Serviciul de Ajutor Maltez, Filiala Sfântu Gheorghe, a început o campanie de strângere de fonduri pentru a putea pregăti o masă festivă cu ocazia sărbătorilor pascale, pentru cei 35 de oameni care frecventează adăpostul de noapte.
Pentru a putea duce la bun sfârşit acest proiect, voluntarii Maltezi din Sfântu Gheorghe vor merge să doneze sânge, în data de 9 aprilie. Legătura dintre donarea de sânge şi organizarea mesei festive o reprezintă donarea în beneficiul acestui proiect a 3 bonuri valorice din totalul celor 7 pe care un donator le primeşte pentru gestul său. În acelaşi context, reprezentantul Adăpostului de noapte a Serviciului Maltez din Sfântu Gheorghe a explicat că până acum, pentru a organiza astfel de activităţi, era necesar să se apeleze la un sponsor. „În momentul acesta, sunt aproximativ 35-40 de persoane care frecventează aproape în fiecare seară adăpostul. Pentru ei vrem să dăm ceva mai mult decât primesc ei, fără niciun sprijin. Masă festivă organizăm şi la Crăciun, Advent sau Paşte, dar întotdeauna trebuie să găsim un sponsor care să ne ajute. Ne-am gândit ca de această dată să facem altfel, să nu mai fie o persoană sau o firmă, să fie mai multe persoane care să poată da un sprijin care să poată ajuta pentru masa festivă”, a explicat Szekely Robert.
. .
Campania se află la cea de-a doua ediţie, anul trecut fiind prima oară când s-a folosit acest mod de strângere de fonduri. „Ca şi anul trecut, ne-am gândit să facem o campanie de donare de sânge cu care putem să îi ajutăm şi pe cei bolnavi care au nevoie de sânge dar şi pe cei fără adăpost. Fiecare persoană care donează sânge primeşte 7 bucăţi de bonuri de masă. Ne-am gândit că cine doreşte să doneze sânge, să ne ofere un sprijin de 3 tichete de masă”, a spus Szekely Robert, reprezentant al Adăpostului de noapte.
Dacă la prima ediţie maltezii nu se gândeau la o campanie amplă, au avut plăcuta surpriză să constate că aproximativ 50 de persoane au donat atât sânge cât şi tichete valorice, susţinând astfel pregătirea a două mese festive şi a unei excursii la Benedek Mezo, pentru oamenii străzii. Suma totală strânsă anul trecut a fost de aproximativ 700 de lei, adică 75 de bonuri valorice.
„Credem că acţiunea de anul trecut a fost un succes; am primit foarte multe feedback-uri, dar oamenii au spus că nu au ştiut de campanie. Anul acesta am vrut să discutăm şi cu presa, pentru a fi anunţată din timp, lumea să ştie că se poate dona, că se poate ajuta şi Centrul, şi să ştie care sunt criteriile de eligibilitate pentru donarea de sânge”, a mai spus reprezentantul Serviciului Maltez.
Campania se va desfăşura în data de 9 aprilie, însă dacă numărul donatorilor va fi mai mare decât cel aşteptat, campania se va extinde şi în data de 10 aprilie. Cu această ocazie, Centrul de Transfuzie Sanguină va funcţiona cu program prelungit, între orele 8:00 şi 11:00.
O persoană care doreşte să doneze sânge trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, pentru a nu-şi pune în pericol viaţa, sau pe a celui care va beneficia de sângele recoltat. Astfel, donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, să aibă o greutate minimă de 60 de kilograme şi tensiunea arterială în limite normale (nu mai mică de 100 mmHg şi nici mai mare de 200 mmHg). Donatorul trebuie să nu prezinte afecţiuni precum boli de piele, boli cronice, boli cu transmitere, sechele pulmonare, hepatită sau altele, să nu fi ingerat medicamente în ultimele 24-48 de ore, să nu consume alcool în perioada premergătoare zilei în care donează şi să consume un mic-dejun consistent în dimineaţa recoltării, alături de o cantitate mare de lichide.
O persoană poate dona o unitate de sânge o dată, adică 450 ml de sânge, cantitate care nu presupune niciun risc pentru donator. Corpul uman are capacitatea de a reface cantitatea de sânge donat în aproximativ 2 ore, şi din punct de vedere calitativ în aproximativ 14 zile, fără a fi necesară o alimentaţie specială. Totuşi, este recomandat ca după recoltare să se consume o cantitate cât mai mare de lichide.
„Se fac componenţi derivaţi din sângele donat pentru terapie ţintită. La o hemoragie masivă, când bolnavul pierde prompt o cantitate mare de sânge şi trebuie înlocuită până se găseşte locul şi se opreşte sângerarea, sau în cazul în care sângerearea nu este masivă dar avem de-a face cu un bolnav cronic, atunci ar fi nevoie chiar de 10 unităţi de sânge sau mai mult, în 24 de ore”, a explicat doamna doctor Kotro Kinga, medic primar anestezist în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof”, din Sfântu Gheorghe.
Maricela Dan