Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, afirmă că îi este „ruşine de acţiunile provocatoare ale românilor din Noua Dreaptă’ care au scandat scandat sloganuri „grosolane” la adresa maghiarilor pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, el subliniind că respinge extremismul şi ultranaţionalismul din orice parte ar veni.
„Personal regret cele întâmplate, îmi cer scuze maghiarilor care au trebuit să audă asemenea grosolănii pe străzile noastre din Sfântu Gheorghe şi îi asigur că, după puterile mele, voi face mult mai mult să împiedic să se întâmple aşa ceva pe viitor aici. Cu orice risc şi cu orice preţ! Pentru că m-am simţit îngrozitor ca o bandă de huligani români, neinvitaţi şi neaşteptaţi cu braţele deschise de nimeni, să vină la noi acasă şi să strige obscenităţi la adresa vecinilor şi prietenilor mei maghiari. Mi-a fost ruşine că suntem de acelaşi neam, dar sper că ştiţi clar că sunt doar o infimă şi insignifiantă minoritate, iar majoritatea imensă a românilor nu au aceleaşi gânduri oribile ca aceştia”, menţionează Mădălin Guruianu într-un mesaj public, remis miercuri AGERPRES.
Guruianu, care este şi consilier local PNL, a condamnat nu doar încercarea membrilor „Noii Dreapte” de a-şi „arăta muşchii”, ci şi mitingul pentru autonomie organizat de Partidul Civic Maghiar la Sfântu Gheorghe în preajma Zilei Naţionale a României, arborarea de drapele negre pe mai multe case din municipiul Târgu Secuiesc pe data 1 Decembrie, precum şi neparticiparea liderilor UDMR la manifestările oficiale. El a subliniat că, în calitate de român care de ani de zile transmite mesaje de normalitate şi bună convieţuire interetnică, ar dori să audă „aceleaşi condamnări ale extremismului” şi „chiar şi nişte scuze” din partea liderilor formali sau informali ai comunităţii maghiare”.
„Cred că a venit momentul să auzim asemenea condamnări ferme, cu aceeaşi dorinţă pe care din 2004 o aveam, alături de colegii mei semnatari ai Manifestului pentru Normalitate: să nu le mai permitem incompetenţilor să se ascundă în spatele etniei şi să ne curăţăm fiecare ograda proprie”, mai spune Mădălin Guruianu. În opinia sa, chiar dacă „fac mare gălăgie”, extremiştii sunt din ce în ce mai puţini şi mai „marginali”, în timp ce numărul românilor şi maghiarilor de rând care organizează acţiuni comune şi fac paşi constanţi pentru armonizarea relaţiilor interetnice este în creştere. În context, a arătat că „românii au lăsat demult în afara Parlamentului” reprezentanţii partidelor extremiste şi naţionaliste, iar dorinţa de normalitate a fost exprimată foarte „clar şi limpede” prin alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte al României.
„Ultimele alegeri au însemnat o palmă teribilă dată votului etnic şi ultranaţionalismului de orice fel, prin alegerea unui minoritar etnic şi religios în fruntea ţării, cu votul majorităţii românilor, dar şi cu spijinul total al maghiarilor, în ciuda declaraţiilor ambigue ale unor lideri politici ai acestora. Dar asta nu înseamnă că bătălia cu extremiştii din ambele tabere a luat sfârşit. Din păcate, aceştia din urmă, răniţi şi prinşi cumva la colţ, realizează că trebuie să se replieze rapid şi să amplifice din nou artificial tensiunile, pentru că altfel lumea îi va vedea aşa cum sunt: goi şi lipsiţi de sens şi semnificaţie (…) Sunt trist de cele întâmplate, dar încrezător în semnele normalităţii din ce în ce mai evidente la Sfântu Gheorghe”, a mai spus Mădălin Guruianu.
. . Oana Mălina Negrea/AGERPRES
www.agerpres.ro