire până astăzi.
  • Considerăm că spațiul generos al pieței și viitoarei zone pietonale vă oferă posibilitatea de a păstra statuia lui Avram Iancu pe actuala locație și de a-l aduce în piață și pe Andrei Șaguna, pentru a întări imaginea de autoritate românească în Municipiul Turda.

În consecință membrii biroului Executiv Național al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România au decis să facă toate demersurile necesare pentru a impiedica mutarea statuii lui Avram Iancu din Turda, în anul în care comemorăm 150 de ani de la moartea sa.

Protestul Societății Avram Iancu se va concretiza într-o petitie adresată dumneavoastră, parlamentarilor clujeni, presei și participanților la marea sărbătoare de la Crucea Iancului din 10 iulie 2022. Tot în 10 iulie, după acțiunile de protest de la Crucea Iancului se va organiza un „Mars al Iancului” de la Marișel la Turda, unde, între orele 18-20, se va desfășura o adunare de protest împotriva mutării statuii marelui erou național Avram Iancu.

Suntem hotărîti să apelăm la toate mijloacele legale de a bloca mutarea statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului, ți de a-i aduce cuvenita cinstire pentru lupta și jertfa sa.”

La protest sunt așteptate numeroase organizații culturale românești de pe întreg teritoriul României. Se dorește ferm stoparea deznaționalizării centrului orșaului Turda, sub pretextul unor false modernizări „europene”.

Sursa: NapocaNews

Potrivit https://ziarulfaclia.ro/  primarul Cristian Matei spune că relocarea statuii a fost propusă de specialiști în urbanism și în patrimoniu, precizând că demersul era firesc deoarece parcursul pe strada Avram Iancu, de la nord la sud, se va termina chiar în fața statuii lui Avram Iancu, conferind astfel o valoare simbolică pentru intrarea în centrul istoric al municipiului Turda.

„În urma unor eforturi susținute în procesul de absorbție al finanțărilor europene în exercițiul financiar 2014-2020, UAT municipiul Turda a obținut finanțarea pentru obiectivul de investiție ,,Revitalizarea spațiului pietonal din central istoric al Municipiului Turda”, proiect aflat actualmente în implementare, lucrările de execuție desfășurându-se în conformitate cu autorizația de construire nr. 9/10.02.2022, cu proiectul autorizat, cu avizele eliberate de către instituțiile competente avizatoare și cu hotărârile Consiliului local al municipiului Turda, referitoare la acest obiectiv de investiție.

Anterior lucrărilor de execuție au fost prestate serviciile de proiectare în fazele DALI, DTAC și PTE, de către specialiști în arhitectură, urbanism, istorie, inginerie și nu numai, pentru fiecare etapă de proiectare în parte fiind obținut avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr.3, din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Cluj.

Relocarea statuii lui Avram Iancu în partea nordică a Bisericii Romano-Catolice a fost propusă de către specialiștii din echipele de proiectare și a fost avizată de către membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr.3 încă din faza DALI, soluția fiind păstrată și în următoarele faze de proiectare (DTAC și PTE), fiind considerată de către membrii comisiei ca un fapt pozitiv, deoarece, în poziția actuală, statuia este percepută dinspre centrul pieței pe un fundal ce o dezavantajează din cel puțin următoarele considerente: este suprapusă peste fațadele comerciale ale clădirii din fața bisericii (fațade cu cromatică diversă); prin apropierea de statuie, aceasta este văzută parțial peste fațade și parțial peste acoperișul acestora; prin poziționarea în imediata ei apropiere, este văzută peste acoperișurile menționate și peste fațada bisericii. Rezultă astfel că acest fundal schimbător în parcursul către statuie, nu este de natură să ofere monumentalitatea necesară acesteia”, a transmis Primăria Turda.

„S-a concluzionat ca statuia se va percepe mult mai bine pe fondul neutru al fațadei gotice a

Bisericii Romano-Catolice, decât suprapusă fațadelor colorate ale căsuțelor din fațada sudică a Bisericii Romano-Catolice. Statuia amplasată de cealaltă parte a bisericii va fi percepută de la o distanță considerabilă, marcând intrarea dinspre Cluj în centrul istoric al municipiului Turda, fiind amplasată cu fața la direcția de circulație care conduce traficul spre centru și nu cu spatele, cum este acum. Suprapunerea peste fațada nordică a Bisericii, fațada simplă, sobră și fără decorații și ferestre, asigură un cadru ce oferă o percepție ce potențează caracterul monumental al statuii”, a explicat pentru Făclia primarul Cristian Matei.

Reprezentanții primăriei turdene spun că relocarea statuii apare ca firească datorită faptului că parcursul pe strada Avram Iancu, de la nord la sud, se va termina chiar în fața statuii lui Avram Iancu, conferind astfel o valoare simbolică pentru intrarea în centrul istoric al municipiului Turda.

Statuia lui Avram Iancu a fost realizată în iulie 1998 de sculptorul Ilarion Voinea, în colaborare cu Emil Crețu din Cluj-Napoca, Adrian Mitran si Daniel Sandu. A fost transpusă în bronz la Turnătoria Metalul Cluj. Monumentul are o înălțime de 3,5 m și a fost ridicat cu ocazia aniversării a 150 ani de la Revoluția de la 1848. Pe soclu apare inscripția: „Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea fericită”.

Sursa foto: https://ziarulfaclia.ro/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail