Manualul alternativ „Istoria secuilor”, apărut recent la iniţiativa Consiliilor judeţene Covasna şi Harghita, va fi lansat luni şi la Sfântu Gheorghe.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Judeţean Covasna remis AGERPRES, acest manual alternativ destinat elevilor maghiari din clasele a VI-a şi a VII-a prezintă trecutul secuilor, oferă o „imagine istorică reală” şi constituie un ghid pentru înţelegerea evenimentelor din ziua de azi.

Manualul despre istoria secuilor a fost lansat pe data de 18 septembrie la Miercurea Ciuc, în judeţul Harghita, pentru a fi utilizat la clasele a VI-a şi a VII-a ca disciplină opţională sau în cadrul unor cercuri tematice. Acesta a fost redactat de un colectiv de profesori, istorici şi arheologi din zona Ciuc, Odorhei, dar şi din Covasna şi Mureş, lectori fiind profesori de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Manualul a fost tipărit în 3.500 de exemplare şi a fost comandat până acum de aproape 80 de şcoli din judeţul Harghita. Iniţiatorii proiectului au menţionat că intenţionează să traducă manualul în limba română, dar şi să editeze alte manuale, cum ar fi geografia sau economia „Ţinutului secuiesc” care să fie predate tot ca materii opţionale.

În urma unei sesizări primite de la un cetăţean, Ministerul Educaţiei a împuternicit Corpul de control să verifice dacă acest manual respectă procedurile privind manualele alternative. Oficiali din cadrul ministerului au precizat că o carte nu poate fi folosită pe post de manual în cadrul sistemului de învăţământ de stat şi privat decât dacă este avizată de Ministerul Educaţiei, iar dacă se constată că nu s-au respectat procedurile, atunci trebuie retrasă.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail