Ziua de 1 Decembrie este o zi mare pentru această ţară, pentru poporul român: ziua în care românii şi-au recăpătat demnitatea şi ţara cuprinsul ei adevărat. Ziua Naţională a României, aduce din nou în prim plan nevoia de a trezi în fiecare dintre noi mândria de a fi cetăţeni ai acestei ţări şi cunoaşterea identităţii naţionale de către cei mai mici şi mai mari cetăţeni ai României.

Cu ocazia Zilei Naționale a României şi în cadrul sărbătoririi a 94 de ani de la Marea Unire, Liceul „Korosi Csoma Sandor”, din Covasna a organizat  un spectacol având ca motto „Eroi au fost, eroi sunt încă”, prin implicarea directă a directorilor, profesor Istvan Simon şi profesoara Claudia Vlad. „Secretul unei instituţii închegate este unitatea; pe baza acestui principiu, noi, echipa managerială suntem conştienţi că binele instituţiei presupune binele individual. Tuturor elevilor noştri le oferim o educaţie bazată pe interculturalitate, pe respect al valorilor autentice şi pe convingerea că doar împreună suntem Liceul „Korosi Csoma Sandor”, a precizat directorul general al instituţiei, profesorul Simon Istvan.

Marea sărbătoare a Reîntregirii Neamului Românesc din 1 Decembrie 1918, Ziua Naţională a României, această mare sărbătoare sufletească s-a marcat la Covasna mai devreme, mai precis pe 28 noiembrie, la Casa de Cultură a Orașului Covasna. Chiar dacă facem parte din marea familie a ţărilor europene nu trebuie să uităm ceea ce ne deosebeşte ca naţiune de celelalte state şi ceea ce ne reprezintă: însemnele naţionale, portul popular, limba dulce pe care o vorbim şi trecutul  ţării noastre. La debutul manifestării s-a intonat Imnul Național al României -„Deşteaptă-te Române!”, urmat  de alocuţiunea susţinută de elevul Vlad Moisoiu. În prezenţa unui auditoriu variat, a urmat un program diversificat de versuri, alături de momente de dramatizare literară, cântece dedicate solemnităţii momentului, dar şi tradiţionale dansuri româneşti. „Nu uita că eşti român”,  „Treceţi batalioane române Carpaţii”, dar şi „Aşa-i românul”,  sau „Noi suntem romani”, sunt melodiile care au unit sufletele românilor prin vocea inegalabilă a lui Alexandru Baciu. Maturizarea lui precoce, cauzată de pierderea prematură a tatălui, i-a format o personalitate aparte, un caracter puternic ce a reuşit să provoace o lacrimă stânjenitoare, ce se încăpăţâna să apară.  Fereastra spre trecut au reuşit să o deschidă elevii clasei a IX-a A care ne-au invitat într-o călătorie în trecut, la Hanul Ancuţei,  pentru a ne redescoperi rădăcinile. Decorurile tradiţionale, costumele de epocă, dulcele grai românesc ne-au dat un sentiment de mândrie că suntem ceea ce suntem. Am redescoperit că nevoia de unitate este cea mai profundă şi mai nobilă nevoie a spiritului românesc. Echipa de dansuri populare „Voineştenii”, condusă de instructoarea Ana Sandulea a completat programul artistic. Organizatorii evenimentului  au conceput întâlnirea într-un mod inedit, ca pe o interacţiune între spectatori şi scenă, urmărindu-se atragerea comunităţii în educaţia nonformală a tinerei generaţii, dar şi revigorarea sentimentului patriotic, prin implicarea tuturor categoriilor de vârstă. Nu au lipsit de la manifestare nici steguleţele confecţionate de copiii, dar nici fundiţele cu tricolorul ţării din piept sau panglica de pe căciula de astrahan a micuţilor, toate astea ca emblemă a ceea ce suntem, români adevăraţi  care ne respectăm portul, dar şi graiul nostru românesc.

În genere, când se stabileşte valoarea unui om se iau în considerare elementele măsurabile ale activităţii sale. Ele se pot referi la distincţii, procente de promovabilitate, grade şi ierarhii parcurse. Însă există şi aspecte nemăsurabile, care prin necuantificarea lor atrag implicaţii date de subiectivism, filing, ataşament. Sunt aspecte ce ne definesc, pe noi, ca popor român. Acestea sunt adevăratele noastre unităţi de măsură, stabilite dincolo de puterea cuvintelor. Şi când spun aceste lucruri, ştiu că cei care au participat la manifestarea cultural-artistică, organizată de Liceul ”Korosi Csoma Sandor”, din Covasna, prin susţinerea Fundaţiei Creștin-ortodoxe „Justinian Teculescu”, mă înţeleg. Vocile prezente spun că a meritat să fii acolo, să trăieşti frumos şi curat, ca sufletul de român, căci şi cele mai pragmatice viziuni au fost emoţionate.

„Am urmărit să dezvoltăm copiilor cunoştinţe despre ţară, judeţul şi oraşul în care locuiesc, precum şi stimularea curiozităţii despre trecutul glorios al neamului românesc, cunoaşterea unor elemente de istorie, geografie, religie care definesc portretul spiritual al poporului român. A fost un proiect complex în care s-au implicat profesorii şcolii noastre – Doina Ungureanu, Mihaela Bajkuj, Nagy Reka, Ilyes Botond, Manuela Călăreţu, Daniela Oprea”, a precizat directoarea liceului, profesoara Claudia Vlad.

Prin sprijinul Fundaţiei Creștin-ortodoxe „Justinian Teculescu” s-a asigurat un fond de premiere a tuturor factorilor implicaţi; astfel, atât elevii de pe scenă, dar şi cei din sală, părinţi şi bunici, au primit diplome originale, pentru capacitatea lor de a ne oferi modele de viaţă, modele de români exemplari.

Dana Şerban

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail