Potrivit informaţiilor furnizate de către Inspectorul Şef Adjunct pentru Securitate şi Sănătate în muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM)  Covasna, Silviu Crăciun, în primul trimestru al acestui an au fost înregistrate 10 accidente de muncă din care unul soldat cu invaliditate şi unul mortal.

Accidentul mortal – cădere de la înălţime – s-a întâmplat la o firmă de exploatare a lemnului din Covasna iar accidentul soldat cu invaliditate s-a întâmplat tot în domeniul prelucrării lemnului, de data asta la o firmă din Valea Crişului.

Silviu Crăciun

Şeful serviciului de specialitate din cadrul ITM a declarat că în luna iunie a avut loc un singur accident care s-a soldat cu incapacitate temporară de muncă, fapt ce dovedeşte că atât patronii cât şi angajatorii societăţilor comerciale au înţeles importanţa în ceea ce priveşte respectarea normelor de protecţie a muncii. Tot în luna iunie au mai avut loc alte două evenimente la două societăţi comerciale însă în niciunul dintre cazuri persoanele  implicate  nu au avut nevoie de concediu medical.

Numărul incidentelor, în scădere

În luna iulie, în domeniul securităţii şi protecţiei muncii, au fost făcute 404 de controale în urma cărora au fost aplicate 6 amenzi în valoare de 39.000 de lei, şi mai multe avertismente către angajatori şi salariaţi care au dat dovadă de indisciplină. Din analiza datelor statistice existente se poate observa că numarul accidentelor de muncă  a scăzut dacă luăm în considerare faptul că în aceeaşi perioadă a anului trecut au existat 27 de accidente din care 5 au fost mortale şi 3 s-au soldat cu invaliditate.

Concluzia se impune de la sine: numărul accidentelor de muncă grave, dar şi numărul incidentelor care nu se soldează cu invaliditate sau cu deces este în scădere.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail