Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor a declarat joi, că manualul “Istoria secuilor”, lansat în urmă cu aproape patru luni, s-a vândut până acum în 6000 de exemplare, cererea depăşind aşteptările.

“S-au vândut 6000 de exemplare atât în şcolile din judeţele Covasna şi Harghita, cât şi la populaţie. S-a bucurat de un succes neimaginat”, a spus Tamas Sandor. Acesta a adăugat că manualul a fost editat în scopul cunoaşterii istoriei secuilor, dar şi pentru a face “Ţinutul secuiesc identificabil şi concret”.

Volumul “Istoria secuilor” a fost tipărit la iniţiativa Consiliilor judeţene Covasna şi Harghita ca manual alternativ, fiind destinat elevilor maghiari din clasele a VI-a şi a VII-a, iar la elaborarea lui şi-au dat concursul un colectiv de profesori, istorici şi arheologi din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. La iniţiativa Primăriei Sfântu Gheorghe acest manual va ajunge şi în mai multe şcoli din Ungaria.

Manualul a fost lansat pe data de 18 septembrie la Miercurea Ciuc şi pe 5 noiembrie la Sfântu Gheorghe. La scurt timp după lansare, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a dat publicităţii un comunicat de presă în care afirmă că manualul distorsionează şi eludează adevărul istoric şi reprezintă o “provocare şi o jignire” la adresa românilor.

Conducerea Forumului a cerut retragerea manualului şi pedepsirea celor care l-au editat, pe considerentul că poate avea “grave consecinţe pentru formarea viitoare a tinerilor maghiari” şi asupra bunei convieţuiri interetnice. În comunicat se mai arăta că elevii maghiari sunt “îndoctrinaţi” cu “adevărurile” istoricilor maghiari înainte de a face Istoria Românilor în clasa a VIII-a.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail