Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a precizat că măsura este temporară şi vine pe fondul blocajelor juridice şi tehnice care afectează de ani buni procesul de modernizare, dar şi din dorinţa de a asigura desfăşurarea cursurilor într-un singur perimetru, evitând dispersarea elevilor în mai multe locaţii, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Litigiul dintre Primăria Sfântu Gheorghe şi firma de construcţii din Cluj care s-a ocupat de lucrările la internat şi sala de festivităţi se află în prezent în instanţă şi din acest motiv, internatul, deşi finalizat în proporţie de circa 90%, nu poate fi utilizat. Între timp au fost identificate probleme tehnice şi la corpul A al liceului, care impun reevaluări suplimentare.

„Litigiul dintre Primăria municipiului Sfântu Gheorghe şi constructor este în desfăşurare. La ultimul termen, care a avut loc în aprilie la Cluj-Napoca, ambele părţi au solicitat efectuarea unor expertize extrajudiciare privind lucrările efectuate la internat şi sala de festivităţi. Aceste demersuri sunt esenţiale pentru clarificarea responsabilităţilor şi pentru deblocarea situaţiei (…) Lucrările la Corpul A sunt în curs, însă recent au apărut probleme neprevăzute la structura scării principale, ceea ce a necesitat o reevaluare tehnică. De asemenea, unitatea de învăţământ a solicitat executarea unor lucrări suplimentare, fapt care poate duce la prelungirea termenului de finalizare dincolo de începutul anului şcolar viitor (…) Corpul B şi biblioteca fac obiectul unui contract deja semnat, însă nu vor fi demarate lucrările înainte de finalizarea intervenţiilor în Corpul A. Acolo se află în prezent activitate şcolară şi relocarea nu este fezabilă până când primul corp nu este finalizat”, se arată într-un comunicat de presă transmis marţi AGERPRES.

Containerele modulare vor fi amplasate pe terenul de sport şi vor găzdui 16 clase.

Procedura de avizare pentru amplasarea claselor modulare (containere) este în grafic, fiind obţinute majoritatea avizelor necesare pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie (aviz amplasament Electrica, aviz amplasament Distrigaz, aviz Gospodărie Comunală, acord de mediu, iar în curs de obţinere sunt avizele ISU, DSP şi Direcţia de Cultură). Containerele urmează să fie amplasate în incinta şcolii, pe terenul de sport, şi vor găzdui 16 clase începând din toamna acestui an. Scopul este ca elevii să nu mai fie dispersaţi în mai multe locaţii din oraş (…) Primăria face toate eforturile pentru ca, începând cu anul şcolar viitor, toţi elevii să înveţe în aceeaşi curte, în incinta colegiului, chiar dacă o parte din activităţi se vor desfăşura în spaţii modulare. Ştim că această situaţie nu este ideală, dar considerăm că este cea mai bună soluţie temporară până la finalizarea completă a lucrărilor (…) Asigurăm comunitatea că tratăm cu maximă seriozitate acest proiect şi ne dorim, la fel ca toţi cei implicaţi, ca elevii CNMV să beneficieze de condiţii decente de învăţare, cât mai curând posibil„, se mai arată în comunicat.

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” este singurul liceu teoretic cu predare în limba română din Sfântu Gheorghe, o şcoală cu tradiţie şi prestigiu, la care sunt înscrişi peste 1.000 de elevi.

Părinţii şi cadrele didactice şi-au exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de lipsa de progres a lucrărilor şi faţă de incertitudinea care planează asupra procesului educaţional, ba chiar au avertizat că vor organiza o acţiune de protest în faţa Primăriei.

„În aceşti cinci ani, în municipiul Sfântul Gheorghe, au fost renovate şi alte licee, colegii şi şcoli, în termene rezonabile. În acest context ne exprimăm nemulţumirea faţă de faptul că, de cinci ani de zile, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” funcţionează pe avarie, ca spaţii vorbind. Copiii sunt împrăştiaţi în patru locuri în oraş. De asemenea, un alt exemplu este dat de doamna director al colegiului, când ne-am întâlnit la Inspectoratul şcolar, ne spunea că una dintre colegele dânsei, exemplificativ, i-a pus la dispoziţie toate bonurile de la taxi şi cheltuie cam 600 de lei pe lună, din bani proprii, ca să profeseze ca dascăl la „Mihai Viteazul”, ca să ajungă dintr-o locaţie în alta unde are ore (…) Nu numai lipsa sălilor de clasă este un impediment în desfăşurarea actului de învăţământ la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, ci şi lipsa spaţiilor de cazare pentru copiii veniţi din alte localităţi. Pentru că, nefiind funcţional internatul, copiii au fost împrăştiaţi la fel ca şi în timpul cursurilor în tot oraşul. Nu au condiţii corespunzătoare, sunt mutaţi dintr-o parte în cealaltă„, a declarat pentru AGERPRES unul dintre părinţi.

Mama a două fete înscrise la Colegiul „Mihai Viteazul” a menţionat că fiicele sale sunt profund dezamăgite de condiţiile din şcoală: „Fetele mele îmi spun că am ales cea mai urâtă şcoală. Cea mare abia aşteaptă să termine liceul şi să plece, nu mai vrea să audă de „Mihai Viteazul”. Au trecut totuşi aproape cinci ani. Nu consideraţi că este justificat demersul nostru?”.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, în mai multe rânduri, că respinge orice tentativă de etnicizare a situaţiei de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, susţinând că a făcut eforturi considerabile pentru ca elevii să nu înveţe în mai multe schimburi şi lucrările să fie finalizate cât mai curând.

Este extrem de trist că, în condiţiile în care, în toată ţara, practic, aproape că nu există oraş unde învăţământul să nu se desfăşoare în două sau chiar trei schimburi, eu am depus nişte eforturi supraomeneşti ca să-i ajut pe cei de la Colegiul „Mihai Viteazul” ca să nu trebuiască să-şi organizeze învăţământul în mai multe schimburi (…) Deci, o situaţie care este prezentă peste tot în ţară, multe şantiere, multe construcţii, sunt localităţi unde copiii pleacă la zeci de kilometri, că doar aşa au putut rezolva, să dai pentru asta o conotaţie etnică, mie mi se pare extrem de trist, în primul rând, şi de contraproductiv, mai ales. Eu am fost foarte deschis„, a spus primarul Antal Arpad.

 
Oana Mălina Negrea/AGERPRES
 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail