Vara a trecut, vacanțele s-au sfârșit și acum iubitorii de frumos se reîntorc cu inima largă și sufletul deschis la pasiunile lor artistice: teatru, operă, film și muzică. În cazul de față, multă muzică de…calitate. În acest context se înscrie și Deschiderea Stagiunii 146 a Filarmonicii brașovene, care va avea loc la mijlocul acestei săptămâni prin două evenimente consecutive.

 Melomanii au avut parte de un sezon estival plin de evenimente sub cerul liber – atât de îndrăgite de spectatorii locali, dar și de numeroșii turiști veniți în zonă – fiind organizate  manifestări de excepție, care au conturat un robust peisaj cultural.

De la concerte simfonice și recitaluri de jazz susținute în Piața Sf. Ioan, la reprezentații gratuite ținute atât în cartierul Avantgarden 3, cât și în Piața Sfatului, Parcul Nicolae Titulescu ori la Centrul Cultural Apollonia, la Muzeul Casa Mureșenilor sau în mai multe mall-uri din oraș, muzicienii Filarmonicii au concertat cu har, instituția muzicală amintită consolidându-și astfel statutul de for cultural de elită, ne-a informat PR Iosif Trif.

Pe data de 5 septembrie 2023 redutabila formație „Gaudeamus Quartet Filarmonica Brașov®” alcătuită din virtuozii Lucica Neagoe-vioara I, Raluca Irimia-vioara II, Leona Varvarichi – violă și Ștefan Neagoe – violoncel, împreună cu invitații lor, violoncelistul Ștefan Cazacu și violista Luiza Balint au deschis oficial Stagiunea Camerală 2023-2024 cu un Recital compus din piese de J. Haydn și J. Brahms.

 Dirijorul J. Salemkour, pianistul Horia Mihail, Corul „Concentus” și Orchestra simfonică în două Concerte monumentale Beethoven

Marea Deschidere a celei de-a 146-a Stagiuni va avea loc… de două ori anul acesta, odată pe 28 și respectiv pe 29 septembrie de la ora 19.00. Pe scena Sălii Patria vor urca dirijorul Julien Salemkour, cunoscutul pianist Horia Mihail, Corul Concentus (condus de Marius Modiga) și, desigur, valoroasa Orchestră a Filarmonicii Brașov.

Aceștia vor susține un foarte atractiv program Beethoven, compus din Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră în do minor, op. 37, Fantezia pentru pian, cor și orchestră în do minor, op. 80 și Simfonia nr. 3 „Eroica” în Mi bemol major, op. 55.

Maestrul baghetei, Julien Salemkour

La pupitrul dirijoral se va afla un artist valoros – Julien Salemkour, de la Opera de Stat din Berlin, unde a asigurat conducerea muzicală a peste 200 de spectacole de operă şi balet, de asemenea, a numeroase concerte simfonice.

De-a lungul timpului a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituţii precum „Metropolitan Opera” din New York, „Teatro alla Scala” din Milano, „Semperoper” din Dresda, Orchestra Simfonică Radio din Berlin etc.

Julien Salemkour, născut in 1969, şi-a început formarea muzicală luând lecţii de pian încă de la vârsta de nouă ani. La 16 ani a fost admis la ”Musikhochschule” din Hanovra, studiind armonie şi contrapunct cu Alfred Koerppen. După terminarea studiilor de dirijat, efectuate sub îndrumarea profesorilor Hans Herbert Jöris şi Michael Gielen la ”Universitatea Mozarteum din Salzburg”, Julien Salemkour a pregătit numeroase spectacole la Nürnberg, Leipzig, Mannheim precum şi la Festivalul de la Salzburg.

Din anul 2001, a fost asistent al faimosului dirijor Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin.

În anul 2006 a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de vestitul Barenboim prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la naşterea lui W. A. Mozart, oportunitate rară pentru tânărul Julien Salemkour de a susţine atât rolul de dirijor cât şi pe cel de pianist – performanță remarcabilă – concertul fiind transmis în direct în 23 de ţări!

Horia Mihail un virtuoz al pianului

Cunosutul și prețuitul pianist Horia Mihail a debutat la vârsta de zece ani alături de Orchestra Filarmonicii Braşov, interpretând „Concertul în Re major” de Joseph Haydn. După 14 ani de studii în România cu profesorii Stela Drăgulin, la Braşov, şi Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din Bucureşti, a urmat cursurile Universităţii din Illinois, SUA, studiind cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat. Ulterior a primit ”Artist Diploma” la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura.

De-a lungul carierei sale impunătoare a susţinut recitaluri solo şi de muzică de cameră atât în Europa, cât şi în Statele Unite, colaborând cu artişti consacraţi. A participat la diverse festivaluri şi a obținut Premiul I la toate concursurile de pian la care a participat. A beneficiat de bursa „Kate Neal Kinley Memorial Fellowship” şi a primit burse complete la  instituţiile de învăţământ superior pe care le-a frecventat. Concertele susținute de Horia Mihail au putut fi ascultate la diverse posturi de radio şi televiziune din România, Belgia, Anglia, Statele Unite şi Vocea Americii. Din 2002 este solist al Filarmonicii din Braşov. A încântat publicul cu formația ”Romanian Piano Trio”, alături de alți doi mari instrumentiști (Alexandru Tomescu și Răzvan Suma), totodată a organizat, în colaborare, turneele „Pianul călător” și „Duelul viorilor Stradivarius”.

Corul Mixt de Cameră „Concentus”

Expresia de sorginte latină „Concentus”, care semnifică„Plăcerea de a cânta împreună”, a făcut ca în toamna anului 1997 să ia fiinţă Corul Mixt de Cameră cu acest nume, alcătuit din tineri de diferite profesii, uniţi de pasiunea pentru muzică şi cântul coral, sub conducerea inimoşilor profesori Marius Modiga şi Radu Noaghiu, absolvenţi ai Facultăţii de Muzică din Braşov.

Repertoriul este variat şi include lucrări „a capella” şi cu acompaniament, laice şi religioase (începând de la madrigale renascentiste şi muzică bizantină şi până la muzica modernă), dar şi piese inspirate din folclor. Corul a debutat cu un concert de colinde româneşti şi străine, în cadrul Festivalului de Muzică Sacră din Braşov în 1997, susţinând mai apoi numeroase recitaluri pe scenele româneşti şi internaţionale. Vom prezenta doar câteva succese. În iulie 2005 formația a participat la cel mai prestigios Concurs Coral Internaţional, ce s-a desfăşurat la Llangollen – Țara Galilor, unde a obţinut Premiul II la secţiunea coruri de cameră şi Premiul IV la secţiunea folclor. În 2012 ”Concentus” a luat parte la Festivalul Concurs Internaţional de Muzică de la Cantonigros, Catalunya din Spania, unde a primit Trofeul la categoria de Coruri mixte. De la înfiinţare şi până în prezent prestigiosul grup de muzicieni a participat la schimburi culturale din întreaga lume, fiind prezent la Festivaluri corale de renume, promovând muzica românească și universală la cel mai înalt nivel.

Vor urma multe Concerte ofertante

Firește, concertele ce calitate continuă în octombrie și în perioada următoare, primul din luna lui „Răpciune” avându-i ca protagoniști pe charismaticul dirijor italian Gian Luigi Zampieri și pe naista româncă stabilită în Austria, Andreea Chira. Pe 12 octombrie, Tiberiu Soare, unul dintre cei mai importanți dirijori români, va reveni la sala Patria pentru a dirija piesa „Don Quixote” de R. Strauss și Simfonia nr. 35 în Re Major de W. A. Mozart.  Tot din luna octombrie vor reîncepe și concertele pentru copii, primele programe educative având loc pe 20 octombrie de la orele 10.00 și 11.00.

Biletele pentru evenimentele de la Sala Patria se găsesc la casierie sau online pe site-ul bilet.ro.

***

Prin intermediul ziarului nostru (vechi partener media al Filarmonicii brașovene)  conducerea prestigioasei instituții de artă, alcătuită din tânărul pianist Ioan-Dragoș Dimitriu și redutabilul violonist Florin Ionescu-Galați, adresează  invitaţia melomanilor,  mai ales tinerilor iubitori de muzică clasică, de a fi prezenţi şi în noul sezon artistic la manifestările muzicale de la Brașov.

Mult succes!

Horia C.Deliu

Sursa foto deschidere: https://www.filarmonicabrasov.ro/media/galerie-foto/

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail