Managerul Spitalul de Urgență „Dr Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, susține că ar trebui să fie regândite modalitățile de finanțare a spitalelor și că ar trebui să se stabilească priorități în sistem și o strategie de dezvoltare, de finanțare, o strategie de lucru, care să fie respectată pe următorii zece ani.

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o ieri, managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, a explicat cum se construiește bugetul unui spital și a vorbit despre posibilitățile de angajare și de nevoia de personal a instituției.

„În primul și în primul rând, baza bugetului este dată de acele contracte de servicii pe care le încheiem cu Casa de Asigurări, pentru spitalizare continuă, pentru spitalizare de zi, pentru policlinică, ambulator, pentru recuperare medicală și pentru paraclinică, în care noi avem inclusă anatomia patologică și imagistica medicală. Masa cea mai mare, procentul cel mai mare este dat de către contractul de spitalizare continuă, asta însemnând că noi contractăm un număr de cazuri, un număr maxim de pacienți care teoretic pot fi internați în cadrul unui spital, cu decontare de către Casa de Asigurări. Restul nu sunt decontate. Ca să avem un buget <<corespunzător>>, acceptabil spitalului, noi, în sesiunea din august am primit o suplimentare de 100 de cazuri și practic, noi, ca să avem un buget mai mare, trebuie să lucrăm mai mult, cu același efectiv de medici, cu același efectiv de asistenți și personal, inclusiv manager.”- a explicat managerul András-Nagy Róbert.

Practic, Spitalul Județean a reușit ca în acest an să contracteze cu 100 de cazuri mai mult, lunar, pentru a avea un buget mai mare, însă acest lucru implică un efort în plus al aceluiași număr de angajați, în condițiile în care tarifele practicate de furnizorii de energie și de materiale sanitare cresc din timp în timp.

„Modalitățile de finanțare de astăzi trebuie regândite,  în condițiile în  care tarifele de decontare nu s-au schimbat de trei ani de zile, pe partea de spitalizare continuă, (…) în condițiile în care furnizorii de energie, medicamente, materiale sanitare cresc în fiecare trimestru, periodic, tarifele cu care noi achiziționăm materiale consumabile; dar și pe partea de service de aparatură medicală sunt, de la an la an, creșteri observabile, și cred că ar trebui ca și pe partea de contract de finanțare, să fie regândite modalitățile de finanțare a spitalelor, mai ales în acele situații în care noi ca și spital de urgență trebuie să asigurăm paturi libere pentru urgențe medicale, adică nu putem merge doar pe pacienți programați. Practic, este și o constrângere în acest sens, o constrângere legislativă, dar și pe secții există acea limitare de internări pe care trebuie să o avem în vedere”- a mai spus managerul.

Medicii ajung să fie, astfel, suprasolicitați și de aceea, timpul pe care un pacient îl are de așteptat până la a reuși să-și facă programare, poate fi, uneori, îndelungat. De exemplu, la gastroenterologie, următoarea programare ar putea fi făcută abia în luna februarie.

„Bugetul nostru depinde de contractul de furnizare cu Casa de Asigurări de Sănătate, care la rândul său are un buget anume pe care îl poate împărți între spitalele din județ. Anul acesta am reușit să contractăm cu 100 de cazuri mai mult, față de anul trecut, ceea ce ar însemna să avem un buget mai mare, dar cu condiția că trebuie realizate și aceste cazuri în plus, deci cu efort, practic, al acelor oameni. (…) Da, categoric, ar fi nevoie de mai mulți medici, dar trebuie să existe și finanțare. (…) Trebuie să existe efort suplimentar, sau de ce  nu, o strategie și la nivel guvernamental, care să indice că pentru a fi spital județean de urgență, trebuie să ai 4-5-10 gastroenterologi și finanțarea să fie pe măsură.”- a mai spus managerul.

András-Nagy Róbert a explicat de ce trebuie să stea oamenii pentru programare la ușă, de ce se întârzie uneori, și a precizat că se poate reduce termenul de așteptare în funcție de cum se vor face angajări sau se vor găsi soluții.

Potrivit acestuia, în prezent, la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe sunt 3 medici gastroenterologi și se dorește angajarea încă unui medic.

„Acum avem 3 gastroenterologi. Sper că anul acesta să putem organiza examenul sau dacă nu, la începutul anului viitor, în mod cert, pentru a avea un nou coleg gastroenterolog. Deci, în total vor fi 4. (…) De exemplu, la cardiologie, când aveam doi medici, trei medici, programările erau întinse pe luni de zile. Acum, în 2-3 săptămâni poți să îți faci o programare la un medic. Asta vrem să facem și la gastroenterologie și la neurologie. Dar, că tot discutăm despre policlinică și ceea ce este important de reținut este faptul că atunci când discutăm despre programul unui medic, fie că este de specialitate chirurgicală sau de interne, programul medicului nu e compus doar din prezența sa la ambulatoriu. El/ea va trebui să facă vizita de dimineață pe secție, să prescrie medicamente, analize, investigații pentru pacienții internați, dacă e cazul, să facă consulturi interdisciplinare – dacă este chemat de alte secții, va trebui să rezolve și acele probleme. Dacă este medic de specialitate chirurgicală-ortoped, va trebui să intre și în sala de operație, ori pentru pacientul lui, ori să ajute pe altul (…), dacă e gastroenterolog, va trebui să intre să facă și colonoscopie, fie pentru pacientul internat, fie pentru cel din ambulatoriu. Balansul acesta este foarte greu să îl găsești, pentru că în această situație nu va fi bine pentru nimeni. Soluția este, într-adevăr, să se angajeze mai mulți medici, să fie mai mulți specialiști într-un anumit domeniu, dar și asta până la o anumită limită, pentru că depinde și de adresabilitate și de buget.”- a mai spus András-Nagy Róbert.

Media de așteptare pe Spital este, în prezent, de două – trei săptămâni, dar la specializări precum neurologia, gastroenterologie, diabetologia, oncologia, hematologia – programările sunt mai îndelungate.

„De exemplu, la diabetologie, noi avem trei medici. În Târgu Secuiesc, medicul care se ocupa de diabetologi a plecat, și pacienții aceia de la Târgu Secuiesc au ajuns la Sfântu Gheorghe. În ceea ce privește hematologia: când noi nu am avut hematolog, pacienții noștri s-au dus fie spre Odorheiu Secuiesc sau Miercurea Ciuc, Brașov sau Mureș, iar acum când Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc nu au hematolog, toată lumea vine spre noi. Este și o migrație de pacienți pe care nu o poți controla. Nu poți să faci plan de management pe situațiile acestea imprevizibile, situații care nu ar trebui să fie.”- a mai spus managerul Spitalului Județean.

Potrivit acestuia,  „ar trebui să crească bugetul spitalelor, dar pe criterii previzibile, pe criterii transparente”.

„Ar trebui, în primul rând, să stabilească priorități în sistem, ar trebui să facă o strategie (…). Eu cred că ar trebui să se adopte o strategie de dezvoltare, de finanțare, strategie de lucru, care să fie respectată pe următorii 10 ani de zile. În condițiile în care este o strategie în care știi ce se va întâmpla în anul doi, anul cinci, și nouă, managerilor de spitale, ne va fi mai ușor. Așa, poți să faci previziuni, strategii de dezvoltare, știi ce se întâmplă în județ, în regiune. (…)”- a mai spus András-Nagy Róbert.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail