Manualul alternativ „Istoria secuilor”, editat la iniţiativa Consiliilor judeţene Covasna şi Harghita, a fost lansat ieri după-amiază la Sfântu Gheorghe.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor a declarat că acest manual nu este doar o ilustrare a „trecutului glorios” al secuilor, ci şi o punte către viitor, amintind în context că autorităţile de la Bucureşti au dispus un control privind acest manual.

„Ei se tem de acest manual, dar, de fapt, nu de această carte a secuilor se tem, ci de Ţinutul Secuiesc, de viitorul Ţinutului Secuiesc. Iar dacă aşa este, atunci putem să spunem că suntem pe drumul cel bun”, a spus preşedintele CJ Covasna.

Manualul, tipărit în 3.500 de exemplare, a fost redactat de un colectiv de profesori, istorici şi arheologi din Harghita, Covasna şi Mureş şi este destinat elevilor maghiari din clasele a VI-a şi a VII-a.

Iniţiatorii proiectului au menţionat că în săptămânile viitoare cartea va apărea în librării. De asemenea, intenţionează să traducă manualul în limba română, dar şi să editeze alte manuale, cum ar fi geografia sau economia „Ţinutului secuiesc” care să fie predate tot ca materii opţionale.

Manualul despre istoria secuilor a fost lansat pe data de 18 septembrie la Miercurea Ciuc, în judeţul Harghita şi urmează să fie lansat în curând şi în judeţul Mureş.

În urma unei sesizări primite de la un cetăţean, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a împuternicit Corpul de control să verifice dacă acest volum respectă procedurile privind manualele alternative. Oficiali din cadrul Ministerului au precizat că o carte nu poate fi folosită pe post de manual în cadrul sistemului de stat şi privat decât dacă este avizată de Ministerul Educaţiei, iar dacă se constată că nu s-au respectat procedurile atunci trebuie retrasă.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail