MARIA DIANA IORGA, elevă în  clasa a VIII-a B la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul”a obţinut PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI la Festivalul Naţional “MIHAI EMINESCU” organizat  de Asociaţia Transilvană pentru Literatura şi Cultura Poporului Român (ASTRA), Despărţă­mântul “Timotei Cipariu” din Blaj, în perioada 25-26 ianuarie 2013.

La acest prestigios festival, aflat la cea de-a XIII-a ediţie, au participat concurenţi din 26 de judeţe ale ţării, dar şi de peste hotare. Ponderea au reprezentat-o studenţii şi lice­enii, elevii de gimnaziu fiind admişi pentru prima oară la concurs.

De remarcat că Maria Diana Iorga a urcat  în clasament figurând alături de studenţi şi liceeni; ea este singura reprezentată a ele­vilor de gimnaziu care a atras atenţia ju­riului, beneficiind de un important premiu acordat de Editura Cronologia din Sibiu. În motivaţia de acordare a premiului se men­ţionează: “pentru cunoaşterea operei eminesciene, diversitatea tematică şi origi­na­litatea abordării”.

Premiul, pe lângă diploma obţinută şi cărţi, va consta în publicarea poeziilor premiate într-un volum editat de orga­niza­tori.

Talentata elevă nu este la primul rezultat merituos în domeniul creaţei poetice.În mai 2012 Maria Diana Iorga a obţinut MEN­ŢIUNE SPECIALĂ participând la Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare “Ana Blandiana” din Brăila. Poeziile premiate figurează deja în volumul colectiv “La umbra poemelor în floare”apărut la Editura Nico din Târgu-Mureş, în 2012.

Trebuie precizat faptul că Maria Diana Iorga  şi-a citit primele creaţii lirice în cadrul întâlnirilor cenaclului literar “După-amie­zele poeziei” de la CNMV, coordonat de profesor Maria Stoica. Este membră a cenaclului din anul 2009 şi a început să scrie poezii din anul 2011, impulsionată şi de exemplul poetei Alexandra Onofrei, ab­solventa Colegiului Naţional “Mihai Vitea­zul” (promoţia 2011) care “a adus capitala poeziei la Sfântu-Gheorghe”, după cum au titrat ziarele vremii.

A fost atrasă de literatură din primii ani de şcoală, când a început să scrie povestiri, publicând în revista “Grai românesc”. O parte din poeziile şi textele sale în proză  figurează în antologia “Vise şi stele” a membrilor cenaclului literar “După-amiezele poeziei”, volum în curs de apa­riţie la Editura Eurocarpatica din Sfântu-Gheorghe.

Alina Ghica

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail