Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), în parteneriat cu EXIMTUR organizează, în perioada 20.09-21.09.2018, în stațiunea Covasna,  cea de-a XIV-a ediție a Forumului de Turism Balnear.

Evenimentul, care se va desfășura în acest an la Covasna, la hotel Căprioara, va constitui o excelentă ocazie de schimb de idei și de bune-practici între operatori ai turismului balnear, atât din România, cât și din străinătate.

„La deschiderea oficială (joi, 20.09, orele 09.30) au fost invitați reprezentanți ai mai multor autorități -Ministerul Turismului, Consiliul Județean Covasna, Primăria orașului Covasna, Asociații din industrie etc.-, iar pe lista vorbitorilor din aceeași zi se regăsesc specialiști de renume internațional din domeniul balnear, invitați pentru a împărtăși din experiența și know-how-ul altor țări care valorifică cu succes turismul balnear. Câțiva dintre speakerii prezenți și temele abordate sunt: Dna Csilla Mezosi, secretar general ESPA (European Spas Association) – ESPA, motor al promovării turismului balnear la nivel European;  Dl. Claude-Eugen Bouvier, delegat general CNETh – Balneoterapia în Franța – Ce are deosebit? ; Dl. Dr. Alexander von Hohenegg, Asociația stațiunilor balneare din Germania – Preferințele turistului german; Dl. Dr Kifah M Kato, General Manager, Sinjar General Hospital – Recrearea unei punți între România și Irak în turismul balnear.

 

La eveniment vor participa, de asemenea, agenții de turism, deținători de spații pentru turismul balnear, producători/distribuitori de produse/echipamente destinate sectorului de turism balnear și spa, cercetători, reprezentanți ai mediului academic.” – se arată în prezentarea evenimentului.

Potrivit organizatorilor, evenimentul are loc anual, fiecare ediție în altă stațiune, pentru a da posibilitatea cât mai multor stațiuni să se prezinte. Astfel, edițiile precedente s-au desfășurat în stațiuni precum  Băile Felix, Sovata, Călimănești-Căciulata, Băile Herculane, Slănic Moldova, Brașov, Băile Tușnad, Saturn,etc.

Cele două componente ale evenimentului, Bursa si Forumul de turism balnear vor întruni, printre participanți și invitați, reprezentanți din țară ai autorităților centrale și locale, ai unor asociații din domeniul turismului, din mediul academic, cercetători, agenții de turism, transportatori, școli de pregătire personal în sectorul de turism, distribuitori de produse și servicii destinate acestui sector.

 

„BURSA BALNEARĂ este o expoziție  ce permite multor deținători de infrastuctură, ca și agențiilor de turism sau altor agenți economici implicați în turismul balnear (distribuitori de echipamente specifice, de servicii și produse destinate acestui sector, etc.) să își prezinte  serviciile, ofertele si programele.

FORUM-ul de  TURISM BALNEAR  reprezintă un bun prilej de prezentare și dezbateri a unor teme și informații de interes comun și de mare actualitate.Temele alese, la care au expus de fiecare dată specialiști de înaltă valoare din țarăși din străinătate, au trezit interesul comunității de afaceri din turism, mediului academic, cercetători, presă, etc. ”, după cum este precizat în prezerntarea evenimentului.

„Marea valoare a stațiunii Covasna este dată de factorii naturali, care sunt resursele deosebite de ape minelare, de mofete.”

Participant și vorbitor în cadrul evenimentului, Herman Rosner, managerul International Turism&Trade S.A., a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, cu privire la Bursa și Forumul de Turism Balnear din această săptămână că:

„A paisprezecea ediție reprezintă un număr foarte important, în condițiile în care vorbim despre turismul de nișă, turismul balnear din România, domeniu în care România are un loc privilegiat în Europa, din punct de vedere al resurselor, deținând aproape o treime din resursele de ape termale ale continentului. Dincolo de aceasta, perioada dintre cele două Războaie Mondiale, în Europa, deci și în România, turismul balnear era apanajul lumii bogate, al oamenilor de cultură și iată că acum, la Covasna, supranumită și <<Covasna, stațiunea celor 1000 de izvoare de sănătate>>, un brand înregistrat și promovat de peste16 ani, se desfășoară acest forum și această bursă. Bursa reprezintă întâlnirea dintre ofertanți de produse balneare și tur-operatori, agențiile de turism care operează cu aceste produse. În acest an avem un eveniment deosebit, în sensul că turismul balnear, ca și turismul intern, a fost propulsat efectiv cu noi și eficiente motoare de trecere la aplicarea și valorificarea voucherelor de vacanță, în sectorul bugetar, ceea ce a însemnat o puternică infuzie în turismul intern și, nu în ultimul rând, în turismul balnear. Aceste forumuri și burse se organizează în stațiuni balneare din România, de la Călimănești-Căciulata, până la Tușnad, unde a fost ediția anterioară, iar acum a venit rândul Covasnei. Este o mare provocare, dar în același timp este și o deosebită oportunitate pentru autoritățile locale, pentru deținătorii de bază materială din Covasna și, nu în ultimul rând, pentru Societatea de Turism Covasna, care deține Hotelul Căprioara, să își prezinte nemijlocit potențialul de care dispun. Este important, pentru că în ultimii ani, în Covasna s-au făcut importante investiții în turismul balnear – este vorba de două investiții private, care sunt hotelurile Clermont și TTS. Acum, SIF Transilvania, care este acționar majoritar la Turism Covasna, a finalizat o investiție de aproape 10 milioane de euro, cu TVA, în modernizarea Hotelului Căprioara.

„Timpul înseamnă bani, dar sănătatea înseamnă aur”

Specialist în domeniul turismului balnear, Herman Rosner a mai explicat: „Marea valoare a stațiunii Covasna este dată de factorii naturali, care sunt resursele deosebite de ape minerale, de mofete. Practic, nici o stațiune din România, și cred că nici una din Eropa, nu deține atâtea mofete, câte deține Covasna. Ceea ce este foarte important, și puțină lume aprofundează  – la Covasna se folosesc acești factori naturali prin metoda de tratament Hotel Covasna, care a fost dezvoltată la Spitalul de Cradiologie <<Dr. Benedek Geza>>, în peste 55 de ani. Deci, aceste metode de tratament care utilizează factorii naturali au fost studiate, urmărite și validate în peste 5 decenii, ceea ce constituie un lucru deosebit de important.

Cele două componente ale evenimentului – partea de bursă și de forum – ambele au valențe și importanță deosebită. Partea de forum este o dezbatere a unor specialiști, inclusiv din străinătate, pe subiectul turismului balnear, iar partea de bursă este partea de întâlnire între ofertanți și cei care promovează și comercializează produsele balneare, în pregătirea anului viitor, care, dacă se validează promisiunea Guvernului de a menține voucherele de vacanță și anul viitor, înseamnă că per total, intră în turismul balnear aproape 400 de milioane de euro, ceea ce este un lucru deosebit de important. Sigur că mulți oameni nu au mai fost în concediu de foarte multă vreme, iar acum, primind voucherele de vacanță, își aleg de la litoral,  la munte. Însă și stațiunile balneare sunt din ce în ce mai preferate, pentru că oamenii devin conștienți că timpul înseamnă bani, dar sănătatea înseamnă aur și că nimic nu este mai  prețios decât sănătatea. Este un prilej în care, dacă specialiștii și cei care găzduiesc aceste locații balneare știu să prezinte și să ofere servicii corespunzătoare, câștigă turiști, clienți pe termen lung. Competitorul cel maiserios al balnearului este industria de medicamente, farmaceutică, iar comoditatea, alături de insuficienta pregătire a oamenilor fac ca, în România, creșterea vânzărilor de medicamente să fie mai tot timpul cu câte două cifre, ajungând la impresionanta cifră de trei miliarde de euro cheltuite pe medicamente. În cealaltă parte avem alternativa turismului balnear care trebuie perceput, conștientizat și promovat ca o posibilitate de prevenție, de menținere și în ultimă instanță de recuperare a stării de sănătate. Pe măsură ce oamenii vor conștientiza și vor simți pe propria piele efectele benefice ale tratamentelor din stațiunile balneare, atunci vom avea o dinamică ascendentă și, ceea ce este foarte important, aceste resurse naturale care sunt în stațiunile balneare – și vorbim de Covasna în acest caz – ele nu se pot reloca. Aici este nevoie de milioane de ani de geologie ca să ai aceste resurse, în timp ce, la turismul de litoral poți să mergi din Mauritania, până în Albania, în Spania – oriunde ai turism de litoral. Aceste stațiuni balneare, fie că sunt legate de mofete și ape minerale, fie că sunt apele pentru boli digestive, sau apele termale pentru boli reumatismale și locomotorii, acestea nu se pot reloca.

Practic, Covasna se poate defini, probabil, ca cea mai valoroasă stațiune balneară din Europa datorită resurselor naturale deosebite, și pentru că este  una dintre stațiunile cele mai polivalente din România. Și acest loc de top este dat de faptul că este una dintre stațiunile care se pretează la un număr foarte mare de afecțiuni. Și nu este de mirare, pentru că sistemul circulator este cel care determină, înprincipal, starea de sănătate și are impact asupra tuturor celorlalte afecțiuni pe care organismul este predispus.”

Covasna – Stațiunea celor 1000 de izvoare de sănătate, foarte apreciată de străini

Turismul covăsnean s-ar putea bucura de un suncces și mai mare, odată eliminate o serie de piedici logistice, dintre care, cea mai importantă – infrastructura. Cu toate acestea, caracterul deosebit al stațiunii Covasna o promovează pentru a deveni, în timp, una dintre stațiunile de top ale Europei.

„Prezența marilor operatori, prezența unor specialiști și, nu în ultimul rând, prezența mass-media, prin care poate conștientiza și transmite noutățile de aici și elementele specifice și valoroase, va oferi o oportunitate de mai bună promovare a acestei destinații, numită Covasna – Stațiunea celor 1000 de izvoare de sănătate, a turismului balnear, în general, și a unei resurse cu care România, conform studiului Organizației Mondiale a Turismului, când au făcut master-planul (echipă din care am făcut și eu parte), are ca și competitivitate internațională turismul balnear. Deci, în acest domeniu, România poate fi competitivă internațional – sigur că sunt și o serie de alți factori care trebuie să contribuie la această competitivitate, cum ar fi necesitatea autorstrăzilor, necesitatea aeroportului de la Brașov. Agenția noastră se ocupă de aducerea turiștilor din Israel. Ei vin în 2 ore și 20 de minute, din Tel Aviv la București, și apoi le trebuie 3-4 ore să ajungă la Covasna.

Sigur că provocarea pentru domeniu este de a face ca oamenii să perceapă că turismul balnear nu este numai pentru persoane de vârsta a treia – vârsta de aur. Dacă ne uităm pe incidența afecțiunilor cardio-vasculare, constatăm că acestea au coborât foarte mult ca vârstă. Sunt deja oameni care la 40 de ani auprobleme cardio-vasculare serioase.De asemenea, diabetul care este prea puțin tratabil, se poate ameliora însă, la Covasna. Aici îi mai putem adăuga și pe fumători, care nu sunt puțini – și ei sunt subiectul și obiectul tratamentelor de la Covasna. Rămâne acum la priceperea celor care vor prezenta stațiunea, metodele de tratament produsele, de a ști să transmită celor care  sunt în rețeaua de valorificare, dar și celor care sunt în domeniul științific și de cercetare, care sunt atuurile stațiunii, care sunt rezultatele.

Avem, de exemplu, o familie din Israel, care vine de 33 de ani, de câte 2 ori pe an, la Covasna. Acești oameni nu ar veni, dacă nu le-ar folosi. Mai este o chestiune pe care ar trebui să o menționăm, și anume că serviciile nu sunt încă perfecte, dar – spunem noi – noi nu suntem perfecți, ci natura însăși este perfectă. Astfel, cineva care ține la sănătate pune în balanță și vede partea plină a paharului – și anume elementul esențial pe care îl oferă Covasna – sănătatea. În acești parametri trebuie abordate toate stațiunile balneare din România, fie că vorbim despre apele termale de la Felix, fie că vorbim despre apele curative de la Călimănești-Căciulata, sau despre nămolul de la Techirghiol, care face și el minuni. Important ar fi ca în lumea medicală cultura și orientarea pacienților către tratamentele preventive de menținere a sănătății să fie dezvoltată și cuantificată și, înainte de a prescrie pumnul de medicamente străine, și tot mai scumpe, să orientăm oamenii către acești factori naturali de tratament.

Așadar, în esență avem o reuniune foarte importantă și valoroasă la Covasna, este o mare șansă de a ne promova, de a ne prezenta valorile și de a  face să cunoască cât mai mulți acest element complex reprezentat de turismul balnear.”, a mai declarat Herman Rosner.

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail