Marea Sărbătoare a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos  reprezintă  cel mai mare Miracol pentru credincioşi. Perioada pe care o traversăm în aceste zile se numeşte Săptămâna Patimilor şi a început în duminica Floriilor, fiind precedată de un Post lung şi greu pentru credincioși. Participarea în această perioadă la slujbele bisericeşti, respectarea Postului,  atitudinea cucernică a marii majorităţi a semenilor au contribuit la bucuria de a serba Sfintele Paşti cu Lumină în inimă şi Pace în suflet.

Credincioşii ştiu că acum se deschide Raiul pentru toate sufletele reţinute în prinsoarea întunericului, începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului.   Regretatul folclorist Nicolae Moldovan, ne spunea cu ani în urmă  că în credinţa populară  Edenul rămâne deschis timp de o săptămână, de la Înviere pâna în Duminica Tomii. După o datină străveche, de Înviere se scoate uşa din mijloc a altarului în biserică şi se pune deoparte, undeva toată Săptămâna Luminată.

Fericitul care se naşte în această zi, mai cu seamă când trage clopotul întâia oară, este un om norocos pentru tot restul vieţii.

Cine moare în acest interval – şi mai ales în ziua de Paşti – va merge de-a dreptul în acel tărâm mirific, plin de verdeaţă şi fără griji, indiferent de păcatele pe care le-a avut, întrucât Lumina Raiului străluceşte şi îl pofteşte, uşile fiind larg deschise. S-a perpetuat frumoasa tradiție de a merge mergi la biserică în Duminica Paștelui. Milioane de români participă la Slujba de la miezul nopții la biserică. După ce ceasul vestește ora zero luminile din biserică sunt stinse. Apoi, preotul va ieși din altar cu o lumânare aprinsă oferind Lumină celor de față. Fiecare persoană va da flacăra mai departe, până când toată lumea va ține o lumânare aprinsă. Aceasta simbolizează faptul că Hristos a Înviat, simbolul Luminii înfățișând Viața. Oamenii folosesc apoi expresia „Hristos a Înviat” pentru a saluta și „Adevărat a Înviat” pentru a răspunde acestui salut tradițional.

În ziua de Paște, rudele, cei apropiați servesc masa în familie, bucurându-se împreună de această Sărbătoare Sfântă. Ei ciocnesc ouăle roșii, savurează preparatele tradiționale, drob, carne de miel, pască, cozonac și alte bunătăți. Mielul este considerat a fi simbolul Mântuitorului, care s-a sacrificat pentru a salva omenirea.

Suprestițiile populare spun că aceia mânca hrean când vin acasă de la Înviere   devin mai sănătoși.Unii ţărani puneau în fântâni bucăţi de hrean, ce are proprietatea de a curăţi apa, iar alții îl amestecă în hrana vitelor împotriva bolilor.

Odinioară se credea că usturoiul sfinţit de Paşti (pus apoi în pământ) nu se strică, fiind bun la alungarea…strigoilor din casă şi bătătură.

În unele sate în noaptea de Înviere pe dealuri şi pe coline, izbucnesc flăcări puternice, aşa-numitele focuri ritualice, aprinse de săteni pentru a alunga spiritele rele. Astăzi asemenea obiceiuri sunt tot mai rare, oamenii preferând să meargă la Slujba de la biserică pentru a lua Lumină.

Dar, odinioară, se practica frecvent această datină,  în jurul focurilor de pe dealuri se aşezau  roată oamenii locului, istorisind întâmplări miraculoase din viaţa lui Iisus.  Flăcăii săreau după aceea peste foc, pentru ca vrăjile şi farmecele să nu mai aibă nici o putere asupra lor. În  aşezările romţneşti se aprindeau roţi făcute din paie, cărora li  se dădeau drumul spre vale, în uralele asistenţei.

Acum își face apariția și simbolicul ”Iepuraș”, care aduce daruri celor mici, reprezentând în anii din urmă extrem de popular, fiind mediatizat şi la noi – mai cu seamă în scopuri comerciale – după Revoluţie. Există o legenda privitoare la apariţia sa în preajmacopiilor primăvara, semnalată pentru prima dată în Germania şi avandu-şi originea în tradiţia populară precreştină.

Cofetarii nemţi au făcut dulciuri, turtă dulce şi bomboane în formă de iepuraşi, având mare succes, astfel că moda s-a extins rapid în Europa şi  după aceea în întreaga lume.

Astfel a devenit Iepuraşul un personaj de poveste, despre care se spune că aduce ouă vopsite, dulciuri copiilor şi mici cadouri prichindeilor.

 

Urări tradiţionale

În încheiere trebuie spus că Sărbătorile Pascale reprezintă Praznicul-praznicelor. Ca atare, timp de 40 de zile până la Înălţarea Domnului, creştinii se salută după obiceiul străbun spunând “Hristos a Înviat !”, răspunsul fiind “Adevarăt a Înviat !”.

Nu putem încheia, dragi cititori, fără a vă ura zile liniştite, cu multă Lumină şi Bucurie, pe care să le serbaţi împreună cu familia, prietenii, cu toţi cei dragi.

Sărbători Fericite!

 Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail