În vederea elaborării planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2013-2014, Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna urmează să organizeze o întâlnire la nivel de judeţ, pe linie de învăţământ profesional, în cursul lunii decembrie. 

Inspectorul general al IŞJ, Keresztely Irma, a declarat că îşi doreşte ca la această consultare  să ia parte reprezentanţi ai Instituţiei prefectului, Consiliului Judeţean, Camerei de Comerţ şi Industrie, primarii celor 5 oraşe în care funcţionează liceele tehnologice precum şi directorii acestor unităţi de învăţământ, Comitetul Local de Dezvoltare în Parteneriat Social care funcţionează la nivelul judeţului, şi care are un cuvânt de spus în privinţa planului de şcolarizare, dar şi acei antreprenori covăsneni care au contracte încheiate cu licee tehnologice,  pentru practica productivă.  Aceasta a menţionat faptul că instituţia pe care o reprezintă va face o prezentare a evoluţiei demografice a şcolarilor pe ultimii 5 ani, precum şi opţiunea lor în ceea ce priveşte continuarea studiilor.

Din datele centralizate la nivelul Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna reiese că şi în acest an se înregistrează o scădere a populaţiei şcolare la nivelul învăţământului gimnazial, la clasele a VII-a şi a VIII-a, fapt ce va determina, implicit, scăderea numărului de clase, la liceu.

Keresztely Irma a precizat că în acest an şcolar, în clasele a VIII-a din judeţul Covasna sunt înscrişi 1.926 elevi, în 110,5 clase (o medie de 18 elevi într-o clasă), din care 599 sunt la secţia română şi 1.327 la secţia maghiară. Potrivit acesteia, dacă se ia în calcul faptul că la liceu clasele au în jur de 28- 30 elevi, rezultă că în viitorul an şcolar este nevoie de înfiinţarea a doar 69 de clase a IX-a, din care 21 clase la secţia română şi 48 la secţia maghiară, lucru ce va genera reduceri de posturi.

„Nu mai vreau să văd planuri de şcolarizare făcute în aşa fel ca Inspectoratul să aibă de unde reduce! Am avut runde de întâlniri cu directorii – unii au plecat foarte supăraţi de  la aceste întâlniri, dar, până la urmă noi trebuie să respectăm metodo­logia şi nişte paşi de urmat” a declarat inspectorul general al IŞJ Covasna, Keresztely Irma.

Configurarea de clase de liceu pentru anul şcolar 2013-2014 propusă de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, la întâlnirile cu directorii, ce este încă în lucru, cuprinde 25 de clase la filiera teoretică, din care 9 la secţia română şi 16 la secţia maghiară, 7 clase  la filiera vocaţională – din care una cu predare în lb. română şi 6 la secţia maghiară şi 37 de clase la filiera tehnologică – 11 la secţia  română şi 26 la secţia maghiară.

Keresztely Irma a subliniat faptul că din punct de vedere al  procentului de acoperire a liniei teoretice şi a celei tehnologice  nu s-a reuşit să se revină la situaţia existentă  în urmă cu 5 ani,  când  60% din clasele de liceu erau reprezentate de cele de la  învăţământul profesional şi tehnic şi 40 % de  linia teoretică şi vocaţională. Potrivit acesteia, în prezent linia teoretică şi vocaţională are o pondere de 47,1 % la secţia română şi 45, 83 la secţia maghiară, iar cea tehnologică  de 52,39 % la secţia  română şi 54, 17 la secţia maghiară.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail