La Dobârlău a scăzut numărul celor care au depus dosarele pentru ajutorul social şi pentru ajutorul de încălzire.
Potrivit primarului Vasile Maxim, faţă de anii anteriori nu au fost atât de multe dosare, şi mai ales numărul ajutoarelor de încălzire a scăzut foarte mult. Desigur, există şi oameni nemulţumiţi de sumele primite sau de criteriile de acordare ale acestora, însă primarul ne-a spus că a încercat să le explice sătenilor că acordarea ajutoarelor nu ţine de doinţa primarului sau a Consiliului Local.
„Noi aplicăm anumite prevederi legale şi încercăm să le aplicăm cât se poate de corect, chiar dacă mai creăm şi nemulţumiri”, a spus Vasile Maxim.
Acesta a precizat că, în comuna Dobârlău un număr de 60-70 de persoane au depus dosare pentru obţinerea ajutorului social, din care cam 50 % sunt depuse de persoane în vârstă, şi nu se pune problema ca munca în folosul comunităţii să nu fie prestată, de către persoanele apte să lucreze.
„Sunt munci pe care le dăm după nivelul de pregătire al fiecărui beneficiar. Avem anumite hotărâri de Consiliu şi am văzut că şi legislaţia actuală prevede faptul ca unei persoane să i se contabilizeze şi anumite munci ocazionale, pe care le poate presta. Şi pe vechile prevederi legate de acordarea ajutorului social am impus prestarea unei munci, motiv pentru care au mai fost nemulţimiri din partea unor săteni. Dar am considerat că nu este just ca un cetăţean care nu face nimic util pentru comunitate, să mai primeasă şi bani. Acesta este punctul meu de vedere. Trebuie ştiut că, cei ce beneficiază de ajutorul social, pe lângă suma respectivă, au acea minimă asigurare de sănătate care le permite să fie trataţi într-un spital, fără a trebui să plătească. De fapt, aici văd eu importanţa acordării acestui sprijin către persoanele care corespund cerinţelor legale”, a încheiat Vasile Maxim.
Ana Alina Costache