O nouă ediție a atelierelor de creație intitulate „Sărbătorile Mărțișorului – Tradiție și modernitate” s-a derulat în organizarea Fundației „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.
Evenimentul este unul cu tradiție, organizat de peste 20 de ani, de către Fundația „Mihai Viteazul” din municipiu, însă ediția actuală a fost dedicată Centenarului Marii Uniri.
„Un moment frumos și emoționant în viața noastră a tuturor, a poporului român, se leagă de prima zi a primăverii. Simbolul acesteia, al revenirii la viață, care aduce optimism și credință este mărțișorul. Acesta este un mic semn al triumfului reînvierii și regenerării naturii, un semn care să aducă fericire și noroc celor dragi. De peste 20 de ani, Fundația <<Mihai Viteazul>>, împreună cu cadrele didactice de la grădinițe și școli, cu sprijinul partenerilor noștri, realizăm ateliere de confecționat mărțișoare pentru cei mici. În acest an acțiunea este dedicată Centenarului Marii Unirii. Coordonatoarele acestui proiect, doamnele învățătoare Maria Bularca, Doina Gheorghincă – vicepreședinte ale Fundației și doamna Florica Nica, inspector școlar de specialitate, au ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni. ”- ne-a declarat, ieri, președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.
Potrivit acesteia, ediția actuală a cuprins trei ateliere, în trei locații diferite.
„Din partea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, cu materiale și o întreagă logistică au participat doamnele Ioana Cristina Felea, Eugenia Filip, Laura Dănilă și Mirela Mureșan.”- a precizat prof. ing. Maria Peligrad.
Sărbătorile Mărțișorului 2018 au debutat luni, 26 februarie, la Școala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe, unde au participat preșcolari de la Grădinița „Rază de soare”, cu educatoarele Rodica – Nina Secelean și Csuta
k Camelia, precum și elevi ai școlii gimnaziale, împreună cu învățătoarele Maria Bularca și Adriana Groza.
După ce au vizionat și interpretat una din legendele mărțișorului, împreună cu doamna înv. Maria Bularca, micii artizani au trecut cu entuziasm la treabă, confecționând cele mai frumoase și dragi mărțișoare.
Inițiativa a fost bine primită de către preșcolari. Dovadă stau și gândurile exprimate de aceștia. Robert, unul dintre micuții participanți, a spus: „Mi –a plăcut legenda și am făcut un mărțișor cu flori și inimioare pentru mămica mea (cu acest prilej am aflat că „la serbare voi fi furnică”)”.
„Mie mi-a plăcut astăzi aici și Legenda mărțișorului. Am făcut câte unul pentru mami și bunica.”- a spus și Ștefan, un alt preșcolar. Eliza-Maria a aflat că mărțișorul este un simbol al primăverii și a confecționat o floare și o inimioară, iar Matei a spus: „Am făcut un buchet de flori roșii, albe și albastre pentru tatăl, mama, bunica și bunicul meu, pentru că îi iubesc mult!”.
Nici școlarii de la clasa pregătitoare sau din clasa a patra nu au uitat pentru cine creează mărțișoare, ne-a spus prof. ing. Maria Peligrad, care a „cules” impresii și din partea acestora.
Edy – elev în clasa pregătitoare, a mărturisit: „Îi dau mărțișorul mamei, pentru că o iubesc.” Colega lui, Claudia, a confecționat un mărților – o floricică – tot pentru mama.
Carina, din clasa a IV –a, a spus: „Pentru mine primăvara este anotimpul iubirii, al trezirii viețuitoarelor, pomilor, al florilor și al mărțișoarelor. Am făcut un mărțișor, o floare, pentru mămica mea.”
Atelierele au fost primite cu bucurie și de către dascăli. Învățătoarea Adriana Groza a declarat: „Este o idee pe care aș vrea să o aplicăm în fiecare an, pentru a crea această atmosferă specifică mărțișorului. Mi-a plăcut foarte mult pentru că dezvoltă creativitatea copiilor de diferite vârste, copiii s-au sfătuit unii cu alții, au fost veseli.”
Ed. Rodica – Nina Secelean, a spus: „În fiecare an Fundația <<Mihai Viteazul>> a fost alături de școlile și grădinițele din Sfântu Gheorghe în acțiunile de păstrare a identității naionale, prin păstrarea tradițiilor și obiceiurilor străbune. În acest an, cu sprijinul Muzeului Carpaților Răsăriteni a oferit elevilor claselor pregătitoare și a IV-a, precum și copiilor de la grupa mare de la Grădinița cu Program Prelungit <<Napsugar>>, ocazia de a confecționa felicitări și mărțișoare pe care să le dăruiască mamelor. A fost un atelier de lucru plin de viață, de bucurie, la care copiii au lucrat cu plăcere, fiecare în conformitate cu particularitățile de vârstă, lucru care dovedește o bună cunoaștere a acecstora de către muzeografii participanți la atelier. Am avut bucuria de a le avea alături de noi pe doamnele Maria Peligrad, Maria Panaiotu și Stela Buda, într-o întâlnire emoționanată între generații, cărora le mulțumim pentru preocuparea pe care fundația o are pentru ceea e înseamnă educație patriotică, în spiritul valorilor naționale, preocuparea pentru formarea unor tineri valoroși pentru viitorul societății românești!”.
