Şi în prezent există mulţi adepţi ai opiniei că goana după profit şi investiţiile străine stimulează dezvoltarea economică şi oferă statelor lumii şanse mai mari pentru asigurarea unui trai mai bun popoarelor. Oare acesta să fie adevărul sau teoria respectivă este doar o faţă mascată a „artei manipulării”?

 

     Dicţionarul ne spune că în sensul său figurat manipularea este o „influenţare a opţiunii, comportamentului etc. unei persoane sau al unei colectivităţi prin diverse tactici (reprobabile) pentru a-şi atinge un scop”. În timpul nostru, datorită progresului tehnic şi a evoluţiei mass-mediei, vechilor forme de manipulare (politică, bancar-economică) s-a adăugat manipularea mediatică, menită a sprijini pe cele amintite, realitate la care asistăm zilnic şi în care trăim cu toţii. Sunt manipulate conştiinţele şi intenţiile oamenilor, sunt manipulate colectivităţile, sunt manipulate popoare întregi, căci puternicii lumii, cei din faţă şi cei din umbră, cei din interior şi cei din exterior, au tot interesul ca din toate să extragă profit („ceea ce reprezintă un folos (material sau spiritual) pentru cineva sau ceva”), în primul rând material (care se traduce în bani), deci şi obţinerea profitului este un gen de manipulare, iar metodele folosite nu contează, contează doar rezultatul. Dar obţinerea unui profit cere victime, iar victimizarea se întinde de la un simplu om până la o ţară întreagă. Ar fi interesant de făcut un studiu de către specialişti vizând modul în care este manipulată lumea, la nivel economic, la nivel politic şi la nivel mental.

     S-a dovedit că astăzi nu toate ţările sunt cucerite pe cale armată. Forma modernă de cucerire şi subjugare a unei ţări este cea economică. Sistemul bancar internaţional şi multinaţionalele pregătesc sau angajează adevăraţi specialişti în arta manipulării, care gândesc, propun şi aplică complicate strategii financiare menite a transforma popoarele mai slabe în sclavi moderni care să muncească toată viaţa pentru profitul manipulatorilor. Într-un material care circulă pe internet am găsit un citat din spusele unui fost şef la CIA: „Dacă ştii cum şi cu ce să manipulezi atenţia cetăţeanului, şi pui în stânga lui un spectacol de circ, nu o să obsverve portavionul din dreapta lui”. Şi ca într-o fabulă, putem descifra tâlcul acestor spuse, căci trăim cu toţii „circul campaniei electorale”, la care participă toate partidele şi tot poporul, inclusiv jurnaliştii implicaţi emoţional, fără a mai fi atenţi la „portavionul financiar” care ni se pregăteşte. În materialul amintit se vorbeşte despre un plan strategic al grupurilor financiar-bancare externe interesate să susţină şi să încurajeze instabilitatea economică şi politică a ţării, ca astfel să poată (la momentul pregătit şi potrivit) să manipuleze piaţa imobiliară şi să cumpere la preţ de second-hand activele imobiliare ale României. De fapt este vorba despre un plan diabolic bine pus la punct, care ne dovedeşte încă o dată realitatea că crizele economice care străbat lumea sunt acte provocate, cu scopul de a destabiliza economiile statelor, ca apoi să le subjuge prin împrumuturi financiare greu de returnat, urmând ca populaţiile ţărilor mai slabe să muncească toată viaţa în acest tip de „sclavagism modern” pentru a-şi plăti datoriile, deoarece micimea salariilor şi pensiilor din aceste ţări, cum este şi România, constituie un handicap serios în evoluţia lor spre un trai mai bun. Un bun exemplu în acest sens îl poate constata oricine, chiar fără a fi un specialist în finanţe, este politica speculativă în sectorul valutar. Cei care trag sforile acestui joc o fac evident cu scopul de a profita, iar crizele politice şi economice, mai mult sau mai puţin provocate, sunt momentele cele mai prielnice. Joc în care este atras şi „leul românesc” care este când leu când „miel”, după cum bate vântul, în timp ce „păsările de pradă” (grupurile financiar-bancare) stau la pândă în aşteptarea prăzii. Şi în ritmul în care ne tot vindem străinilor bogăţiile ţării vom ajunge în curând să nu mai avem nimic al nostru, să fim şi mai săraci decât suntem, căci străinii mai experimentaţi profită de naivitatea noastră pentru a ne transforma într-o simplă colonie, cum foarte bine afirmă mereu un comentator la TV.

     Cei care nu cred în „arta manipulării” să privească la TV ce se întâmplă când într-un oraş un supermarket anunţă o promoţie de tipul „Vindem tigăi la preţul redus de numai 9 lei”. În ziua respectivă sute de oameni se precipită spre uşa magazinului, se îmbrâncesc, se calcă în picioare, se ceartă unii cu alţii, se reped la rafturi şi în loc de una iau două, trei, patru sau câte tigăi apucă, chiar dacă nu le trebuie, numai pentru că acea tigaie se vinde la preţul de 9 lei în loc de, să zicem, 20. Aceasta este mentalitatea omului nostru, care nu observă că în realitate el este manipulat pentru a aduce profit supermarketului. La fel procedează şi băncile, întâi atrag clienţii prin tot felul de oferte „aparent avantajoase” ca apoi să-i jecmănească prin diverse rate umflate de comisioane mascate şi neînţelese de omul de rând, iar dacă aceştia nu mai pot plăti ratele, mai ales când rămân fără slujbe sau din alte cauze, banca trece la „executare silită” şi bietul client rămâne fără casă şi este aruncat în stradă. Până la urmă este vorba şi de atitudinea noastră faţă de această stare de lucruri, dar şi de atitudinea celor care ne conduc, numai că aceştia sunt mereu prea ocupaţi cu „lupta electorală” şi nu mai au timp de „mărunţişuri”. Treziţi-vă, oameni buni, din adormirea conştiinţei naţionale şi nu vă lăsaţi manipulaţi de unii şi de alţii, altfel nici strănepoţii strănepoţilor noştri nu vor putea plăti imensele datorii acumulate an de an, încât marea majoritate a locuitorilor României va fi o masă de robi trăind într-o libertate înşelătoare, dar trudind mereu pentru profitul altora, aşa cum se întâmplă de altfel de 24 de ani încoace! Tot aşteptând luminiţa de la capătul tunelului, vom orbi complet de atâta întuneric…

                                                                                         Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail