Autorul român de expresie franceză Marius Daniel Popescu se va afla în orașul Covasna, în perioada 06-08 aprilie 2015, la invitaţia Asociaţiei Cultural Creştine Justinian Teculescu și cu sprijinul Prohelvetia fondation suisse pou la culture,  pentru promovarea noului său roman, Culorile rîndunicii”, apărut de curând în colecţia Biblioteca Polirom” şi de asemenea pentru a susţine o serie de cursuri de scriitură şi jurnalism.

 

Evenimentul va avea loc la Sala Unirea din Voineşti Covasna, începând cu orele 18, şi va include şi o masă rotundă” pe tema Etica din mass-media contemporană”.

După succesul romanului său de debut, Simfonia lupului”, (distins cu Premiul Robert Walser 2008) Marius Daniel Popescu revine în Culorile rîndunicii (Premiul Federal pentru Literatură, 2012 ; Prix de l’Inapercu, 2012; premiul special al juriului în cadrul Grand Prix Litteraire du Web, 2012;) la tematica şi stilul care l-au consacrat ca prozator. Culorile rîndunicii este construit ca un puzzle identitar alcătuit din locuri, oameni, gesturi şi poveşti, în care România şi Elveţia apar, simultan, ca ţara de aici” şi ţara de acolo”. Volumul este tradus de Simona Modreanu.

« Eu sunt un independent, un fel de sălbatic care nu se supune sistemului, la propriu şi la figurat » (Marius Daniel Popescu)

« Ȋn Culorile rîndunicii se dezvăluie două surse de inspiraţie : anii de formare în România lui Ceauşescu, din care autorul lasă să se întrevadă amestecul de pretenţie mesianică şi înapoiere şi scrisul care îl preocupă în prezent. » (L’Humanite)

« Pentru Marius Daniel Popescu, totul este materie literară : căderea unui tiran, dar şi cardul de fidelitate de la supermarket, care îl răsplăteşte pe vajnicul cumpărător cu un set de douăzeci de cratiţe. Marea luptă a scriitorului ţine de stil. » (La Liberte)

Marius Daniel Popescu s-a născut la Craiova în 1963. Poet, frecventează cenaclurile literare de la Braşov şi, alături de Alexandru Muşina, Andrei Bodiu, Marius Oprea, Caius Dobrescu, face parte din « Grupul de la Braşov ». Ȋn 1990 se îndrăgosteşte de o elveţiancă aflată în vizită în România şi emigrează în Elveţia. Scrie şi publică în limba română patru cărţi de poezie : « Jucării de lemn » Editura Unicorn, Braşov, 1991; „Fotograful de muşte”, Editura Vlasie, Piteşti, 1993; „Etajul cinci la vară”, Editura Arhipelag, Târgu-Mureş, 1994; „Groapa de nisip şi leagăne”, Editura Magister, Braşov, 1997. Toate aceste cărţi au fost concepute în Elveţia şi publicate în România. Ȋn 1995, între două volume de poezie în limba română, scrie şi publică primul volum de poezie în limba franceza, „4 x 4, poèmes tout-terrains”, Editions Antipodes, Lausanne, 1995.

Începând cu anul 2004, e directorul ziarului Le persil (Pătrunjelul) şi ţine cursuri de literatură într-o închisoare de maximă securitate din Elveţia.
. . Simfonia lupului marchează debutul său în proză. Scris direct în franceză, romanul va fi publicat de prestigioasa editură pariziană José Corti şi, într-un timp incredibil de scurt, ajunge la al treilea tiraj. Marius Daniel Popescu devine un scriitor cu „agendă“ plină: lansări, turnee, lecturi publice, întâlniri cu cititorii.

« Da, viaţa mea a fost şi continuă să fie o aventură însă sunt conştient că „aventura” mea nu este mult deosebită de „aventura vieţii” celorlalţi, fac ce pot, cu energia şi calităţile mele, mă „impun” cum fiecare se „impune” acolo unde trăieşte, unde munceşte, unde iubeşte. Am fost şi încă mai sunt şofer de autobuz (la jumătate de normă din 2008), sunt obişnuit din adolescenţă să fac mai multe lucruri în acelaşi timp, diferite sau chiar contradictorii, profit de faptul că-n Elveţia este uşor să fii scriitor şi şofer profesionist. Dintr-un anumit punct de vedere, „o luăm de la zero” în fiecare clipă a vieţii noastre, începem ceva nou la fiecare pas, la fiecare clipire, la fiecare respiraţie. Principalul este să ne adaptăm, să învăţăm tot timpul, să „creştem” în permanenţă, chiar dacă ne îndreptăm spre „îmbatrânire” ». (Marius Daniel Popescu într-un interviu pentru ZF Ziarul de Duminică)

Dumitru Balea

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail