Manualul „Istoria secuilor” editat de Consiliile judeţene Covasna şi Harghita va fi studiat şi în şcoli din Ungaria, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR) declarând ieri, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o împreună cu omologul său din Kiskunfelegyhaza (Ungaria), că primele manuale vor ajunge mai întâi în această localitate, iar apoi şi în alte instituţii de învăţământ din ţara vecină.

Întrebat de ce consideră important ca acest manual să fie studiat şi în şcolile din Ungaria, Antal Arpad a spus că este bine ca atât în România, cât şi în Ungaria să se ştie cât mai multe lucruri despre secui şi despre „Ţinutul secuiesc”.

„Eu cred că după mai mult de 2o de ani după ce, cel puţin pe hârtie am destrămat sistemul comunist în cele două ţări, este foarte bine ca şi copii din Ungaria să înveţe despre secui, ca să fie din ce în ce mai puţini maghiari în Ungaria care nu ştiu ce înseamnă a fii secui, nu ştiu ce înseamnă Ţinutul secuiesc. Eu cred că este foarte bine dacă maghiarii din Ungaria, dacă românii din România ştiu cât mai multe despre acestea”, a spus Antal Arpad.

La finalul conferinţei de presă, Antal Arpad i-a dăruit primarului din Kiskunfelegyhaza, Kapus Krisztian, un manual despre „Istoria secuilor” şi un steag secuiesc.

Acest manual alternativ elaborat de un colectiv de profesori, istorici şi arheologi din zona Ciuc, dar şi din Covasna şi Mureş este destinat elevilor maghiari din clasele a VI-a şi a VII-a. Manualul a fost tipărit în 3.500 de exemplare şi a fost lansat în urmă cu mai bine de o lună în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

La scurt timp de la lansare, Forumul Civic al Românilor din cele trei judeţe a dat publicităţii un comunicat de presă în care afirmă că manualul distorsionează şi eludează adevărul istoric şi reprezintă o „provocare şi o jignire” la adresa românilor. Conducerea Forumului a cerut retragerea manualului şi pedepsirea celor care l-au editat pe considerentul că poate avea „grave consecinţe pentru formarea viitoare a tinerilor maghiari” şi asupra bunei convieţuiri interetnice.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail