Pentru rezolvarea situațiilor extrem de grele cu care se confruntă producătorii individuali de lapte, în special cei din judeţul Covasna, senatorul PNL Marius Obreja  a adresat ieri o interpelare, în plenul Senatului, către Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin,.

„De la data 1 ianuarie 2014  este interzisă livrarea la centrele de colectare, la unitățile de procesare, precum și punerea pe piață a laptelui crud care nu respectă cerințele Regulamentului (CE) nr.853/2004 al Parlamentului și Consiliului European, de stabilire a normelor specifice de igienă care se aplică la alimentele de origine animală.  În cazul județului Covasna, în momentul de față producția totală de lapte de vacă este realizată de 31.463 de vaci. Din numărul total de bovine doar 7.178 de capete sunt crescute în cele 109 exploatații comerciale autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Restul de 24.285 sunt crescute în gospodării tradiționale țărănești, și numărul mediu de bovine/ exploatație este în creștere. Sunt sigur că situația este similară și în restul județelor din țară. Normele specifice de igienă și calitate pentru lapte conform Regulamentului (CE) nr.853/2004 al Parlamentului și Consiliului European, deși sunt pertinente, sunt greu de respectat în cazul mulsului manual,  și costurile pentru aparatele de muls sunt mari. Astfel, vom ajunge în situația în care țăranul de rând, cu 2 vaci, nu va putea să își valorifice produsele obținute.

Menționez că sunt conștient de campaniile organizate de Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Animalelor, prin intermediul Direcțiilor Județene, dar știu în același timp, și faptul că în momentul de față Direcțiile Sanitar Veterinare din județe, nu mai au bani din buget nici pentru plata salariilor până la sfârșitul anului. Mai este nevoie de multă muncă din partea autorităților, ținând cont că în urma campaniilor realizate până în momentul de față,  87,6% din probele examinate s-au încadrat în limitele de calitate admise de Uniunea Europeană, în privința numărului de celule somatice, și numai 46,9% în privința numărului total de germeni.

Domnule Ministru, nu vreau să folosesc termeni imperativi sau de retorică găunoasă, dar vă rog să mă credeți că nu vă voi ierta niciodată dacă producătorii individuali, așa cum știu ei de sute de ani să producă lapte cu care ne-am hrănit cu toții, vor fi neglijați. În regim de urgență maximă asigurați cadrul legislativ pentru ca ei să-și păstreze piața specifică și nu-i sugrumați”  se menţionează în interpelarea senatorului Marius Obreja.

Acesta solicită ministrului de resort să îi comunice, în decurs de o săptămână,  soluția pe care  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale o are pentru rezolvarea acestei probleme, ținând cont de timpul scurt și lipsa banilor.

M.G.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail