Valoarea maximă a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2022 va fi de 96 de milioane de lei credite de angajament, potrivit unei Hotărâri aprobate luni de Guvern, care completează art.19 din HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.
„Astfel, se aprobă suma alocată ajutorului de stat pentru anul 2022 de maximum 96.000.000 lei credite de angajament, din care 41.664.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 54.336.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 72.771.000 lei credite bugetare, din care 31.583.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 41.188.000 lei pentru speciile ovine şi caprine”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis AGERPRES.
Sumele se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate MADR pentru anul 2022.
„Ştiu cât de important este pentru fermieri să aibă asigurat un nivel ridicat al calităţii efectivelor de animale şi al randamentului acestora, dar şi acordarea plăţilor la timp. Prin finanţarea costurilor aferente procedurilor care privesc înregistrarea şi testarea calităţii genetice a raselor de animale le oferim crescătorilor sprijinul de care au nevoie pentru a răspunde cât mai bine competitivităţii crescute din acest sector”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în comunicatul citat.
Potrivit MADR, prin HG nr.1179/2014 a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, având ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al efectivului de animale, cu excepţia controalelor efectuate de proprietarul animalelor sau a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.
Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creşterii animalelor.
Solicitanţii ajutorului de stat sunt asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menţionate anterior şi care îndeplinesc următoarele condiţii: sunt persoane juridice conform legislaţiei în vigoare; sunt acreditaţi de către ANZ pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale; efectuează serviciile menţionate anterior; realizează parametrii tehnici ai programului de ameliorare sau conservare al rasei pentru care solicită sprijinul financiar.
Ministerul Agriculturii precizează că intensitatea ajutorului de stat este de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice şi e până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului (efectivului de animale), cu excepţia controalelor efectuate de proprietarul şeptelului şi a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.
AGERPRES