Un simpozion dedicat împlinirii a 50 de ani de la trecerea la cele veșnice a dr. Valeriu Bidu, fost prefect al judeţului Trei Scaune, dar și prezentări și lansări de carte sunt cuprinse în programul de mâine al manifestărilor derulate sub genericul „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe”.
Ediția actuală a „Primăverii Culturale la Sfântu Gheorghe”, derulată în organizarea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrului European de Studii Covasna -Harghita, Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” și Asociației „Ștefadina” București, în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Fundația Mihai Viteazul și Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita, a debutat săptămâna trecută, în 14 martie cu conferinţa Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”, prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la înfiinţare – și va continua până pe 2 aprilie (a.c.).
Programul zilei de mâine va fi deschis printr-un simpozion dedicat împlinirii a 50 de ani de la moartea dr. Valeriu Bidu, prefect al județului Trei Scaune, în perioada interbelică. La evenimentvor lua cuvântul: pr.dr Sebastian Pârvu, părintele protopop Ioan Bercu, ing. Ciprian Hugianu și dr. Ioan Lăcătușu.
„Medicul Valeriu Bidu a fost unul dintre cei mai vrednici prefecți din perioada interbelică (…), iar de numele său se leagă realizări deosebite. S-a născut la 28 februarie 1895, la Braşov, şi a trecut la cele veşnice la 26 decembrie 1967, în acelaşi oraş. Diplomat în medicină, cu specializare la Paris, după ce în noiembrie 1916 s-a înrolat ca voluntar în Armata Română, Valeriu Bidu a fost numit în decembrie 1922, ca medic primar la Spitalul din Târnăveni pentru ca, la mai puţin de doi ani, în 1924, să fie transferat la Spitalul din Târgu Secuiesc, iar în 1929 ca director al Spitalului din Sfântu Gheorghe. Între anii 1933-1937 a fost prefect al judeţului Treiscaune. Pe aceste meleaguri covăsnene, până în anul 1940, numele său a fost asociat cu nobila acţiune de <<renaştere a vieţii naţionale româneşti>>. În calitate de preşedinte al Despărţământului ASTRA Târgu Secuiesc şi apoi al Despărţământului Central Treiscaune (1925 -1940), dr. Valeriu Bidu a încurajat şi a participat direct la viaţa socială şi bisericească a urbei; <<Astra>> şi comandamentele ei devenindu-i <<steaua polară>> în demersurile sale privind activitatea cultural-artistică. L-au interesat, de pildă, corul şi repertoriul lui folcloric-patriotic, dansul în societatea românească şi portul tradiţional, genuri, desigur, emblematice pentru identitatea şi viaţa spirituală a românilor din secuime. A fost membru în colegiul de redacţie al publicaţiilor <<Neamul Nostru>> şi <<Oituzul>>, precum şi în conducerea altor asociaţii culturale din fostul judeţ Treiscaune. A publicat studiul <<Secuii şi revizionismul>> (Sfântu Gheorghe, 1940). A sprijinit Biserica ortodoxă, învăţământul în limba română şi dezvoltarea infrastructurii judeţului, ceea ce l-a determinat pe Nicolae Iorga, cu ocazia unei vizite în judeţ, în vara anului 1936, să remarce faptul că dr. Valeriu Bidu <<nu face politică obişnuită, scurtă de vedere şi lipsită de inteligenţă, ci una superioară, de construcţie naţională>>. De aceea, la împlinirea a 50 de ani de la trecerea la cele veșnice a dr. Valeriu Bidu, am considerat că este datoria noastră să îi dăm cinstea cuvenită și să nu îl uităm!” – a declarat, vineri, pentru „Mesagerul de Covasna”, dr. Ioan Lăcătușu, arhivist, unul dintre coordonatorii programului „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe”.
Simpozionul se va desfășura de la ora 16.00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”.
Tot mâine, 21 martie, în aceeași locație, de la ora 17.00, vor fi prezentate volumele apărute la editurile „Grai Românesc” și „Eurocarpatica” și va fi lansat unul dintre acestea, volumul intitulat: „Uitați în inima României”, semnat de Dan Tănasă, cu prefața realizată de acad. Dinu C. Giurăscu şi postfața – de prof. univ. dr. Radu Baltasiu.
Potrivit dr. Ioan Lăcătușu, în anul 2016, cele două edituri au fost publicate peste 30 de lucrări. Despre aceste apariții editoriale, vor vorbi, în cadrul evenimentului, cei din conducerea editurilor, prof. Ligia Dalila Ghinea și prof. Mihai Trifoi, a declarat dr. Ioan Lăcătușu.
„Evenimentul derulat marți, 21 martie, la ora 17.00, la Centrul Ecleziastic de Documentare <<Mitropolit Nicolae Colan>>, reprezintă o ocazie de a informa cititorii și pe toți cei interesați în legătură cu politica editorială, prioritățile celor două edituri și de a prezenta cele mai recente apariții!” – a spus dr. Ioan Lăcătuşu.
Potrivit acestuia, programul „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe” a demarat cu 23 de ani în urmă, în martie 1994, reunind, de-a lungul anilor, numeroase manifestări culturale, științifice și civice.
Manifestări viitoare
Ediția actuală va cuprinde și Sfânta Liturghie arhierească oficiată sâmbătă, 25 martie 2017, de la ora 9.00, de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, la Biserica „Buna Vestire” din Sfântu Gheorghe, cu ocazia hramului; Marșul „Pentru Viață”, manifestare organizată, la nivel național, din inițiativa Patriarhiei Române și care va avea loc duminică, 26 martie (a.c.), ora 11.30, pornind de la Biserica veche din Deal, la Catedrala Ortodoxă „Sfântul Gheorghe”, până la Biserica „Buna Vestire” din Sfântu GHeorghe; colocviul „Unirea Basarabiei cu România; martie 1918 – perspectiva Centenarului Marii Uniri, 1 decembrie 2018”, derulat marți, 28 martie 2017, de la ora 15.00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, cu participarea cercetătorilor din cadrul Academiei Oamenilor de Știință din București, dezbaterea cu tema „Inițierea și pregătirea lucrătorilor care prestează activități arhivistice”, organizată miercuri, 29 martie, de Asociația „Ștefadina” București, la ora 9.00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, iar de la ora 10.30, în aceeași locație, prezentarea noilor apariții editoriale ale editurii „Ștefadina” din București și lansarea volumelor: „Mărturii ale continuității românești în Carpații de Curbură: Voineștii Covasnei în imagini și cuvinte”, de FlorentinaTeacă și „Toplița-Română în presa scrisă din perioada ceaușistă (1965-1989)”- de Octavian Dorel Bucur și Mariana Carmen Bucur. Tot în 29 martie (a.c.), de la ora 10.00, la Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci se va desfășura manifestarea intitulată: „Romulus Cioflec – sărbătorit la aniversare – 135 de la naștere”, organizată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita.
Activitățile desfășurate în 1-2 aprilie, în cadrul festivalului coral „George Sbârcea” organizat de către Fundația „MihaiViteazul”, vor încheia „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe”.
Ana Ciorici Costache