Programul Sărbătorii Mărțișorului a continuat marți, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, cu un nou atelier. Despre această întâlnire ne-a vorbit prof. pentru învățământ primar Doina Gheorghincă.
„Bucuria și căldura primăverii s-au făcut resimțite în sufletele copiilor de la CNMV, chiar dacă iarna se lasă greu urnită. Ca în fiecare an, în preajma zilei de 1 Martie, alături de colaboratorii noștri am derulat activitatea tradițională Sărbătoarea mărțișorului, activitate care face parte și din programul Anului CENTENAR propus Inspectoratului Școlar Județean. Au participat clasele pregătitoare îndrumate de doamnele înv. Sânziana Pârvu, Roxana Suciu, Coralia Novăcescu și clasa I-a, la care sunt titulară. Activitatea a debutat cu prezentarea tradiției mărțișorului, cu însemnătatea acestuia în viața poporului român, după care a urmat poezia <<Românașul>>, recitată de eleva Rebeca Beteringhe, din clasa I-a. Copiii au lucrat cu pasiune și plăcere, într-un zumzet plăcut de albinuțe harnice”.- a spus
înv. Doina Gheorghincă.
Și acest atelier a avut succes în rândul copiilor. Lorena a mărturisit că „este cea mai frumoasă activitate!”, iar Andra a fost foarte încântată că a reușit, astfel, să îi pregătească o surpriză mamei sale. Ana, o altă elevă, a spus: „fac un mărțișor pentru <<aia mică>>” (sora). Victor și Cristian au mărturisit că le place ceea ce fac și că vor dărui mărțișoarele mamei și bunicii.
Foarte multe mărțișoare au fost prinse, apoi, pe panoul „ROMÂNIA REUNITĂ”.
Ieri, al treilea atelier s-a desfășurat la Grădinița „Albă ca zăpada” din oraș, unde au participat grupele de preșcolari coordonate de educatoarele Mirela Benchea, Cîrstea Eniko și Gal Laura, ne-a spus prof. ing. Maria Peligrad. Potrivit acesteia, reprezentanta Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, Ioana Cristina Felea- Baubec, le-a vorbit copiilor despre primăvară, culori, simboluri și, desigur, despre clasicele tipuri de mărțișoare.
Ed. Gal Laura, a spus: „Ne pregătim să întâmpinăm primăvara, și am lucrat cu plăcere felicitări și mărțișoare pentru mame, bunici, surori, acestea reprezentând dragostea copiilor pentru ființele dragi.”
La rândul său, ed. Mirela Benchea, a declarat: „Este o activitate cu multă culoare, cu bucurie și multe gânduri frumoase către mult așteptata primăvară.”
Elevii au fost, și de această dată, încântați de activitate. Patricia S., a confecționat, cu această ocazie, un mărțișor cu ghiocel pentru mama ei. Iustin, un alt elev, a mărturisit: „Am făcut o felicitare pentru mama și mi- a plăcut să o fac, să-i spun La mulți ani, pentru că o iubesc, e frumoasă, curajoasă, harnică precum o albină!” Magor și Botond au spus: „Am făcut mărțișoare pentru mame, de ziua lor, pentru că le iubim!” .
Patricia T. a pregătit un mărțișor tot pentru mama: „Îmi place să lucrez singură; am pus o inimioară, pentru că o iubesc foarte tare, și floricica este pentru cea mai bună mamă!”- a spus fetița.
Ed. Cîrstea Eniko a declarat, la finalul manifestării că „este întotdeauna o activitate foarte reușită. Vă așteptăm în fiecare an cu drag și noi și copiii, pentru a face foarte multe activități!”
Conducerea Fundației „Mihai Viteazul” a transmis mulțumiri tuturor celor implicați în buna desfășurare a atelierelor.
„Sărbătorile mărțișorului s-au încheiat, fiecare dorind ca ceea ce dăruiesc ființelor dragi să le aducă bucurie și noroc și de ce nu…să vină primăvara. Noi le mulțumim tuturor copiilor, cadrelor didactice, partenerilor și amabilelor noastre gazde pentru posibilitatea de a fi împreună în acest moment legat de tradițiile noastre populare!” – a transmis președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad.
Ana Ciorici Costache